Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Kan man ta egen potatis till sättpotatis?
          gavagai
          Inlägg 10-05-2009, 09:00
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          Jag har förstått att man ska köpa sättpotatis istället för att sätta potatis från affären, detta för att förhindra sjukdomar. Innebär det alltså att sättpotatisen är behandlad/besprutad på något särskilt sätt? och jag antar att det då också är lika stor risk för sjukdomar om jag tar egen potatis från i år och sätter nästa år? Skulle ju vara lite kul om man blev så att säga självförsörjande som potatisodlare och kunde föra vidare potatis från ett år till ett annat. Hur stor risk är det egentligen för sjukdomar? vilka sjukdomar? och hur yttrar de sig? Har aldrig riktigt hört talas om att folk skulle ha fått sin skörd förstörd av dålig sättpotatis förut, när man alltid satte om sin egen potatis.
           
          Citera
          Tulipanaros
          Inlägg 10-05-2009, 09:11
          Länk hit: #2


          Gäster






          Egen potatis är idealisk som utsäde -- se till att byta växtplats för potatisen varje år bara (men det ska man ju alltid göra). Egentligen tycker jag också att lokalodlad och helst ekologisk potatis är helt OK som utsäde. Det man vill akta sig för är väl framför allt att få in virussjukdomar som är helt nya för odlingsmiljön. Det kan ju på sikt skada inte bara den egna odlingen utan också andras. Och även om man köper plomberaT utsäde ska man själv kontrollera det. Jag köpte sättpotatis från Stubbetorp som hade skorv, till exempel. Den lämnade jag tillbaka.
           
          Citera
          gavagai
          Inlägg 10-05-2009, 21:33
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          Aha, så det är så att det enda man ska akta sig för är att föra in potatis utifrån som inte är särskilt kontrollerad/behandlad mot sjukdomar? Det går alltså lika bra att använda "inhemsk" ickekontrollerad/ickebehandlad potatis som att använda främmande kontrollerad/behandlad potatis? eller finns det andra åsikter om det också?

          Frågan är också hur jag ska förvara potatisen. Funkar det att ha den liggande i en jordkällare över vintern? (och finns det något ännu enklare sätt, kan få tillgång till en jordkällare, men det är inte granngårds precis) och ska man kolla den på något särskilt sätt sedan för att se att den är o.k. att sätta?
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 10-05-2009, 21:47
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Vad menar du med behandlad. Mig veterligen behandlar man väl inte sättpotatisen med något särskilt. Sättpotatisen ska vara kontrollerad vilket du även gör med din egenodlade sättpotatis så att du inte använder sjuk potatis till utsäde.

          Jordkällare är bra att förvara potatisen i. Sen får du förståss kolla så att den ser frisk ut innan du ska sätta den.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 10-05-2009, 22:37
          Länk hit: #5


          Gäster






          CITAT (gavagai @ 10-05-2009, 10:00) *
          Har aldrig riktigt hört talas om att folk skulle ha fått sin skörd förstörd av dålig sättpotatis förut, när man alltid satte om sin egen potatis.

          Har du hört talas om potatiskatastrofen på Irland för ca 150 år sedan? Det blev en missväxt på all potatisodling så folket nästan svalt ihjäl. Till stor del var denna missväxt resultat av potatisbladmögel och brunröta som i sin tur berodde på att man inte hade kunskaper om växelbruk och smittspridning via jorden. Vad jag menar är att det har inte alltid gått bra att ta sin egen sättpotatis. Det finns koloniområden som drabbats av "potatissjukan", jorden är smittad med så mycket virus och annat som gillar potatis att man inte längre kan odla potatis där.
          Problemet är att OM man får in sjukdomar, och det syns inte alltid på knölen om den är frisk, så kan man hamna i en situation där man måste avstå potatisodling helt och hållet under många år framåt därför att jorden blivit smittbärare. Potatis är egentligen en växt från höga höjder och blir extra känslig när den odlas på andra ställen. Det är lättare att få fram virusfri potatis i Norrland tex.
          Men naturligtvis går det många gånger bra också, fast problemen kan komma smygande. Själv köper jag alltid kontrollerat utsäde och tycker det är värt pengarna och veta att jag i allafall har bättre möjlighet att slippa potatissjukdomar. Men ingenting är ju 100%, åt något håll.
           
          Citera
          Tulipanaros
          Inlägg 11-05-2009, 07:22
          Länk hit: #6


          Gäster






          CITAT (gavagai @ 10-05-2009, 22:33) *
          Aha, så det är så att det enda man ska akta sig för är att föra in potatis utifrån som inte är särskilt kontrollerad/behandlad mot sjukdomar? Det går alltså lika bra att använda "inhemsk" ickekontrollerad/ickebehandlad potatis som att använda främmande kontrollerad/behandlad potatis? eller finns det andra åsikter om det också?

          Frågan är också hur jag ska förvara potatisen. Funkar det att ha den liggande i en jordkällare över vintern? (och finns det något ännu enklare sätt, kan få tillgång till en jordkällare, men det är inte granngårds precis) och ska man kolla den på något särskilt sätt sedan för att se att den är o.k. att sätta?


          "Inhemsk" skulle jag inte nöja mig med (om du bara menar svensk) -- men potatis som är odlad granngårds och ekologiskt känner jag mig trygg med. Det är inte så att svensk potatis är bättre kontrollerad mot sjukdomar än utländsk. Risken med att ta potatis långt ifrån är snarare att få in nya sjukdomar som inte tidigare har funnits i området och som därför kan slå hårt. Men som sagt, kolla potatisen noga så att den ser frisk ut, och byt växtplats varje år så att du inte odlar potatis oftare än vart fjärde år på samma jord.

          Förvaring i jordkällare är det bästa. Vinterpotatis är förstås också enklare att förvara än sommarpotatis.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 11-05-2009, 08:11
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 18 593
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Man kan inte se alla skadegörare med ögona, det finns en risk att man får svampsjukdomar eller cystnematoder från potatisen i matbutiken. En "normalodlad" potatis i matbutiken sprutas ca 15-20ggr under en säsong för att hålla sjukdomsangreppen nere (Är man enbart potatisodlare har man oftast inget växelbruk), men det tar ju inte bort allt, och några svampsporer eller lite nematoder på potatisen är ju inget man ser med ögat.



          Ofta odlas sättpotatisen i norr för där finns inte lika mycket skadegörare (tack vara de lite kallare vintrarna).


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          gavagai
          Inlägg 11-05-2009, 08:31
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          Jag skrev "inhemsk" inom citationstecken för att jag menade potatis från min egen kolonilott, men det var ju förstås otydligt.

          Jo, jag har hört talas om den stora hungersnöden på Irland. Jag tänkta bara inte på att det kunde bero på att de inte köpte kontrollerad sättpotatis. ;-)

          Någon skrev att sättpotatis var behandlad mot bladmögel. Det var därför jag skrev "behandlad", men det kanske var fel då.

          Hmm, verkar i alla fall finnas olika bud. Enligt det sista inlägget skulle det väl t.o.m. vara bättre med potatis från matbutiken, eller hur? eftersom den ändå besprutas rätt mycket mot sjukdomar medan min potatis inte besprutas alls.

          Kom gärna med flera kommentarer! Eftersom jag har en odlingslott ska jag också höra med styrelsen där vad de tycker och tänker, eftersom det tydligen kan få konsekvenser för hela området. Dessvärre skulle jag tro att det säkert redan finns odlare där som sätter ner potatis direkt från affären. Jag tror att vi är ca 250 odlare och de 250 har mycket varierande kunskaper.

          Kan någon förresten ändå ge lite tips om vad man ska kolla efter som kan tyda på sjukdom. Tydligen kan ju även den kontrollerade vara smittad...
           
          Citera
          Tulipanaros
          Inlägg 11-05-2009, 08:38
          Länk hit: #9


          Gäster






          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 11-05-2009, 09:11) *
          Man kan inte se alla skadegörare med ögona, det finns en risk att man får svampsjukdomar eller cystnematoder från potatisen i matbutiken. En "normalodlad" potatis i matbutiken sprutas ca 15-20ggr under en säsong för att hålla sjukdomsangreppen nere (Är man enbart potatisodlare har man oftast inget växelbruk), men det tar ju inte bort allt, och några svampsporer eller lite nematoder på potatisen är ju inget man ser med ögat.


          Håller med om det här! Men jag är rätt säker på att Åsa INTE menar att besprutad affärspotatis därför är bättre!! Besprutningen kan däremot dölja sjukdomar som potatisen sedan ändå tar med sig till din jord. En eko-odlare måste på ett helt annat sätt se till att potatisen håller sig frisk -- odla friskare sorter, använda växelbruk, etc. Eko-potatisen är alltså (förhoppningsvis) frisk på riktigt, den besprutade bara ser frisk ut (om man hårdrar det).
           
          Citera
          gavagai
          Inlägg 11-05-2009, 09:26
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          CITAT (Tulipanaros @ 11-05-2009, 09:38) *
          Håller med om det här! Men jag är rätt säker på att Åsa INTE menar att besprutad affärspotatis därför är bättre!! Besprutningen kan däremot dölja sjukdomar som potatisen sedan ändå tar med sig till din jord. En eko-odlare måste på ett helt annat sätt se till att potatisen håller sig frisk -- odla friskare sorter, använda växelbruk, etc. Eko-potatisen är alltså (förhoppningsvis) frisk på riktigt, den besprutade bara ser frisk ut (om man hårdrar det).


          Ja, jag tänkte också så andra gången jag läste igenom det. Jag har köpt alla möjliga sorters sättpotatis nu för att få lite variation, så jag vet inte hur friska de olika sorterna är. Växelbruk kan jag ju ordna, då jag inte odlar så mycket potatis och kan använda olika delar av lotten (om det räcker?). Svårt det här. Tar gärna emot fler tankar.

          ...och som sagt, vad ska man titta efter för att se om de är friska/sjuka?
           
          Citera
          Tulipanaros
          Inlägg 11-05-2009, 10:06
          Länk hit: #11


          Gäster






          SMAK har bilder på potatisskador: http://www.smak.se/website1/1.0.1.0/38/1/index.php
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 11-05-2009, 11:06
          Länk hit: #12


          Gäster






          CITAT (gavagai @ 11-05-2009, 09:31) *
          Jo, jag har hört talas om den stora hungersnöden på Irland. Jag tänkta bara inte på att det kunde bero på att de inte köpte kontrollerad sättpotatis. ;-)

          Nej, de hade ju knappast något val. Vad jag menar är att hela idén med kontrollerat utsäde baserar sig på just den typen av bittra erfarenheter som människor trots allt har haft. Så det finns helt klart bra skäl att välja kontrollerat utsäde när man har möjligheten.
           
          Citera
          gavagai
          Inlägg 11-05-2009, 11:39
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          CITAT (Eva 33c @ 11-05-2009, 12:06) *
          Nej, de hade ju knappast något val. Vad jag menar är att hela idén med kontrollerat utsäde baserar sig på just den typen av bittra erfarenheter som människor trots allt har haft. Så det finns helt klart bra skäl att välja kontrollerat utsäde när man har möjligheten.


          Jo, jag förstår vad du menar. Ville bara skruva till det lite. :-)
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 11-05-2009, 22:19
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Sen kanske man vill ha lite andra sorter än den vanliga matpotatisen från ICA.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          gavagai
          Inlägg 12-05-2009, 15:32
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          CITAT (*Stintan* @ 11-05-2009, 23:19) *
          Sen kanske man vill ha lite andra sorter än den vanliga matpotatisen från ICA.


          Ja, men i mitt fall har jag alltså köpt ett antal olika roliga sorter och funderar på om jag måste leta rätt på dem igen nästa år, eller om jag kan "återanvända". Olika bud...
           
          Citera
          GunnellF
          Inlägg 12-05-2009, 15:57
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 914
          Medlem sedan:
          10-04-2009
          Medlem nr: 22 185



          Potatis ska man helst ha ett växelbruk över minst fyra år, alltså inte odla potatis på samma ställe oftare än max vart fjärde år. En anledning till det är potatiscystnematoder som stannar kvar i jorden i fyra år även om man inte odlar potatis. Man kan även försöka odla nematodresistenta sorter.

          För att förhindra lackskorv (svampsjukdom) ska man vänta fem år. Denna smitta finns i jorden om man haft sjukdomen på sina potatisar. Man ska inte sätta potatisar med denna sjuka, alltså använda dem som sättpotatis.

          Själkbakterios och ringröta (bakteriesjukdomar) motas med att man använder kontrollerat utsäde.
          http://www.evira.fi/portal/se/v__xtprodukt...age&id=1314

          Det finns även virus som orsakar rostringar i potatisen, blasten får sällan symptom. Potatisen får både yttre och inre skador i form av bruna fläckar coh ringbildningar. Odla med långa uppehåll i växtföljden.

          Och naturligtvis finns bladmögel (svampsjukdom) vilket man motar med att odla resistenta eller motståndskraftiga sorter.

          Potatiskräfta (svampsjukdom) bildar blomkålsliknande svulster, först vita sedan mörkbruna. Vilosporerna kan leva kvar i jorden upp till 30 år och man är skyldig att anmäla förekomst av potatiskräfta till Lantbruksstyrelsen.

          Det KAN alltså finnas anledning att inte hela tiden använda sitt eget utsäde, alltså sånt som blir över av skörden varje år, som sättpotatis. Man ska nog ha lite koll på sina potatisar och köpa in nytt mellan varven.


          --------------------
          Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt!
          Min hemsida
           
          Citera
          gavagai
          Inlägg 19-05-2009, 07:00
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          02-09-2008
          Medlem nr: 18 698



          CITAT (GunnellF @ 12-05-2009, 16:57) *
          Potatis ska man helst ha ett växelbruk över minst fyra år, alltså inte odla potatis på samma ställe oftare än max vart fjärde år. En anledning till det är potatiscystnematoder som stannar kvar i jorden i fyra år även om man inte odlar potatis. Man kan även försöka odla nematodresistenta sorter.

          För att förhindra lackskorv (svampsjukdom) ska man vänta fem år. Denna smitta finns i jorden om man haft sjukdomen på sina potatisar. Man ska inte sätta potatisar med denna sjuka, alltså använda dem som sättpotatis.

          Själkbakterios och ringröta (bakteriesjukdomar) motas med att man använder kontrollerat utsäde.
          http://www.evira.fi/portal/se/v__xtprodukt...age&id=1314

          Det finns även virus som orsakar rostringar i potatisen, blasten får sällan symptom. Potatisen får både yttre och inre skador i form av bruna fläckar coh ringbildningar. Odla med långa uppehåll i växtföljden.

          Och naturligtvis finns bladmögel (svampsjukdom) vilket man motar med att odla resistenta eller motståndskraftiga sorter.

          Potatiskräfta (svampsjukdom) bildar blomkålsliknande svulster, först vita sedan mörkbruna. Vilosporerna kan leva kvar i jorden upp till 30 år och man är skyldig att anmäla förekomst av potatiskräfta till Lantbruksstyrelsen.

          Det KAN alltså finnas anledning att inte hela tiden använda sitt eget utsäde, alltså sånt som blir över av skörden varje år, som sättpotatis. Man ska nog ha lite koll på sina potatisar och köpa in nytt mellan varven.


          Men då tycker du ändå att man till viss del eller ibland kan använda eget utsäde om jag tolkar dig rätt?

          Och tack för ett långt och informativt svar!

          Redigerat av gavagai: 19-05-2009, 07:01
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-05-2024, 03:25
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon