Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Lägga in / salta in egna oliver, Laga till egna oliver
          Genarp
          Inlägg 10-02-2008, 11:11
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          10-02-2008
          Medlem nr: 13 969



          Hej

          Jag skulle vilja lägga in / salta in /koka in egna svarta oliver. Någon som har något bra recept?
          /Lasse
           
          Citera
          Masja
          Inlägg 10-02-2008, 15:59
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          10-02-2008
          Medlem nr: 13 976



          Jag antar att det handlar om råa oliver som ska behandlas? Jag kan tyvärr bara bidra med info om vad som inte funkar. Jag har nämligen misslyckats med ett sådant projekt. Det finns mycket info på nätet om olika tillvägagångssätt, det verkar som att man antingen saltar ut beskan eller använder kemikalier. Det senare verkar vanligast nu för tiden men jag testade saltningen på gammaldags vis.

          Varianten jag testade gick ut på att snitta oliverna med en kniv och sedan lägga dem i saltlösning som skulle bytas varannan dag. Sen skulle den värsta beskan vara borta efter tio dagar, det var den inte. Därefter kan man lägga in dem i olja eller i en mildare saltlake. Jag misslyckades som sagt, oliverna förblev oätligt beska, men det kan säkert bero på sort och mognadsgrad. Ett snabbare alt till snittandet verkar vara att bara slå till oliverna med bredsidan av en kniv så att skalet bryts.

          Testa! Jag vill gärna höra hur det går. Jag googlade på olives preserving och det finns mycket info.
           
          Citera
          Britt zon 3 fi
          Inlägg 24-02-2008, 16:24
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          03-01-2005
          Medlem nr: 4 824



          Jag gjorde en mycket lyckad oliv-inläggning med citron för flera år sedan, har sökt receptet men hittar tyvärr inte.

          I allafall minns jag att jag också snittade oliverna men lät dem ligga i vatten som jag bytte varje dag under ca 20 dagar, först därefter blev det saltlösning. Det var en lång procedur, tror jag bytte saltlagen under åtminstone två veckor också . Oliverna skulle dessutom förvaras en tid i den slutliga lagen innan de var färdiga att ätas men goda blev de till sist (minns inte om det var olja, vinäger, salt o.vatten eller bara salt ,vatten o. socker, +citron i den slutliga lagen)
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 25-02-2008, 07:32
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Förutom att saltlagen tar bort de beska ämnena så fermenteras oliverna under tiden av mjölksyrabakterier. Saltlagen är då bra, eftersom mjölksyrabakterierna tål rimliga saltmängder bra, medan många andra bakterier och mögelsvampar förhindras när det är salt närvarande.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-01-2023, 07:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon