Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
 

Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


 
Skriv svarNytt inlägg
> Olivträd-skötsel
Carl
Inlägg 10-02-2012, 09:49
Länk hit: #1


Medlem
Antal inlägg: 1 222
Medlem sedan:
18-04-2007
Medlem nr: 9 850
Hur ska jag sköta mitt lilla olivträd som jag precis in handlat?
 
Citera
Alexander-VG-zon...
Inlägg 10-02-2012, 12:31
Länk hit: #2


Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan:
13-08-2005
Medlem nr: 6 358Vad har du för utrymmen att placera den i ? var står den nu ? för det blir ju olika skötsel om den exempel står i växthus eller inne som krukväxt.

Så här sköter jag mina (dessa övervintrar inne som krukväxter, men kan övervintras likabra i ett uterum, vinterträdgård, växthus, inglasadbalkong).

Våren - efter att frost risken är förbi så tar jag ut dom, placerar dom först i skugga med väv över så dom vänjer sig vid sol och vind. Man kan också placera dom direkt ute i solen men har då fler lager med fiberduk över som du tar av efter en tid. Är dom inte vana vid sol så blir dom brända. Dom som övervintrat i växthus eller likande brukar dock tåla solen bättre. När mina börjar att växa under senvåren planterar jag om dom eller om det inte behövs börjar ge näring. Mina odlar jag i lucker och näringsrik, kalkrik jord.

Sommaren - Jag fortsätter ge näring hela sommaren (det behövs för fina blad och bra fruktsättning). Och Låter dom torka upp lite innan jag vattnar igen, mer värme och sol det är mer vatten behöver dom. Regnar det mycket under sommaren så tål dom det OM jorden är lucker. Lerjorden som dom oftast kommer i är inte alltid det bästa. I slutet av Juni-Början av Juli slutar jag att ge näring så dom hinner invintra.

Hösten - Jag börjar sen under hösten minska ner vattningen (oftast kommer det tillräckligt från ovan). Dom första höstfrosten tål dom utan problem. Och får dom lite frost på hösten brukar dom blomma väldigt rikligt och bra till våren.

Vintern - Jag låter mina stå ute ganska länge, till okt-dec beroende på vädret. Men det är ingen tvunget, det bör aldrig gå under -10c när dom står i kruka, annars tar man in dom när när frosten börjar komma. Sedan kan man övervintra dom på lite olika sätt beroende vad man har för möjligheter.

Mina står inne i sval rusmtemp i ett östfönster har 2st 38w lysrör av märket sylvania aquastar tända 18timmar, mina får sedan i slutet av Dec en svagare dos av näring hela vintern och fram till våren. I Dec-Jan blommar mina för fullt inne (några blommor kommer än, men i mitten av feb är blomningen över och sen bildas det små oliver på). Efter blomningen beskär jag dom (blommar på fleråriga grenar). Varmare dom står mer extraljus behövs, och varmare och mer extraljus mer vatten men även lite näring behövs.

Står dom i ett uterum/vinterträdgård kan det vara bra med extraljus men då behövs oftast inte näring (om det är svalt och dom vilar). Lite mindre vatten men inte torka ut för mycket. Står dom i ett frostfritt växthus eller i en inglasad frostfri balkong så behöver dom oftast inte extraljus om det är under +10c och bara vatten någon gång beroende på tempen. Även källare och förråd och liknade får man ändra skötsel efter temperatur och så. Står dom kallt hela vintern börjar dom blomma i april-juni.

Skulle dom ändå tappa blad under vintern så kan det vara ohyra, över/under vattning, fel jord, för lite extraljus i samband med hög värme, ojämn temperatur mellan rötter och bladverk m.m. Dock lever grenarna så kommer det alltid nya skott. Bladfall är det vanligaste som händer under vintern.
 
Citera
Carl
Inlägg 10-02-2012, 14:10
Länk hit: #3


Medlem
Antal inlägg: 1 222
Medlem sedan:
18-04-2007
Medlem nr: 9 850
Tack för ditt utförliga svar
Skåningen
 
Citera

Skriv svarNytt inlägg
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar): 

Enkel version Datum och tid: 27-05-2018, 02:25

Allt om Trädgård Nr.98

       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon