|
|
|
Grisar skållas levande |
|
|
Gunilla T
|
17-03-2009, 17:36
|
Gäster
|
Vid minst fyra kända tillfällen har grisar skållats levande på svenska slakterier. Enligt ansvariga är skälet krav på ökad effektivitet och att man lastat in för många grisar i fållan där de skall bedövas.
Tre miljoner grisar slaktas varje år i Sverige, endast 1% är Krav grisar som får gå ute och böka, rationalisering och krav på ökade vinster väger tyngre än svensk djurskyddslagstiftning.
Att skållas levande måste vara ett av de mest plågsamma sätt att dö på...
Hur långt kan människor sträcka sig i jakten på profit? Jag blir såå ledsen...
|
|
|
|
|
17-03-2009, 17:39
|
Medlem
Antal inlägg: 94 306
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751
|
Jag blev oerhört upprörd och ledsen, när jag hörde om det på radion i morse.
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen? zon 1
|
|
|
|
|
17-03-2009, 17:47
|
Medlem
Antal inlägg: 1 785
Medlem sedan: 18-03-2007
Medlem nr: 9 395
|
Förfärligt!!!
--------------------
Zon 3
|
|
|
|
Meriona
|
17-03-2009, 18:20
|
Gäster
|
Jag blev förbannad jag , för här köper man Scan för att de ska vara måna om djuren, och så kommer detta? Dessutom har de ändrat på Eko-principerna och nöjer sig nu enbart med "EU-standard" vilket är nåt halvdant. SKIT säger jag, hur kan djur betyda så lite?
|
|
|
|
|
17-03-2009, 19:01
|
Medlem
Antal inlägg: 94 306
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751
|
Här är iaf en oskållad och glad gris...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen? zon 1
|
|
|
|
|
17-03-2009, 19:04
|
Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891
|
Självklart ska slakterierna inte slarva med kontrollen av bedövning och avlivning men varför är det ständigt ökade krav på effektivisering och prispress ? Vi hhar en konstig inställning i Sverige att mat inte ska få kosta något och så har vi oxå ett av Europas med industrialiserade jordbruk och livsmedelsindustri.
--------------------
|
|
|
|
|
17-03-2009, 19:10
|
Medlem
Antal inlägg: 14
Medlem sedan: 15-03-2009
Medlem nr: 21 611
|
Usch man blir så oerhört ledsen när man hör sånt här, trodde att vi Svenskar kunde bättre....Tydligen inte//Helena
|
|
|
|
|
17-03-2009, 19:35
|
Medlem
Antal inlägg: 19 794
Medlem sedan: 30-09-2007
Medlem nr: 12 674
|
CITAT (Markus_H @ 17-03-2009, 19:04) ...men varför är det ständigt ökade krav på effektivisering och prispress? Vi har en konstig inställning i Sverige att mat inte ska få kosta något... Precis! Det är konsumenternas fel också! Visst blir man illa berörd när man hör sånt, men jag blir knappast förvånad. Sånt här reagerar alla på, men att vanlig grishållning i sig är djurplågeri verkar inte bekymra konsumenterna.
--------------------
Det ska gå.
|
|
|
|
|
17-03-2009, 19:46
|
Medlem
Antal inlägg: 776
Medlem sedan: 14-02-2006
Medlem nr: 7 076
|
Ja, nu får man sluta äta fläskkött också Har tidigare slutat äta kyckling sen jag sett på TV hur hemskt dom har det. Man blir riktigt ledsen av att höra och se hur djur plågas Lika bra att bli vegetarian egentligen.
--------------------
Felicia, glad odlare i Zon 7
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:19
|
Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563
|
Tycker inte man kan anklaga konsumenterna för det här ! vi köper ju vårt kött i godan tro !det är väl slakterierna och veterinärerna vi ska ta i nacken ?Veterinärerna ringer ju och talar om när de ska komma och göra kontroller,då har ju slakteriet tid på sig att ändra rutinerna innan,en veterinär ska komma oannmäld i tid och otid !då kan vi upptäka sådana här hemska förhållanden utan förvarning !
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:27
|
Medlem
Antal inlägg: 1 097
Medlem sedan: 14-02-2009
Medlem nr: 21 126
|
Vi använder djur som nöje (se tjurfäktning, tuppfäktning, kamphundskamper osv osv), föda, närhet (husdjur) och likförbannat så spottar hela industrin på den hand som föder oss. Djurindustrin är vidrig.
Tänk på vad ni äter!
Make the connection
--------------------
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:27
|
Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296
|
Nu var det väl inte meningen att dom skulle skållas levande, det var ett misstag att bedövningen inte tog. Fyra grisar är fyra för många men inget att sluta äta kött för. Då är det väl värre med djur som med vilje får förblöda utan bedövning som vid halal och kocher-slakt.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:31
|
Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799
|
Köttindustrin producerar vad som efterfrågas. Vi konsumenter har makten.
Jag köper nästan allt kött direkt från KRAV-märkt gård (norr om Stockholm). Jag har varit där flera gånger och ser hur djuren lever. Prisskillnaden i kronor och ören är ringa. Grisarna går ute och bökar; leriga och dammiga. Hönsen lever ute. Får, lamm, kor betar i naturlig natur och bidrar till öppet landskap. Vilken glädje att se allt detta, och som konsumet gynna.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:31
|
Medlem
Antal inlägg: 776
Medlem sedan: 14-02-2006
Medlem nr: 7 076
|
CITAT (Myosotis @ 17-03-2009, 19:48) Ja, just grisar och höns har det nog värst. Men annars kan du ju alltid köpa ekologiskt! Jo, jag försöker köpa det mesta ekologiskt (ägg, smör, mjölk, mjöl osv) men kyckling, fläsk och övrigt kött finns det dåligt av i affärerna där jag bor. Tyvärr, annars lägger jag gärna till några kronor extra för eko-mat.
--------------------
Felicia, glad odlare i Zon 7
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:35
|
Medlem
Antal inlägg: 94 306
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751
|
Slakterieägaren skyllde på överbelastning i samband med nedläggning av ett annat slakteri. Det blev så tydligt att det är ekonomin som styr. Visst kan man "hänga" slakterierna och veterinärer, men vi konsumenter får också ta på oss en del av skulden. Trots att Sverige är ett "rikt" land så handlar våra konsumtion mkt om att köpa billigt på bekostnad av kvalitet. Jämför med t.ex. italienarna som är mycket mer benägna att betala rejält för närodlat och småskaligt av hög kvalitet.
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen? zon 1
|
|
|
|
|
17-03-2009, 20:57
|
Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799
|
CITAT (Aqvakul @ 17-03-2009, 20:35) Slakterieägaren skyllde på överbelastning i samband med nedläggning av ett annat slakteri. Det blev så tydligt att det är ekonomin som styr. Visst kan man "hänga" slakterierna och veterinärer, men vi konsumenter får också ta på oss en del av skulden. Trots att Sverige är ett "rikt" land så handlar våra konsumtion mkt om att köpa billigt på bekostnad av kvalitet. Jämför med t.ex. italienarna som är mycket mer benägna att betala rejält för närodlat och småskaligt av hög kvalitet. Jo. Och kvalitetsskillnaden är enorm. Med *mycket* begränsad ekonomi: en lite mindre köttbit med mer säsongsgrönskaker/rotsaker. Och/eller, ta sig tid att använda delar som kräver "långkok" (kanongott), vilket kräver planering, men kanske inte längre effektiv tid i köket.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.
|
|
|
|
|
17-03-2009, 21:55
|
Moderator
Antal inlägg: 18 359
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009
|
CITAT (Gossen Ruda @ 17-03-2009, 20:27) Nu var det väl inte meningen att dom skulle skållas levande, det var ett misstag att bedövningen inte tog. Fyra grisar är fyra för många men inget att sluta äta kött för. Då är det väl värre med djur som med vilje får förblöda utan bedövning som vid halal och kocher-slakt. Men att dö av förblödning skall väll vara ett skonsamt och nästan smärtfritt sätt att dö? För övrigt sägs det att dom bedövar djuret först innan avblodningen, åtminstone vid halalsakt, men det kanske är lögn för att lugna folk CITAT (Aqvakul @ 17-03-2009, 20:35) Slakterieägaren skyllde på överbelastning i samband med nedläggning av ett annat slakteri. Det blev så tydligt att det är ekonomin som styr. Visst kan man "hänga" slakterierna och veterinärer, men vi konsumenter får också ta på oss en del av skulden. Trots att Sverige är ett "rikt" land så handlar våra konsumtion mkt om att köpa billigt på bekostnad av kvalitet. Jämför med t.ex. italienarna som är mycket mer benägna att betala rejält för närodlat och småskaligt av hög kvalitet. Hur skall vi annars få råd med 50" plasma, thailandsresor och ny bil var tredje år?
|
|
|
|
|
17-03-2009, 23:02
|
Medlem
Antal inlägg: 19 794
Medlem sedan: 30-09-2007
Medlem nr: 12 674
|
Ekologiskt kött behöver inte vara dyrare alls om man istället för köpevikten utgår ifrån hur mycket där blir kvar sedan man stekt det. Billigt kött består ofta till hälften av vatten och krymper mycket mer än ekologiskt. CITAT (Huggorm @ 17-03-2009, 21:55) Men att dö av förblödning skall väll vara ett skonsamt och nästan smärtfritt sätt att dö? För övrigt sägs det att dom bedövar djuret först innan avblodningen, åtminstone vid halalsakt, men det kanske är lögn för att lugna folk. Enligt ett tv-program om det här för några år sen (jag tror det var Existens) så är det så här: Vissa bedövar djuret innan det ska förblöda, men andra mer konservativa hävdar att det är förbjudet att bedöva. En veterinär som uttalade sig i programmet bedömde att djuren känner panik när de förblöder, det skulle alltså vara ett extra stressigt sätt att dö på.
--------------------
Det ska gå.
|
|
|
|
Netha
|
17-03-2009, 23:27
|
Gäster
|
CITAT (Gossen Ruda @ 17-03-2009, 20:27) Nu var det väl inte meningen att dom skulle skållas levande, det var ett misstag att bedövningen inte tog. Fyra grisar är fyra för många men inget att sluta äta kött för. Då är det väl värre med djur som med vilje får förblöda utan bedövning som vid halal och kocher-slakt. Absolut. Håller med till 100%.
|
|
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
|
|