solbränd
Standarden för när buskar ska beskäras brukar vara vårvinter. Men varför skulle inte sensommar/höst efter blommning egentligen vara ett bättre alternativ? Med tid för att återhämta sig efter beskärningen innan vintern kommer. En anledning att dröja är att det finns överflödig ved som ger skydd från snö och kyla. Men utöver det, varför vänta?
Träden har vi väl mer eller mindre gått över till att beskära på hösten istället för vintern just för att dom ska kunna hinna läka såren. Är det av tradition som nästan alla beskärningstips föreslår vårvinter eller finns det argument jag inte förstått? Vore kul att höra vad ni tänker.
Huggorm
Hösten är bättre, men då finns det så mycket annat att göra i trädgården. På vårvintern finns det just inte så mycket annat, så då har man bättre tid. Det är den anledning jag har hört tidigare.
RibesRubusVitis
En del växter (t ex vinrankor) har tillväxten koncentrerad till skottspetsarna (s k "apikal dominans") och där slår knopparna ut först, medan knoppar längre ner hålls i vila. Då kan det vara en finess att vänta tills den värsta frostrisken är över, sedan beskära och ha kvar outvecklade knoppar i reserv. Klipper man på hösten, kanske allt fryser ihjäl...
Alexander-VG-zon3
ja det är ju det med känsliga växter, vilket det är bättre att beskära på våren efter att frostrisken är förbi, av det som RibesRubusVitis. nämnde dvs skulle den frysa ner är det bättre att ha en ''full buske'' än en nedklippt. dessutom blir det en mild vinter kanske hela busken klarar sig, blir det en kall är det bättre att klippa veck det som är dött på våren när man vet vad som lever.

dom som blöder beskärs under vilan eller under JAS (juli-aug-sept). här finns ju dock några känsliga växter i denna kategori, men då får man beskära så lite som möjligt och bara ta veck dött.

sedan på dom som bildar blomknoppar efter blomningen på sommaren, kan man ju inte klippa Under JAS. då man klipper veck knopparna. dessa klipper man direkt efter blomningen.

är man dock osäker på trädet/busken så beskär alltid under JAS före andra alternativ.
kerstin z5-6
Som övriga säjer finns det ingen universialtid-det beror på växten i sig.Apel-malus Äpplen beskars på våren för att det fanns tid då och går beskära senare ..
Jultorpet
Håller med om det mesta i svaren ovanför.

Dels beror det på vilken art som ska beskäras men även vad man vill med beskärningen.
Beskärning på vårvintern ger mycket nytillväxt och det är väl ofta vad man vill när man beskär buskar, få kraftiga, buskiga och föryngrade plantor. Det är också samma anledning till att det är bättre att beskära fruktträd som behöver gallras och bli luftigare under JAS eller höst, då får man inte alls lika mycket vattenskott som när man beskär under våren.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon