Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
 

Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


 
Skriv svarNytt inlägg
> Syresättning av trädgårdsdamm?
uno
Inlägg 30-01-2009, 12:28
Länk hit: #1


Medlem
Antal inlägg: 1 304
Medlem sedan:
06-11-2002
Medlem nr: 256Jag öppnar en ny tråd angående syresättning under
vintern av trädgårdsdammar.

Jag har en damm ca 9 m2 och största djup 130 cm.
Med hjälp av en pump, på 7 watt, som pumpar upp bottenvattnet
till ytan håller jag en isfri öppning på ca 3 dm när det är som mest is.

Jag har aldrig haft syretillsättning utan utgår ifrån att den isfria
öppningen räcker till för syresättningen av vattnet.
Fiskarna lever och på våren är det mängder av fiskyngel.

Kanske har jag fel. Kanske behöver jag en syrepump, vad nu det är för något.


--------------------
unozon1-2
 
Citera
Maxirolisa
Inlägg 30-01-2009, 16:15
Länk hit: #2


Medlem
Antal inlägg: 18
Medlem sedan:
13-08-2008
Medlem nr: 18 247I vår damm har vi också en liten pump som håller öppet ett par tre dm.

Däremot uppe i sandbrottet där en naturlig damm finns med guldfisk salamander kräftor grodor m.m.
Så har vi inte gjort någonting för att syresätta, den dammen är ju lite större och har ju lite tillflöde
men är ju så här års ganska så igenfruen. Trots det så brukar det krylla av liv i dammen på våren.

Har hört att sumpgaser är ett större hot än syrebrist. Kan storlek på damm ha betydelse?

 
Citera
MariaS
Inlägg 30-01-2009, 17:24
Länk hit: #3


Medlem
Antal inlägg: 12 573
Medlem sedan:
05-03-2004
Medlem nr: 2 930Bästa sättet att syresätta en damm är genom cirkulation. Altså en pump som pumpar vattnet så det bildas en rörelse, är en syrepump! Sen kan man också plantera dikeslånke, den ENDA vattenlevande växt som alstrar syre även under vintern, men den är ett gissel och gör att dammen snabbt växer igen. Så era pumpar som jobbar just nu räcker låååååångt!
Däremot ska man inte ha pumpen på det största djupet. Man drar då upp det varmare vattnet från botten som sen kyls av på ytan och sen snabbt kyler ner hela dammen. Den lilla värmen på bottnen är det bättre att fiskarna får sig till godo istället.
Själv har jag bara en liten pump i dammen vintertid som står på 15cm djup. Den pumpar runt vattnet och håller en yta isfri, så sumpgasen kommer ut.
Skulle man INTE ha ngn pump alls, går det också bra. Det finns tillräckligt med syremolekyler i vattnet, för att klara en vinter. Däremot är det betydligt svårare att hålla ett område isfritt utan pump. Det är det värsta, för det är som sagt sumpgasen som dödar det mesta i en damm, under vintern! Det är viktigast att sumpgasen kommer ut!
 
Citera
Jan Lindgren
Inlägg 01-02-2009, 11:19
Länk hit: #4


Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan:
26-06-2007
Medlem nr: 11 218Hej!
Vill man inte ha växter i dammen vintertid så går det bra med kransalger. De växer också alltför bra men är ganska lätta att reducera med hjälp av en kratta. Tar man upp kransalgerna så får man bort massor med näringsämnen ur vattnet. Kräftor äter dessutom kransalger fast jag tror att kräftorna föredrar de mest exklusiva näckrosorna.
MVH
Jan Lindgren
 
Citera
Gunilla T
Inlägg 01-02-2009, 18:26
Länk hit: #5


Gäster


Det är viktigt att rensa dammen från löv och skräp på hösten, dock inte byta vatten för då får man börja från början igen som med en ny damm. Det organiska materialet som sjunker till botten bryts under vintern ner av mikroorganismer.

Mikroorganismerna förbrukar syre vid nedbrytningen och dammen blir syrefattig. I syrefattiga vatten miljöer bildas metangas eller sumpgas som är ett kolväte. Fullt möjligt att också svavelväte bildas om miljön blir alltför syrefattig men det känner man direkt på lukten, det luktar ruttna ägg. Svavelvätet är lättflyktigt och oxideras snabbt vid syresättning av vattnet.

Att syresätta vattnet är därför viktigt, att enbart hålla ett öppet hål räcker inte, viss syresättning sker alltid vid luftkontakt med vattenytan men i alltför liten omfattning. Endast ytvattnet syresätts och når inte ned till fiskarna i dammen.

Därför krävs någon form av cirkulation av vattnet men för kraftiga rörelser av vattnet är heller inte bra för då måste fiskarna använda för mycket energi för att stå emot vågrörelserna - lagom är bäst.

Jag har i alla år haft en frigolitskiva med ett rör upptill som jag sätter i dammen på hösten. Isen fryser inte under frigoliten och röret släpper ut gaserna. För syresättningen har jag en liten pump med s.k. syrekulor som jag släpper ner på botten under frigolitskivan. Det bubblar sakta från syrekulorna hela vintern och på så sätt når syret även till botten. Denhär typen av pumpar finns att köpa på alla ställen där man säljer dammtillbehör.

 
Citera
Jan Lindgren
Inlägg 01-02-2009, 23:49
Länk hit: #6


Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan:
26-06-2007
Medlem nr: 11 218Hej Gunilla!
Jag tror att du och jag diskuterar lite olika storlekar på dammar. Mina dammar går inte att rensa från blad utan naturen får ha sin gång. Små konstgjorda trädgårdsdammar bör man dock rensa då och då. Rensa i så fall dammen i god tid innan det kommit några övervintrande groddjur. Jag ska rensa min stora damm om jag hittar någon som har tid att komma med en grävskopa. Jag vill dessutom göra den några hundra kvadratmeter större. Har man en tillräckligt stor damm så kan man strunta i att ha en massa teknisk utrustning.
MVH
Jan Lindgren
 
Citera
annika wall
Inlägg 07-02-2009, 16:02
Länk hit: #7


Medlem
Antal inlägg: 71
Medlem sedan:
01-01-2009
Medlem nr: 20 295Vår damm är ca 10kvm och 150 cm djup på djupaste stället. Vi har haft den i 2 år nu utan pump( vill gärna ha en stilla vattenspegel) men med singel i botten för att öka ytan för mikroorganismerna och med torvblock runtkanterna för att sänka ph-värdet så algerna inte ska trivas. På vintern har vi en frigolitgrej som gör att sumpgaser ska kunna slippa ut. Fiskar och grodor och vattenödlor trivs öch förökar sej och växterna också, men jag blir lite fundersam när lag läser vad ni skriver. Det kanske kan bli problem i framtiden. Någon som har en aning?
 
Citera

Skriv svarNytt inlägg
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar): 

Enkel version Datum och tid: 19-02-2020, 18:34
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon