Clivia: Det är alltid intressant att veta hur/när/var man kan tukta plantorna. Men just denna tänkte jag skulle kunna få leva ut sitt utrymmesbehov om den vill det längre framöver. Jag FÖRSÖKER tänka designmässigt också när jag införskaffar/sår/omplanterar plantor, dvs så att det blir "snyggt" i lgh också... En ananas är en riktigt snygg planta.
Förresten om detta är toppen av blommans frukt, har denna "stickling" då samma genuppsättning som moderplantan, eller OM blomman pollineras har den då "avkommans" genupsättning, eller är det i form av frön i frukten?
Vore intressant att veta mer om sånt här, kanske litteratur i ämnet "förökning i växtriket" kan rekommenderas, föredraget är grundläggande och icke-fackmannamässigt.
[/quote]
För mig, Kee, är en fråga "vad som är snyggt" i lägenheten mer av filosofisk karaktär. Som tur är, alla är vi olika och kan skapa mängden av häpnadsväckande lösningar. Då och då känns det svårt att förena växternas krav med vara behov eller vilkor vi kan respektive vill erbjuda dem att leva med. I själva verket är de levande varelser som vi och det krävs konsensus ibland även om vi människor har makt att bestämma. Växterna som är beroende av oss kan ju inte prata mänskligt språk och tidvis är det svårt att förstå dem...men om du lyckas att lyssna på dem, Kee, den känslan är obeskrivlig enligt mig...
, ja, ananaserna är väldigt fina växter oavsett hur vi tänker...
Här finns svar på din fråga, Kee, tror jag:
Pineapples are pollinated by hummingbirds and are self-sterile, meaning
they cannot produce seeds if they pollinate themselves (self-pollination).
To get seeds, pineapples must be cross-pollinated. Cross pollination is
prevented in two ways. First, the importation of hummingbirds is banned in
Hawaii where many pineapples are grown commercially. Second, all the
pineapples in one field are genetically the same, so that if pollen is
transferred from one plant to another, it is still self-pollination. Cross
pollination requires that the plant providing the pollen is genetically
different from the plant receiving the pollen. Cultivated pineapples would
produce seeds if they were cross-pollinated. However, a seedy pineapple
fruit would be very undesirable because it would contain hundreds of hard
seeds so growers make sure that they are not cross-pollinated. Collins
(1960) says eating a seedy pineapple is like eating a normal pineapple
containing a thousand tiny bits of gravel.
Pineapple fruit development is an example of parthenocarpy or development
of fruits without seeds. In nature, this may be an advantage to the
pineapple in two ways. First, the leafy crown at the top of a pineapple
fruit can root and produce another plant, so even without seeds a
pineapple fruit can reproduce the plant. Second, a seedless fruit may
provide food for the animals that normally disseminate the seeds. This
could prevent the animals from starving or migrating in years when few
flowers are successfully cross-pollinated and seeds produced. Also, the
seedless fruit of the pineapple makes it a very desirable food for people
so we grow thousands of acres of pineapples. Many of our most popular
fruits are seedless, such as bananas, seedless grapes, naval oranges,
seedless grapefruit, seedless watermelon and certain types of figs and
persimmons.
David Hershey
References:
Samson, J.A. 1986. Tropical Fruits. New York: Longman.
Collins, J.C. 1960. The Pineapple. New York: Interscience.
MVH/clivia