CITAT (Chilo @ 22-06-2011, 18:41)
GMO kanske i dagsläget exploateras för ekonomisk vinning, men jag vill som föregående talare poängtera att forskningen som lett till att de existerar finns i syfte att öka jordens resurser för en allt ökande befolkning. Alternativet kommer i sinom tid att vara att i stället skära ner på befolkningen....
Det finns verkligen ett bekymmer med genmodifierade grödor och djur i och med att evolutionen är så finurlig att även om de görs sterila så kommer förr eller senare någon liten en att muteras till fertilitet rent slumpmässigt så då finns det risk att dessa varianter tar över ifall de har någon fördel framför de existerande.
Motargumentet är att mutationer sker kontinuerligt och att alla levande artär är positiva utslag av naturens egen genmodifiering. Om det hade varit fördelaktigt att vara en jäkligt fet och glupsk lax så hade förmodligen alla laxar varit sådana helt naturligt. Mest sannolikt är att de feta laxarna förlorar i naturen på grund av någon annan faktor (långsamma? hög förbränning och kan inte hitta nog med mat? Man kan bara spekulera...) och därför ändå inte kommer att slå ut nuvarande population i det stora hela.
Det är en svår fråga, särskilt i och med att vi inte ännu vet effekterna av ifall genmodifierade arter släpps ut i miljön. Däremot kan jag i princip garantera att problemet INTE ligger i ifall vi kan äta dem. Normalt cellulärt DNA som äts upp bryts ner i magen till sina beståndsdelar och sprider sig inte till våra egna gener. Tänk på att allt vi äter är DNA och vi "smittas" inte av det såvida vi inte får för oss att injecera det i vävnad eller blod. Då finns en mikroskopiskt liten risk att det integreras i vårt eget DNA...
Med tanke på hur svårt det är att peta in DNA när man VILL göra det och att det fungerar, krävs otaliga försök, är nog risken för ofrivillig spridning mycket mindre än mikroskopisk. Inte ens nanoskopisk.