Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
 

Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


 
Skriv svarNytt inlägg
> Lägga in / salta in egna oliver, Laga till egna oliver
Genarp
Inlägg 10-02-2008, 11:11
Länk hit: #1


Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan:
10-02-2008
Medlem nr: 13 969



Hej

Jag skulle vilja lägga in / salta in /koka in egna svarta oliver. Någon som har något bra recept?
/Lasse
 
Citera
Masja
Inlägg 10-02-2008, 15:59
Länk hit: #2


Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan:
10-02-2008
Medlem nr: 13 976



Jag antar att det handlar om råa oliver som ska behandlas? Jag kan tyvärr bara bidra med info om vad som inte funkar. Jag har nämligen misslyckats med ett sådant projekt. Det finns mycket info på nätet om olika tillvägagångssätt, det verkar som att man antingen saltar ut beskan eller använder kemikalier. Det senare verkar vanligast nu för tiden men jag testade saltningen på gammaldags vis.

Varianten jag testade gick ut på att snitta oliverna med en kniv och sedan lägga dem i saltlösning som skulle bytas varannan dag. Sen skulle den värsta beskan vara borta efter tio dagar, det var den inte. Därefter kan man lägga in dem i olja eller i en mildare saltlake. Jag misslyckades som sagt, oliverna förblev oätligt beska, men det kan säkert bero på sort och mognadsgrad. Ett snabbare alt till snittandet verkar vara att bara slå till oliverna med bredsidan av en kniv så att skalet bryts.

Testa! Jag vill gärna höra hur det går. Jag googlade på olives preserving och det finns mycket info.
 
Citera
Britt zon 3 fi
Inlägg 24-02-2008, 16:24
Länk hit: #3


Medlem
Antal inlägg: 60
Medlem sedan:
03-01-2005
Medlem nr: 4 824



Jag gjorde en mycket lyckad oliv-inläggning med citron för flera år sedan, har sökt receptet men hittar tyvärr inte.

I allafall minns jag att jag också snittade oliverna men lät dem ligga i vatten som jag bytte varje dag under ca 20 dagar, först därefter blev det saltlösning. Det var en lång procedur, tror jag bytte saltlagen under åtminstone två veckor också . Oliverna skulle dessutom förvaras en tid i den slutliga lagen innan de var färdiga att ätas men goda blev de till sist (minns inte om det var olja, vinäger, salt o.vatten eller bara salt ,vatten o. socker, +citron i den slutliga lagen)
 
Citera
KURT
Inlägg 25-02-2008, 07:32
Länk hit: #4


Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan:
01-11-2002
Medlem nr: 34



Förutom att saltlagen tar bort de beska ämnena så fermenteras oliverna under tiden av mjölksyrabakterier. Saltlagen är då bra, eftersom mjölksyrabakterierna tål rimliga saltmängder bra, medan många andra bakterier och mögelsvampar förhindras när det är salt närvarande.
 
Citera

Skriv svarNytt inlägg
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):



 

Enkel version Datum och tid: 20-08-2019, 00:30

Allt om Trädgård Nr.98

       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon