Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Ni som torkar svamp i ugnen....., hur gör ni?
          lisselbo
          Inlägg 04-09-2006, 21:43
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          Tänker speciellt på kantareller.
          Brukar frysa men skulle vilja prova på att torka.


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          brittmarie
          Inlägg 04-09-2006, 22:07
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          20-08-2004
          Medlem nr: 4 339



          Jag lägger svampen på bakplåtspapper och ställer in i ugnen på lite drygt 50 grader. Ugnsluckan ska vara lite på glänt så jag sätter en träslev mellan ugnsluckan och spisen. Låt stå inne tills svampen är alldeles torr ( som fnöske), det tar flera timmar räkna med ca 3-5 tim. beroende på blöt svampen är. Förvara i lufttäta burkar. En del utav svampen mal jag och häller i kryddburk, gott att krydda t.ex. sås och köttfärs med.
          Lycka till.


          --------------------
          " Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
           
          Citera
          lisselbo
          Inlägg 04-09-2006, 22:36
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          Läste någonstans att det inte blir något bra att torka kantareller (gula).
          Att smaken blir lite besk.
          Hur är det med det egentligen?


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          Anki på Öland
          Inlägg 04-09-2006, 23:15
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 6 847
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 723



          CITAT (lisselbo @ 04-09-2006, 23:36)
          Läste någonstans att det inte blir något bra att torka kantareller (gula).
          Att smaken blir lite besk.
          Hur är det med det egentligen?

          Just så sa svampexperten som pratade i Nyhetsmorgon i morse.
          Anki


          --------------------
          Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :)
          Huserar på södra Öland

          mitt album
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 05-09-2006, 05:56
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Kantareller, samt de svampar som förvälls är de enda som inte passar att torka. När man torkar är det viktigare med en bra luftcirkulation än värme. Det är alltså bättre att torka med en fläkt än att använda ugnen. Man antingen använda en bordsfläkt eller en kupévärmare. Det är också mycket enkelt att bygga en liten torkanläggning.
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 05-09-2006, 06:22
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Himla smart anordning Kurt. Och lätt att göra.

          Om man tycker sig ha råd med strömförbrukning kan man också
          använda sig av samma princip med trådbackar och myggnät och
          använda ett torkskåp. Jag har inte provat själv, men vet att
          farbrorn som bodde här före oss använde sig av den principen.

          Han sa att det fungerade utmärkt.


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 05-09-2006, 07:23
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (lisselbo @ 04-09-2006, 23:36)
          Läste någonstans att det inte blir något bra att torka kantareller (gula).
          Att smaken blir lite besk.

          Torkade trattkantareller säljs i alla fall i de flesta affärer.

          Dottern har torkat kött med gott resultat i varmluftsugn,
          perfekt vandringsmat i stället för den frystorkade, som är dyrt.
          Hon köper fin rostbiff eller liknande, skär i tunna skivor, kryddar,
          ca 7-8 timmar i varmluftsugn, 50° C, riktigt gott faktiskt.
          (Torkat kött finns i vanliga affärer också, dyrt och ofta kryddat med glutamat.)


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 05-09-2006, 07:32
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 645
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Jag har bara lagt ut mina trattkantareller glest på tidningspapper i ett luftigt rum - och det har funkat bra. Just nu har jag Karl-Johan tunt skivad och uppträdd på tråd hängandes lite varstans.............
          Hålla på och trä upp på tråd kan man ju göra när man har små mängder............. smile.gif
          Det ska finnas en torkapparat att köpa - har sett en på en mässa.
          I den kunde man torka allt möjligt - bär, grönsaker osv. Låter ju toppen om man vill ha egenodlat med sig på fjällvandringen t ex.


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 05-09-2006, 11:38
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det finns 2 st torkapparater på den svenska marknaden OBH Nordica utan termostat och Evermat med termostat. Evermat kostar ca 1750 kr och OBH Nordica ca 500 kr. De fungerar bra om man skall torka mat, men skall man torka större mängder svamp så är de inte speciellt användbara.

          Även om man torkar svamp på tidningar så underlättar det väldigt mycket om man kan köra med en bordsfläkt bara någon timme för att snabbt få bort fukt.

          Det är många fler som får matförgiftning av dåligt hanterad svamp (förvarad varmt i plastpåsar), än de få som blir sjuka av giftiga svampar!
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 05-09-2006, 22:09
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (KURT @ 05-09-2006, 12:38)
          Det finns 2 st torkapparater på den svenska marknaden OBH Nordica utan termostat och Evermat med termostat. Evermat kostar ca 1750 kr och OBH Nordica ca 500 kr. De fungerar bra om man skall torka mat, men skall man torka större mängder svamp så är de inte speciellt användbara.

          Även om man torkar svamp på tidningar så underlättar det väldigt mycket om man kan köra med en bordsfläkt bara någon timme för att snabbt få bort fukt.

          Det är många fler som får matförgiftning av dåligt hanterad svamp (förvarad varmt i plastpåsar), än de få som blir sjuka av giftiga svampar!

          Den har jag men torkar aldrig svamp i den, får plats så lite, till det har vi gjort ramar med tunn gardin hårt spänt i botten, en liten kloss 2x2 cm i varje hörn för luftcirkulationen skull. Ställer den i stapel i pannrummet, trattisar och trumpetsvamp torkar fort.
          Evermaten torkar jag bara kryddor och äppelringar i.


          --------------------


           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 05-09-2006, 23:05
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Hemma hos oss har husse nyligen gjort vår andra torkolla och den går dygnet runt och rymmer mycket, både svamp och annat och är guld värld.

          ingrid
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-04-2024, 13:16
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon