|
Julklappstråd 2008, För oss desperat planeringsodugliga |
|
|
|
11-12-2008, 11:27
|
Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14
|
CITAT (Whiskuchi @ 11-12-2008, 11:17) Varför inte? Jag använder min vanliga gjutjärnspanna (och även mormors gamla gjutjärnsgryta) på häll utan problem. Samma här! Vi har induktionshäll sedan ett par år och min gamla gjutjärnsstekpanna funkar hur bra som helst på den.
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|
|
|
|
|
11-12-2008, 12:14
|
Medlem
Antal inlägg: 3 454
Medlem sedan: 12-06-2006
Medlem nr: 7 932
|
Inga problem med keramisk häll!
--------------------
Eva
En som inte gör dumheter som ung, gör det som gammal!
|
|
|
|
|
11-12-2008, 12:46
|
Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250
|
Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den.
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 12:53
|
Medlem
Antal inlägg: 7 413
Medlem sedan: 19-07-2005
Medlem nr: 6 203
|
Hmm, jag har inget bra svar att komma med , men det var vad jag läste lite "överallt" när vi köpte vår induktionshäll ( om det betyder keramik eller glas vet jag inte ) -99. Vad man ofta kan läsa på instruktioner idag är "passar även induktionshäll" och när jag frågat vad som menas med "induktionshäll" har jag fått svaret; glas eller keramikhäll!!!! Ingen skulle bli mer lycklig än jag om det skulle visa sig att jag faktiskt kan använda mina gjutjärnspannor på min häll. Jag saknar dem så det kan ni aldrig tro. Och att bara kunna använda dem under vinterhalvåret är ju lite av ett aber........ Jag ville bara varna för att jag själv fått varningen och inte ville att nån annan skulle råka illa ut CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:46) Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den. Du hann att svara inna mig, men det var väl antagligen det jag var ute efter. Tack Chamomille
--------------------
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4 De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
|
|
|
|
|
11-12-2008, 12:56
|
Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250
|
CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 12:51) Hmm, jag har inget bra svar att komma med , men det var vad jag läste lite "överallt" när vi köpte vår induktionshäll ( om det betyder keramik eller glas vet jag inte ) -99. Vad man ofta kan läsa på instruktioner idag är "passar även induktionshäll" och när jag frågat vad som menas med "induktionshäll" har jag fått svaret; glas eller keramikhäll!!!! Ingen skulle bli mer lycklig än jag om det skulle visa sig att jag faktiskt kan använda mina gjutjärnspannor på min häll. Jag saknar dem så det kan ni aldrig tro. Och att bara kunna använda dem under vinterhalvåret är ju lite av ett aber........ Jag ville bara varna för att jag själv fått varningen och inte ville att nån annan skulle råka illa ut Det är klart att du kan använda dom. Det du inte kan använda på induktion är aluminiumkastruller. "Värmen" kommer ju genom magnetism på någe vis Så gjutjärn fungerar utmärkt
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 13:55
|
Medlem
Antal inlägg: 7 413
Medlem sedan: 19-07-2005
Medlem nr: 6 203
|
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:56) Det är klart att du kan använda dom. Det du inte kan använda på induktion är aluminiumkastruller. "Värmen" kommer ju genom magnetism på någe vis Så gjutjärn fungerar utmärkt Tack för svaret Chamomille! Jag ska nog se till attt ta mig i kragen och forska lite mer i det här spörsmålet
--------------------
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4 De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
|
|
|
|
|
11-12-2008, 14:41
|
Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14
|
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:46) Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den. Jag tycker att det är rätt självklart att man inte skakar en gjutjärnsstekpanna om man har den på en glashäll, vare sig det är induktionshäll eller inte... Förvånar mig inte alls att det har blivit repor då... CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 12:53) .../när jag frågat vad som menas med "induktionshäll" har jag fått svaret; glas eller keramikhäll!!!!
/... Det här är induktion, så här funkar det: Länk
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|
|
|
|
|
11-12-2008, 14:56
|
Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250
|
CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 13:55) Tack för svaret Chamomille! Jag ska nog se till attt ta mig i kragen och forska lite mer i det här spörsmålet Nu skulle jag svara mycket tidigare men någonting hängde sig (det var inte jag). Du kan använda vad du vill på en induktion, bara det finns metall i föremålen som är magnetiskt. Om du har en vanlig häll spelar det ingen roll eftersom värmen då kommer underifrån, från själva plattan. Nu har ju vi använt Skeppshultaren på vår häll och den har gjort repor helt enkelt. Det gör ju inget förutom att det ser tråkigt ut. Alltså, de plattor som blir röda när man startar dom är "vanlig" häll som blir varm. Har man induktion så blir den inte varm eller röd. (man måste ha en kastrull eller panna på plattan för att det ska hända något)
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 16:00
|
Medlem
Antal inlägg: 1 060
Medlem sedan: 13-11-2002
Medlem nr: 352
|
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:46) Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den. Är de så känsliga? Vi som just funderar på att köpa en induktionsspis. Pius
--------------------
Pius, zon 1
|
|
|
|
|
11-12-2008, 16:44
|
Medlem
Antal inlägg: 2 292
Medlem sedan: 11-07-2007
Medlem nr: 11 481
|
Nu när ni ändå diskuterar pannor här. Vi har en halvgammal gjutjärnspanna där allting bränner fast direkt och gör det helt omöjligt att steka en andra omgång utan att skrapa (hacka) och diska. Den är helt värdelös! Eller gör vi något fel??? Jag tänkte köpa en ny i julklapp men jag vill ju inte ha en till som är lika värdelös. Är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn? Den vi har är en Gastrolux Titan 2001 så det är ju ingen billig skitpanna precis... Blir lite osäker nu... kanske det är någon sorts beläggning på pannan jag har och att den har "tagit slut"....
|
|
|
|
|
11-12-2008, 16:46
|
Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250
|
CITAT (Pius @ 11-12-2008, 16:00) Är de så känsliga? Vi som just funderar på att köpa en induktionsspis.
Pius Näe, de är nog inte så känsliga egentligen. Fast vår Skeppshultare hade tydligen en "flisa" på undersidan som samdon nu har slipat bort. Man får kolla när man köper vad det är för kvalitet. Vanliga kastruller och pannor gör inte såna repor. Jag hade häll i mitt förra hus och jag såg inga repor. Jag råder er att köpa induktion. Jättebra tycker vi! Jag sätter en kastrull med vatten på hällen på morgonen och går iväg och pinkar, sen kokar vattnet när jag är tillbaka
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 16:53
|
Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250
|
CITAT (*Ulrica* @ 11-12-2008, 16:44) Nu när ni ändå diskuterar pannor här. Vi har en halvgammal gjutjärnspanna där allting bränner fast direkt och gör det helt omöjligt att steka en andra omgång utan att skrapa (hacka) och diska. Den är helt värdelös! Eller gör vi något fel??? Jag tänkte köpa en ny i julklapp men jag vill ju inte ha en till som är lika värdelös. Är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn? Den vi har är en Gastrolux Titan 2001 så det är ju ingen billig skitpanna precis... Blir lite osäker nu... kanske det är någon sorts beläggning på pannan jag har och att den har "tagit slut".... Va?? Gastrolux hade jag också. Den var ju jättebra i 10 år (då gick garantin ut). Sen försvann beläggningen och då åkte den i soporna. Skrapa? Näe, det ska du inte behöva göra med den pannan.
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 16:55
|
Medlem
Antal inlägg: 1 060
Medlem sedan: 13-11-2002
Medlem nr: 352
|
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 16:46) Näe, de är nog inte så känsliga egentligen. Fast vår Skeppshultare hade tydligen en "flisa" på undersidan som samdon nu har slipat bort. Man får kolla när man köper vad det är för kvalitet. Vanliga kastruller och pannor gör inte såna repor. Jag hade häll i mitt förra hus och jag såg inga repor. Jag råder er att köpa induktion. Jättebra tycker vi! Jag sätter en kastrull med vatten på hällen på morgonen och går iväg och pinkar, sen kokar vattnet när jag är tillbaka Ja vi funderar starkt på det. Vi har just stått och glott på vår gamla och funderat över vilken FAS vi har. Gubben min kom fram till 2-fas. Han hittade, brun, blå och svart tråd. Själv fattar jag 0 av allt som har med el att göra. Men han ska prata med sin kompis som är elektriker innan vi beställer. Är det något mer man ska tänka på? Pius
--------------------
Pius, zon 1
|
|
|
|
|
11-12-2008, 17:08
|
Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365
|
CITAT (*Ulrica* @ 11-12-2008, 16:44) Nu när ni ändå diskuterar pannor här. Vi har en halvgammal gjutjärnspanna där allting bränner fast direkt och gör det helt omöjligt att steka en andra omgång utan att skrapa (hacka) och diska. Den är helt värdelös! Eller gör vi något fel??? Jag tänkte köpa en ny i julklapp men jag vill ju inte ha en till som är lika värdelös. Är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn? Den vi har är en Gastrolux Titan 2001 så det är ju ingen billig skitpanna precis... Blir lite osäker nu... kanske det är någon sorts beläggning på pannan jag har och att den har "tagit slut".... Jo ser du, Gastroluxpannor är inte av gjutjärn. Dom är av bl.a. aluminium och har en "nonstick"-beläggning - populärt kallat teflonpanna. Här ser du hur dom tillverkas http://www.youtube.com/watch?v=app340V2LZQEn gjutjärnspanna är tung och outslitlig - mamma har haft sin ena panna sedan hon gifte sig 1949 och den andra skaffade pappa 1935. Syns knappt nån nötning på dom - mer än att den äldstas handtag är lite trasigt. Gjutjärnspannor är helt oslagbara att steka i bara man sköter dom rätt - ser till att den inte bränns torr, oljar in den ibland, rengör den genom att värma upp o sedan skrubba ur med hett vatten. Skulle den brännas, så värm upp en aning och olja in rikligt, låt svalna sakta. Jag fick tag på en stekgryta i gjutjärn på en loppis. Rostig och dan var den, men jag gick loss med svinto på insidan, skjöljde ur mycket noga, värmde och oljade in. Den är hur bra som helst nu! Ett riktigt äkta fynd, bara 30 kr för en gryta som är guld värd!
--------------------
Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi) cancer.gif
|
|
|
|
|
11-12-2008, 17:16
|
Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250
|
CITAT (Pius @ 11-12-2008, 16:55) Ja vi funderar starkt på det.
Vi har just stått och glott på vår gamla och funderat över vilken FAS vi har. Gubben min kom fram till 2-fas. Han hittade, brun, blå och svart tråd. Själv fattar jag 0 av allt som har med el att göra. Men han ska prata med sin kompis som är elektriker innan vi beställer.
Är det något mer man ska tänka på?
Pius Ni behöver bara en (1) fas, nolla samt jord
Redigerat av Chamomille: 11-12-2008, 17:17
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 17:29
|
Medlem
Antal inlägg: 2 292
Medlem sedan: 11-07-2007
Medlem nr: 11 481
|
he he, alltså inte ens en gjutjärnspanna jag har... men den är tung iallafall... Jag vill ha en jättestor så jag slipper steka i omgångar så det får nog bli en nyproducerad. Är det skillnad på olika gjutjärnspanne-märken då? Var hittar man en bra? Dvs - tillbaka till Pirums ursprungsfråga...
Redigerat av *Ulrica*: 11-12-2008, 17:30
|
|
|
|
|
11-12-2008, 19:03
|
Medlem
Antal inlägg: 7 413
Medlem sedan: 19-07-2005
Medlem nr: 6 203
|
CITAT (Betty @ 11-12-2008, 14:41) Jag tycker att det är rätt självklart att man inte skakar en gjutjärnsstekpanna om man har den på en glashäll, vare sig det är induktionshäll eller inte... Förvånar mig inte alls att det har blivit repor då... Det här är induktion, så här funkar det: Länk Tack för länken Betty! Efter flera timmars sökande så visar det dig att det inte alls är induktionshäll vi har ( trots att det står så på vår räkning från leveransen ). Vi har en keramisk glashäll . Så här står det i deras rekomendation: CITAT ( Kastrullens eller stekpannans undersida bör i kallt tillstånd vara lätt inåtböjd, eftersom den i varmt tillstånd böjer sig utåt. Undersidan lägger sig då plant mot spishällen varvid värmeenergin leds vidare på bästa sätt. Kastrullens eller stekpannans undersida skall passa med kokzonens diameter.
För att undvika repor på Ceranhällen rekommenderar vi er att användakastruller och stekpannor med plan yta.
Den optimala bottentjockleken är för emaljerade kokkärl 2-3 mm och för rostfria kokkärl med sandwichbotten 4-6 mm. l ). Jag får ta mig en tankeställare vad det gäller mina gjutjärnsgrytor/pannor......................och självklart att man inte skakar en så tung sak på en häll. Det borde säga sig självt....................tycker jag
--------------------
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4 De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
|
|
|
|
|
16-12-2008, 07:09
|
Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448
|
Bra, nu när stekpannefrågan nått sin lösning är det dags att svåra till det... Var hittar man en vacker mjölkflaska i glas? Dvs,en enliters flaska med kork/lock som man kan ha i kylen, istället för en fultetra? Hittade en på Duka,men tyckte den var dyr och till synes lite svårdiskad.
Det blev en Skeppshultstekpanna förresten, 28 cm, för 419 kr på Clas Ohlson.
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
|
|