Full version: Val av ljuskälla
spacepingo
Har äntligen fått garage med ett litet förråd isolerat och till vintern har jag tänkt att jag för första gången ska övervintra växter där och ev till våren driva upp fröer därute. Nu behöver jag lite råd när det gäller belysningen i utrymmet.
Tanken är att vi ska försöka hålla ca 8-10 grader i förråd och garage. Förrådet ligger i garagets bakre del med en dörr som går att stänga (men som hittils alltid står öppen). Förrådet som jag tänkt ska vara avsett för övervintring är drygt 5 kvm så det är inte så stort. I år kommer jag att försöka övervintra fuchsia och ev olivträd därute. På sikt kan det bli fler sorter beroende på hur jag lyckas. Till våren har jag även tänkt att jag ska driva upp frön därute för att få mer plats inne och få mindre rangliga plantor (hittils har jag bara drivit upp på fönsterbrädan med solen som enda ljuskälla och resultatet har väl varit sådär...).

Det jag har tänkt hittils är någon form av lysrör och en timer så det blir ljust tillräckligt länge. Alla förslag mottages tacksamt och fråga gärna om det är någon ytterligare upplysning idea.gif som behövs för att ge råd.
kerstin z5-6
Vanliga lysrör kallvita, timer på 12-14 tim / dygn ,du kan säkert dra ner antalet timmar något under november-jan när du inte har frön där ännu.Frostvakt.
Rören för frösåddsodling ska hänga 5-10 cm över frösådderna,gärna reglebart så du kan höja när plantorna växer.
Lycka till
och Ja, skillnaden i resultatet mellan "fönsterbrädes sådd" och lysrör är mkt stor
kentbra
Ett par goda råd.
Snåla inte med lysrör. Köp flera dubbla amaturer. Tycker att 2*40 watts är bäst, då sortimententet av lysrör är stort.
Blanda typen av lyrör. Något kallvit, Något växtrör (typ Osram floura 77). Något fullspektrum.
Komplettera gärna med någon spotlight ett par timmar.
Investera i en Ljusmätare (300:- på Clas Ohlsson).

Själv har och driver jag upp massor av plantor utan något naturligt ljus.
Övervintrar Olivträd, citroner och massa annat i konstljus.



Kent
kerstin z5-6
osram Floura är bra.. men även billliga går bra, själv har jag gjort detta i 10 år och har orangerie med alla tänkbara övervintrare:)
Alexander-VG-zon3
själv använder jag Sylvania Aquastar och Power-Glo och Aquarelle lysrör, som har långlivstid och funkar bra för växter både för övervintring och tillväxt och plant-uppdragning.

exempel på en nätbutik som säljer dom
http://www.pwss.se/product.php?productid=2...t=31&page=1
http://www.pwss.se/product.php?productid=2...t=31&page=3
http://www.pwss.se/product.php?productid=2...t=31&page=3

dom har även Osram Fluora
http://www.pwss.se/product.php?productid=2...t=31&page=2
spacepingo
Tack!
Nu har jag lite att fundera på. Att det kan finnas lysrör som är lämpliga hos djuraffärer hade jag inte ens tänkt på, men det är klart det gör till ormar och annat. Jag ska börja möblera i förrådet under helgen så jag vet var jag ska placera allt. Jag har tänkt ha skenor på väggarna, och sedan montera belysning på en hylla, på det sättet har jag tänkt att man ska kunna ändra höjden mellan plantering och ljuskälla på ett enkelt sätt.

sqrulan
Jag skulle också vilja sätta upp lysrör men jag vet inte hur jag ska få upp dom?
Jag har bra med plats nere i min källare med stenväggar o stentak, där är det ca: 10-15 grader på vintern men jag vet inte hur jag ska hänga upp dom? Hur ska man få fast något i stentak/vägg?
skånepåg
CITAT (sqrulan @ 20-08-2010, 20:25) *
Jag skulle också vilja sätta upp lysrör men jag vet inte hur jag ska få upp dom?
Jag har bra med plats nere i min källare med stenväggar o stentak, där är det ca: 10-15 grader på vintern men jag vet inte hur jag ska hänga upp dom? Hur ska man få fast något i stentak/vägg?

Med kedjer och såna hakar/krokar och bara borra hål ^^
sqrulan
CITAT (skånepåg @ 20-08-2010, 20:35) *
Med kedjer och såna hakar/krokar och bara borra hål ^^

Men det måste ju sitta stadigt för mina lysrör väger en del. Ja fy jag är så feg!
Ska ta mej i kragen och försöka att fixa detta på nåtvis.
spacepingo
CITAT (sqrulan @ 20-08-2010, 20:49) *
Men det måste ju sitta stadigt för mina lysrör väger en del. Ja fy jag är så feg!
Ska ta mej i kragen och försöka att fixa detta på nåtvis.


Se bara till att ha skruvar som är tillräckligt stora skruvar och kanske plugg eller ankare (tror jag det heter) så ska det nog gå bra. Du kan alltid fråga på byggmarknaden vad som kan vara lämpligt.
sqrulan
tummenupp.gif Plugg eller ankare det ska jag lägga på minnet, till veckan ska jag fråga på våran järnhandel vad som är lämpligt och stadigt.
Om jag nu ska ha kvar mina änglatrumpeter så måste jag göra detta, förra vintern var det ett elände med spinn och var jag skulle placera dom så att jag inte smittade ner alla andra växter.
Jag har ju även andra växter som måste övervintras.
Grönt Ljus
Gamla lysrör i all ära, men de drar massor av ström - inte bara rören utan också ballasten i varje armatur drar väldigt mycket
Sedan har inte lysrören de mest optimala våglängderna som LED eller de nya ULTRA-lamporna får fram vilket betyder bättre resultat till mycket lägre elkostnad 60-80%
Dyrare i inköp ja, men med betydligt längre livslängd och blir därför billigare i längden. se t. ex. ledsweden.com
Våra växter vill helst ha rött och blått för optimal fotosyntes.
kerstin z5-6
De drar som en vanlig glödlampa...jag har fungerande armatur och avser fortsätta med den eftersom 2000 växter / år inte kan ha fel..
Att rek svindyra armaturer till nybörjare inom denna hobby , som inte vet än om de kommer att gilla att så-är inte bara dumt, det luktar även reklam för egna produkter
Alexander-VG-zon3
CITAT (kerstin z5-6 @ 22-08-2010, 19:34) *
De drar som en vanlig glödlampa...jag har fungerande armatur och avser fortsätta med den eftersom 2000 växter / år inte kan ha fel..
Att rek svindyra armaturer till nybörjare inom denna hobby , som inte vet än om de kommer att gilla att så-är inte bara dumt, det luktar även reklam för egna produkter


tummenupp.gif tummenupp.gif exakt håller med !

lysrör funkar bra för mig och är nåt jag trivs med och är nåt jag vill fortsätta med (har inte råd att betala flera tusen för LED). och tydligen funkar det för växterna då dom hos mig växer väldigt bra och blir knubbiga och fina.
Kileane
Får jag passa på att fråga om ni tror att det kunde fungera med lågenergilampor också?

Vi har nämligen nyss flyttat och har ett varmgarage som borde vara isolerat och frostfritt (det återstår ännu att bekräfta eftersom vi som sagt är nyinflyttade!) och jag har funderingar på att försöka övervintra ett och annat där ute (främst en kruka med underblommor, en änglatrumpet som min mor vill ge mig - eventuellt ett par buskrosor). Ger mig nog på mera om experimentet blir lyckat, jag har alltid velat ha ett olivträd!

I garaget finns hyllor och jag tänkte hänga upp belysning + använda timer ca.12 timmar/dygn. För att få min sambo med så ska det a) inte vara för dyrt (billigt i inköp, billig elkostnad) och b) inte vara för invecklat giggle.gif Därför tänkte jag som första alternativ lågenergilampor (billiga, drar lite el) och ev. någon växtlampa (hade en sorts glödlampor med UV ljus till andra växter för ett tag sen).

Lysrörsarmaturer och LED-lampor tror jag blir för dyrt för ett första försök! Vad tror ni, kan det fungera...?
kerstin z5-6
Ja om du inte har för många växter , lätt hänt, fast beg lysrörs armaturer o nya vanliga lysrör är ingen jättekostnad och de täcker mkt större yta än låg energi

Dina nämnda växter behöver bara tillskottsljus eftersom du inte ska så ett dubbellysrör räcker..
Kileane
Tack för svaret smile.gif Du har rätt i att det är enbart tillskottsljus jag är ute efter - läste iofs att underblommorna borde kunna övervintra i mörkt utrymme? men resten kräver väl ljust och svalt? Ännu är det inte så många växter men garaget är stort, och bilen - den kan väl stå ute?! ;-)

Ett lysrör är absolut ett alternativ - men hur är det med elkostnaden? Hur mycket el drar ett vanligt lysrör t.ex. av den sorten som man köper vid IKEA? Lågenergilampor tänkte jag mig för att de är billiga i både inköp och drift, så om det funkar vore det super...
Alexander-VG-zon3
det beror också på hur temperaturen är, änglatrumpet behöver inget ljus på vintern (dock mår den bra av att få ljus men inget måste), mina övervintrar i alla slags miljöer,senaste vintrarna har det varit ca +15c i en fönsterlös källarförråd. och oliver kan stå mörkt om det är tillräckligt kallt gärna neråt +1c +5c. annars varmare det är desto mer ljuse behövs för övervintrande växter.
Kileane
Tack Flaxss, det låter ju positivt för min del - det blir nog ganska kallt i garaget skulle jag tro, ska försöka hålla det på ett minimum av plusgrader!

I såfall blir det nog lågenergilampor i allafall, de är absolut billigast i drift och om det ändå inte behövs så mycket ljus...ska göra ett experiment och se hur det går helt enkelt!
kerstin z5-6
Gör det och meddela här:)

Gör det och meddela här:)
mikamika
Biltema har bra lysrör för runt 30:- st,se nedan:. Kan sättas i vilken vanlig armatur som helst. Funkar jättebra för mig,

Lysrör G13
Ljusfärg dagsljus. Lämplig för växthus m.m. Färgtemperatur 6500K. Sockel G13. 230 volt.
Ally
CITAT
Ett lysrör är absolut ett alternativ - men hur är det med elkostnaden? Hur mycket el drar ett vanligt lysrör t.ex. av den sorten som man köper vid IKEA?


Jag *tror* att man räknar så har:
Om du köper en lysrör som är 36W, det är så mycket Watt den drar per timme.
12 timmar per dygn innebär 12x36W = 432W per dag, eller 0,432 kW (kilo Watt).
Kolla vad du betalar för el per kWh ("kilo watt timme"). Säg 1 kr. Då blir kostnade 0,432 kr per dag, dvs 43 öre per dag.

Stämmer det, någon som vet? unsure.gif

kerstin z5-6
ja på ett ungefär -eller: jag brukar säja att den samlade kostnaden för mina växter med lysrör feb-april är att jämföra med en veckas motor+ kupevärmare när det är 28 minusgrader
Försumlig kostnad alltså .. angel_not.gif
marya
Jag har använt vanliga lågenergilampor till växter. Mest till akvarieväxter, men även till att odla kryddor under, i köksfönstret på vintern. Det fungerar, men ljuset sprids ju inte så bra, som tidigare sagts i tråden. Jag har använt mig av "klämspotar" som jag kallar dem. Kanske inte så vackert, men enkelt att flytta eller montera ner vid behov. Till dem passar lampor med vanlig E14-sockel.

Bäst resultat får man förstås med lampor utan skyddande hölje runt lysröret och bäst spridning av ljuset ger de lampor som är avlånga, inte de där lysröret är hoptrasslat.

Har även provat med halogenlampor. Hittade en som hette Natural light och som hade UV-skydd och den fungerade rätt bra. De avger ganska mycket värme, vilket var bra i just det sammanhang jag provade, men inte bra i alla sammanhang. De förbrukar mer el än lågenergilampan dessutom. Och håller inte alls särskilt länge.
spacepingo
Hej alla!
Nu är jag modig och vågar presentera resultaten av mitt bygge. Det blev inga väggskenor, jag fick tag i några gamla lagerhyllor att ställa växterna på och så monterade maken två lysrörsarmaturer på undersidan av en hylla för ljusets skull. Jag har använt helt vanliga lysrör (ett lite gulare och ett lite blåare) i armaturerna och det verkar funka bra. Ljuset är tänt 12 tim per dygn. Det finns ett element men det verkar inte ha behövts speciellt mycket nu i vinter. Jag har satt in en termometer som registrerar och sparar högsta och lägsta temperatur och det verkar som att temperaturen legat mellan +8 och +10 grader hela vintern.

Alla fuchsior som jag har på övervintring har överlevt och verkar trivas. Det återstår ju fortfarande en tid innan de får komma ut igen men det verkar lovande.

Projektet med att driva upp frösådder har inte blivit av, det får bli nån senare vinter.

Såhär ser det ut:
http://gronaspacepingo.blogspot.com/2011/0...sior-i-ide.html
kerstin z5-6
KUl att det går bra:) Och vill du så är det ju inte alls försent än, riddarsporre,kungsljus,mfl varmgroende perenner bör inte sås före senare delen av mars, många sommarblommor med,Dahlia,phlox,atlasblomma , Tobaksblomma med mera
fuchsian
Tack för alla förslag. Har grunnat mig så hur jag skulle få det att funka nästa vinter och maken kan noll, så detta ska jag ta vara på och då finns det en möjlighet att även mina fleråriga kan övervintra lättare.

Jag har letat efter liknande tråd om just hur ni har gjort på olika sätt, så jag tackar er alla för detta .... tummenupp.gif .... Fuchsian .....
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon