Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Lamm
          netaave
          Inlägg 07-09-2005, 14:33
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Vi ska ha gäster på fredag och jag hittade en påse med lammgrytbitar i frysen, har någon en bra idé eller ett bra recept?
          Vad kryddar man med mer än vitlök och s&p, mynta?


          --------------------


           
          Citera
          Ina
          Inlägg 07-09-2005, 14:48
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 225
          Medlem sedan:
          31-10-2002
          Medlem nr: 12



          Rödvin och rosmarin brukar funka bra till lamm - fast då kanske du ska hoppa myntan... wink.gif
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 07-09-2005, 15:20
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Vi har ju alltid eget lamm i frysen och efter mycket experimenterande har jag fastnat för ett recept som alltid lyckas och som man kan variera in det oändliga:

          Pressa ur en halv stor citron - eller en hel liten - i en mugg.
          Pressa i vitlök efter smak, jag brukar ta 6 - 8 klyftor.
          Lägg i några teskedar salt.
          Lägg i peppar, rosmarin och ev. andra kryddor.
          Låt muggens innehåll grötas till lite medan du förbereder resten.

          Ta en ugnsfast gryta med lock - en lergryta är perfekt.
          Täck bottnen med halva, skalade lökar och gärna, om du har, svamp.
          Ibland har jag också lagt i rotfrukter.

          Gnid in köttet med blandningen från muggen och lägg köttet på lökbädden.
          In i ugnen på låg värme - jag brukar ha 100 - 150 grader - på ungefär 4 timmar eller tills lammet är riktigt mört!

          På det här sättet blir köttet saftigt och smakrikt.

          Vad det inte du som nyss hade plockat en massa svamp?
          Gör en riktigt god svampsås eller stuvning till, använd lökarna som var i grytan!

          Köttet är också gott med kalla såser. Jag brukar göra en enkel vitlöksvariant där jag lägger några droppar citron, ett par pressade vitlöksklyftor och lite salt i en gräddfil och låter det rinna av i ett kaffefilter en natt.
          En snabb myntaröra är också gott - jag brukar finhacka bladen och låta dem dra i lite olja.

          Ris, potatis - vad som helst passar till!

          Mulle
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 07-09-2005, 15:22
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Indisk lammcurry är jättegott!

          1 kg lammkött/grytbitar
          2 gula lökar
          2 vitlöksklyftor
          lite margarin
          3 tsk curry eller currypasta
          1 bit hel kanel
          1/2 tsk cayennepeppar
          1-2 tsk salt
          1 buljongtärning
          3-4 dl vatten¨
          2 tärnade potatisar
          2 dl cocosmjölk

          Serveras med mango, banan, russin, matlagningsyoghurt och lite vad man vill.

          /Åsa
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 07-09-2005, 18:17
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          Salvia lär vara en riktig lammkrydda - enligt vår saluhall. biggrin.gif


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 07-09-2005, 21:27
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (ninnisky @ 07-09-2005, 19:17)
          Salvia lär vara en riktig lammkrydda - enligt vår saluhall. biggrin.gif

          Ja och just salvia är den enda örtkrydda jag inte fixar.
          Tack för recepten dom är sparade i min kokbok.
          Vi har bestämt oss för att göra souvlaki med klyftpotatis och tzatsiki, tips från grannen. Gör en grekisk sallad till.
          Så det blir en grekisk afton biggrin.gif


          --------------------


           
          Citera
          netaave
          Inlägg 09-09-2005, 23:25
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Nu är vår grekiska afton över, gästerna kom inte för frun vart sjuk.
          Iaf så marinerade vi köttet i små tärningar i olivolja, lök, oregano s & svpepp och citron och grillade det i ugnen, det var väl ok men mycket senor och brosk på grytbitarna. Nästa gång gör vi det på fläskkött tror jag.
          Åts med tzatsiki, tomater och klyftpotatis.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-06-2024, 05:00
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon