Utskriftsversion

Klicka här för att visa tråden i forumet

Trädgårdsforumet _ Jord, kompost och gödning _ BlomJord ?

Skickat av: johan80 31-01-2003, 09:13

Hej alla!

Vad är grundstenarna i den perfecta blomjorden ?

I den jord som jag använder finns det bla hornmjöl,benmjöl,leca kulor.

Har någon ett bra recept för en bra jord ?

Tackar för svar.

Mvh Johan

Skickat av: Cilla 31-01-2003, 22:56

Det beror lite på vad du ska plantera. Ska du fröså är det bättre med en jord som inte innehåller så mycket gödsel (benmjöl, hornmjöl, blodmjöl, kogödsel, hönsgödsel mm), och som innehåller rätt mycket sand. "Såjord" eller "kaktusjord" brukar det stå på påsarna. Jag brukar använda de KRAV-märkta, de har varit bra och det är säkert andra färdigblandade också. En såjord behöver inte hålla så länge, och därför hinner man inte upptäcka hur den är i längden. När fröet grott planterar man om den i en annan jord.

Annorlunda är det med planteringsjorden, dvs det man vill ha sina inomhusväxter eller uteplantor i. Där finns det påsjordar som är rena rama skräpet. Många växter, med några undantag, vill ha en jord med surhetsgrad ca 6-7 Ph. Om jorden består mest av torv brukar Ph-värdet vara mycket lägre. Och dessutom torkar torvjordarna ihop snabbt och ger inte det liv och syre till rötterna som behövs.

Ska man köpa mycket jord på en gång blir det viktigt att kontrollera kvaliteten på den. Det finns köpejord som innehåller alltför stora mängder tungmetaller, som innehåller mer (billig) sand eller torv än vad som utlovas. Köper man ett stort lass bör man få eller göra ett jordtest innan.

Själv gör jag en hel del jord här. Mest består det i att tillföra den jord jag redan har nytt humusmaterial som man får av kompost, lövhögar, gräsklipp mm. Och så åker jag till stall och hämtar hästgödsel som är blandad med halm, och lägger längst ned i planteringbäddarna så att jorden ovanför hålls varm. Nästa år blandar jag ihop hästgödseln med jorden ovanför och hämtar ny färsk, hästgödsel som får ligga längst ned ett år.

Men jag tillför också sand ibland, för jordarna jag har är leriga på vissa ställen. När jag köper påsjord brukar jag välja de ekologiska KRAV-märkta, eftersom jag hittills har bra erfarenhet av dem.

Vad ska du ha jorden till?

Skickat av: Virgo 01-02-2003, 01:47

hej,
Bara några kommentarer till Cilla´s inlägg denna "fredagskväll".

När jag läser det så hittar jag inte svaret på Johans fråga och jag kan nog inte heller ge svar på den perfekta blomjorden.
Jag förmodar att det ska vara till balkonglådor, urnor, krukor.

Olika blommor kräver olika sorts sammansättning av jord.
Jag vågar nog påstå att en neutral jord är perfekt och att man tillsätter de komponenter som växten behöver för att kunna få en optimal livsbetingelse.
T.ex. om växten vill ha högt pH och kalkrik jord så tillsätter man kalkstensmjöl, dolomitmjöl och ev . gips i önskad mängd.
Vill växten ha det surt så ska det inte finnas kalk i jorden. Men de flesta växter trivs väldigt bra i jord som har pH 5,5- 7. pH 7,0 är ju neutral.

CITAT
Om jorden består mest av torv brukar Ph-värdet vara mycket lägre
Jag tror inte att jag sett en enda jordpåse som inte innehåller mest torv.
Torvinnehållet brukar ligga på 90-95%.
Jo för 40 år sedan fanns det riktig jord att köpa, utan torv.

I de allra flesta påsjordarna ligger pH mellan 5,5-6,5. Det varierar oxå mycket mellan de olika partierna då jordtillverkarna inte har nån koll på tillverkningsprocessen.

Även i såjord är det mesta innehållet mest torv, i den brukar det finnas lite perlit och lite mer sand än i övriga s.k. "jordblandningar"

CITAT
När fröet grott planterar man om den i en annan jord.

Det kan man säkert göra, men jag föredrar att vänta tills plantorna har fått några av sin "riktiga" blad.

Skillnaden mellan den ekologiska "påsjorden" och den vanliga jorden är inte så stor, som många tror. I den ekologiska jorden finns bara naturgödsel, alltså ingen NPK, samt att tungmetallsinnehållet redovisas.
Jag trodde att det var lag på att kravjorden var tvungen att redovisa tungmetallsinnehållet, tills jag såg en kravmärkt jordpåse på ICA utan nämda deklaration.
I den vanliga jorden redovisas inte tungmetallsinnehållet, men är i stort sett lika stor som i ekologisk kravmärkt jord, då 90-95% av innehållet är torv och förmodligen hämtas från samma ställe och därmed är innehållet likadant.
Detta har vi diskuterat tidigare och jag hade gjort en liten sammanställning, men tyvärr så hittar jag inte det inlägget. Men jag kommer att redovisa innehållet i de flesta jordpåsar så fort jag blir klar med min sammanställning.

Så mitt tips till hyfsad blomjord är:
1 påse blomlådejord, som innehåller så lite torv som möjligt och med små lecakulor och sand.
blanda i mera små lecakulor och grov sand 1-4mm.
Utomhus så blandar man i naturgödsel och inomhus är nog Blomstra att föredra.