Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
 

Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


 
Skriv svarNytt inlägg
> Beskära syren sommartid?, Vad händer då?
Järfälla
Inlägg 30-06-2004, 12:18
Länk hit: #1


Medlem
Antal inlägg: 248
Medlem sedan:
27-03-2003
Medlem nr: 987(3 frågor döljer sig här nedan...)

Jag har ett stort syrenträd, nära 2 våningar högt, som börjar ta alldeles för mycket bredd på vår lilla radhustomt. Har 2 år i rad tänkt beskära på vårvintern, men glömmer ju alltid...
Jag ska bara ta några grenar här och var, gallra på några års sikt.

Vad händer med syrenen och jag beskär nu - dör den, risk för sjukdomar eller vad?? Skulle så väldigt gärna vilja göra det NU!!

Den är vit men har skjutit några lila skott (som är 2 meter nu). Vill INTE ha lila. Om jag klipper bort det lila misstänker jag rotskott i lila... Hm! Svårt. Hur blir man av med det lila?

När jag beskär, ska jag kapa nere vi roten eller kan man ta på lite olika höjd (vid lämplig förgrening)?
 
Citera
camelm
Inlägg 30-06-2004, 14:08
Länk hit: #2


Medlem
Antal inlägg: 40
Medlem sedan:
28-01-2003
Medlem nr: 635Hej
Jag har gått hårt åt mina syrener i några år. Jag tar 1-2 av de äldsta stammarna från marken. Lite till här och var om jag ser något som går åt fel håll.
Jag gör de alltid nu när de precis har blommat klart.
Det tipset har jag fått av HSB som sköter våra syrener på mitt fasta boende.

Jag tycker jag får nya härliga skott från marken och tills slut har jag en tät och härlig buske.

Det tar ju några år att ta 1-2 per år men det är trist om man tar hela på en gång.
 
Citera
Cilla
Inlägg 30-06-2004, 15:14
Länk hit: #3


Medlem
Antal inlägg: 9 115
Medlem sedan:
04-11-2002
Medlem nr: 126Bäst rotskottsbildning, dvs skott från marken, får man när man beskär på vårvintern men man kan också beskära nu utan att syrénen far illa. Dels kan man gallra ur vid grenklykor om man tycker busken är risig (men då blir den ofta glesare en längre tid), och dels (vanligast) kan man ta de äldsta stammarna längs marken.

Jag tycker också det ger bäst resultat att ta några få gamla stammar per gång och kanske inte ens varje år. Då har man fotfarande blommande syrén kvar och ändå föryngring på gång.

Det man bör undvika är att lämna tappar eller stubbar, då bildas en röta. Detta gäller rotäkta bondsyrén. På ynmpade syréner undviker man att skära under förädlingsstället, då försvinner ju sorten.

Du kan prova att ringbarka det lila partiet så att den roten dör och du slipper gräva upp.

Som parentes tycker jag att individuella syréner reagerar mycket olika på vårvinter- och högsommarbeskärning. Vissa skjuter villigt rotskott trots sensommarbeskärning och andra tar tid på sig att skjuta rotskott trots vårbeskärning.


--------------------
 
Citera
Järfälla
Inlägg 30-06-2004, 15:23
Länk hit: #4


Medlem
Antal inlägg: 248
Medlem sedan:
27-03-2003
Medlem nr: 987Tack! Precis de svar jag trängtade efter!! Nu går jag ut. Ska försöka hejda mig och planera mina ingrepp... (Jag drabbas lätt av beskärnings-blockout, och sedan nån slags bakis-ångest...)
 
Citera
Cilla
Inlägg 30-06-2004, 15:58
Länk hit: #5


Medlem
Antal inlägg: 9 115
Medlem sedan:
04-11-2002
Medlem nr: 126smile.gif beskärningsiver kan man få bukt med genom att ta sågen med sig strax innan man ska iväg på ett möte... Då blir det inte så många grenar.

Spar lite beskärningslusta till vårvintern också, för om det är förökning du vill ha på den vita är den perioden ofta bättre.


--------------------
 
Citera
Sommartorparn
Inlägg 01-07-2004, 07:40
Länk hit: #6


Medlem
Antal inlägg: 2 036
Medlem sedan:
24-06-2004
Medlem nr: 3 927Jag upptäckte också en tvåfärgad syren på min tomt. Mörklila, som jag vill ha, och ljust lila som jag inte vill ha. Eftersom det inte är varje år jag ser syrenerna blomma har den ljuslila hunnit växta sig lika stor som den mörka.

Hur gör jag för att bäst ta bort den ljusa och stimulera den mörka att växa mer. Bara skära av den ljusa i markhöjd? Finns det då inte risk för massor av ljuslila rotskott? Ringbarkning av den ljusa? Finns det inte risk att båda dör?


--------------------
Hellre planering än plantering
 
Citera
Ulle-Bulle
Inlägg 01-07-2004, 11:04
Länk hit: #7


Medlem
Antal inlägg: 9
Medlem sedan:
18-04-2004
Medlem nr: 3 318Hej,
förlåt om jag sticker emellan med ytterligare en fråga på startat tema unsure.gif

Jag fick en sån där beskärningsblockout härom dan' och sågade ner alla syrener till marken (det började med föryngring och borttagning av äldre stammar, men hela härligheten vajade på tre meters höjd och det såg inte klokt ut...)
Nu till frågan; hur högt över marken skulle stubbarna vara för att syrenen ska överleva och ev. kunna ta sej igen?? Jag har sparat de få rotskott som fanns under lövtaket och stubbarna är nu ca 30 cm.

Ulrika med beskärningsågren
 
Citera
Cilla
Inlägg 01-07-2004, 19:25
Länk hit: #8


Medlem
Antal inlägg: 9 115
Medlem sedan:
04-11-2002
Medlem nr: 126Om jag fick en färg på syrénen jag inte ville ha (fast jag har motsatt problem - vill ha alla färger...) skulle jag ringbarkat. det finns visserligen risk att rotsystemen ympat sig samman men ringbarkning brukar leda till att rotsystemen långsamt minskar och behåller man syrén med blad intill finns det tillräckligt med "bladenergi" till rötterna.

Ett annat sätt är att helt enkelt klippa ned de med oönskad färg, och klippa igen då de blir så stora att de börjar bära blommor. Kanske kan de utgöra fin bladridå till de andra.

Ett tredje sätt är att klippa ned till 10-30 cm över marken. Lämnar man sådana stubbar är risken/chansen för röta mycket stor, och då dör hela härligheten av sig själv.

Ulle-Bulle: Om det är bondsyrén du har kan de klara sig men helt säkert är det inte. Visserligen har de fått en hel del av växtsäsongens bladenergi för att överleva vintern och står de i god jord kanske de under resten av sommaren orkar bryta skott på de stubbar du lämnat.

Risken finns dock att stubbarna råkar ut för röta. Förhoppsningsvis har rötterna ändå kraft att skuta nya rotskott, men det tar i vilket fall som helst mest sannolikt flera år innan du får blom igen.


--------------------
 
Citera

Skriv svarNytt inlägg
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar): 

Enkel version Datum och tid: 26-04-2018, 02:52

Allt om Trädgård Nr.98

       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon