Tingstäde
Om ett sumpigt, skuggigt trädbevuxet (tall, al, hägg, hassel, ask, björk...) område invid en å av någon anledning inte låter sig torrläggas genom utdikning eller motsvarande utan att funderingarna mer går åt ut-/uppfyllnad ... vilka material är då aktuella? ... med hänsyn till priseffektivitet... stabiliseringsförmåga ...odlingsbarhet??? Makadam? Grus? Bark? Torv? Jord?
Säg att det rör sig om 700 m2 och syftet är att få till ett woodland...

blink.gif wacko.gif

Tips emottages med tacksamhet

Tingstäde
kerstin z5-6
Hur fuktigt är det -rent av saggigt så du sjunker med stövlarna -eller mera lite tjask bara ?
Vad gillar du själv för växter -Om det är så pass skuggigt och fuktigt kanske du ska odla de som gillar just det växtläget -Finns mycket ...
Gångar -ska du väl ha - under arbete o grus till dem kanske -är det du ska satsa på

Upphöjda bäddar -torv eller trä för det som inte klarar fullt så fuktigt??
Väderstreck på området -väst öst -morgon kvälls sol eller helskuggigt ????
Att täcka hela alltet med tex jord tror jag är oklokt -Det brukar bli bäst växtresultat om man inte kämpar mot naturliga förutsättningar så mkt.Men då vet jag ju inte svaret på ovanstående frågor ...

smile.gif smile.gif
Tingstäde
Hej Kerstin z5-6!

Kul att du ville plocka upp min "trådstump". Kom att känna mig som den sparsamma damen som hade en kartong på hyllan märkt "Trådar för korta för att användas". :-)

Ån är i och för sig reglerad men på vårvintern vid snösmältningen "släpper man på" och då kan relativt stora ytor komma att stå under någon decimeters vattenspegel. Annars sommartid är det fr.a. vid åkanten det kan bli "saggigt" grad 7 på en 10-gradig skala och således "tjaskigt" grad 10 på samma skala. ;-)

På våren har stora ytor vitsippsdrivor och dem vill jag ju inte sabba. Där är det vattensjukt bara korta tider - de ligger aningen högre och behöver inte mekas med. Men vid åkanten är det kroniskt "saggigt" och där skulle jag vilja stabilisera och höja. Stabilisera så att en "tilltänkt härlighet" inte en vacker dag flyter iväg med åvattnet och höja bara så pass att det inte är plaskvått. Det är det jag undrar kring - vad stabiliserar bäst tro??? - själv funderat på en blandning av grus, torv, bark och lite jord. Har ju inte tänkt att anlägga "berg". Hur länge håller sig torv "ute i det vilda"? Har ingen erfarenhet av torvanvändning.

Du undrar vad jag vill odla. Jo - stora mossytor drömmer jag om efter att ha läst boken "Moss gardening". I övrigt tänker jag mig olika gräs, funkia, astilbe och ormbunkar... Sådant som trivs i fuktig skugga. Det är egentligen bara "lite solglitter mellan trädlöven" som hittar ned.

Joo då - jag har redan gångar - med klippt gräs mjukt för fötterna. Kallar den för mina romantiska gångar - bra att ha för den händelse man skulle bli romantisk på nytt...som står i en bra "städad" kontrast mot det i övrigt vilda och rufsiga.



MVH Tingstäde rolleyes.gif smile.gif blink.gif smile.gif
Cilla
Jag undrar om det inte vore bättre att försöka avleda vatten från den nivå där det börjar bli insjö? Man kan lägga makadambäckar en bit upp i marknivå så att vattnet avleds endast vid höga vattennivåer. Har du något bra ställe att leda vattnet där det också kan komma till nytta?

Att lägga på torv, sten eller annat på ställen som periodvis är så vattenfyllda brukar resultera i att man måste lägga på flera meter eftersom det sjunker ned. Effekterna på växtligheten brukar bli stora på en sådan höjd yta, inte minst för träden. Samma sak naturligtvis som du sänker vattennivåerna betydligt mer än de par decimeter som jag förstår att du nu har då snön smälter.
Cilla
Tänkte också att man naturlitgvis kan göra precis tvärtom - utnyttja vattnet du har där. Kanske till och med se till att åns sida vidgas på ett ställe så att du får en egen skogstjärn?


Hittade en vacker bild av flera vackra på en sajt värd att beskåda http://www.ima.kth.se/personal/pop/pop.htm:


Och en annan vacker av Ulrika Jonsson Swinburne:


Ett tredje alternativ till att höja marken eller sänka vattennivån är att ta reda på växter som kräver just de förhållanden du har. Kan säkert bli en härlig samling av helt unika växter som inte kan leva någon annan stans!
kerstin z5-6
Cilla s tips är värda att begrunda -
Torvblock -mina är 10 år -moss ljung och tall! bevuxna -De växterna har kommit själv .Är man noga vid anläggningen och inte har bollsparkare eller grävande hundar har yorvblock en förvånandsvärt lång levnadstid smile.gif

Ska fundera lite mer -Tyvärr lider jag av svår abstinenens då mitt hemmainternet brakat samman -så detta blir ett snabbsvar från jobbet
Tror det kan bli ett jättefint område !
Tingstäde
Cilla ! Stort tack för värdefulla tips och ideer! Och Kerstin z5-6s synpunkter ser jag fram emot. Ska knäppa några bilder under helgen för att illustrera lite bättre hur det ser ut. För tillfället förtar ju jobbet all fritid tongue.gif sad.gif blink.gif
Tingstäde
kerstin z5-6
En snabb till -En växt som jag tycker passar förträffligt i ett sådant område är Athyrium nip. Pictum (Metallicum) En underbar silverfärgad ormbunke-du gillar ju mossor ? Den här gör sig fint till dem och gillar våtmarker

Kan du framkalla lite sol nånstans finns en 1.80 hög perenn hibiscus som helst vill ha fötterna i vatten -Hibiscus militaricus smile.gif

Gör du något med torvblock är Meconopsis shelidoni och vanliga vita löjtnandshjärtan en höjdare ihop

Caulophyllum Thalictroides -blå bär
Anemonopsis macrophylla är ljuvliga i woodland
Funderar vidare
Sylvia
CITAT (Tingstäde @ 27-01-2004, 19:01)
Du undrar vad jag vill odla. Jo - stora mossytor drömmer jag om efter att ha läst boken "Moss gardening". I övrigt tänker jag mig olika gräs, funkia, astilbe och ormbunkar... Sådant som trivs i fuktig skugga. Det är egentligen bara "lite solglitter mellan trädlöven" som hittar ned.

OOOhh! Då måste du absolut komma till Göteborg och ta en titt på Göteborgs Botaniskas Rododendrondal!! Låter precis som vad du är ute efter!! Mossiga och sankta marker och t o m en bäck har de där! Och växter!! Det är enklare att komma och titta än att jag försöker berätta. Snålskjutsen (Malmö Aviations lågprisbolag) släppte idag sommarens flygpriser: 399,- Visby-Gbg och samma tvärtom!!! Välkommen! Jag kommer gärna o möter dig i Säve (ligger nära) och så kan vi kolla Botan med picnickorg med oss!
kerstin z5-6
ta sylvia på orden ! Du kommer att få en jättetrevlig dag -och mycket inspiration smile.gif
Tingstäde
Sylvia !!!
That´s an offer I can`t turn down!!! Va bussigt av dig att ställa upp! När är det bästa tiden? Början av juni? En guidad tur i Göteborgsbotans rhododendrondal!! Det ser jag verkligen fram emot. Återkommer i frågan när våren är tryggt etablerad.
Stort tack!! biggrin.gif laugh.gif rolleyes.gif tongue.gif wub.gif
Tingstäde
Tingstäde
[URL=odla.nu/album/data/tingstade/full_981_p8403.jpg]

Ojojoj - detta med att putta in bilder behärskar jag inte än. Hoppas länken funkar.

Här en dagsfärsk bild i snögloppet på där mitt tilltänkta woodland ska ta form men ån tittandes fram emellan stammarna.

smile.gif rolleyes.gif

Tingstäde
Sylvia
CITAT (Tingstäde @ 31-01-2004, 13:47)
Sylvia !!!
That´s an offer I can`t turn down!!! Va bussigt av dig att ställa upp! När är det bästa tiden? Början av juni? En guidad tur i Göteborgsbotans rhododendrondal!! Det ser jag verkligen fram emot. Återkommer i frågan när våren är tryggt etablerad.
Stort tack!!  :D  :lol:  :rolleyes:  :P  :wub:
Tingstäde

Ja... från början av maj till början på juni om du tänkt dig att titta på lök- och roddisblomningen också. Blomningen avlöser varandra så det finns alltid något att titta på. Och när du ändå är här, har vi ju även Slottskogens Azaleadal och Trädgårdsföreningen med allt vad det innebär...

Kolla den där sajten Snålskjutsen så att du får hum om när det finns ledigt, med dessa priser kanske det lönar sig att vara ute i god tid? Ska du övernatta eller ta en tur över dagen bara? Jag har inte kollat tider när planet går.... Välkommen!
Snålskjutsen
kerstin z5-6

Ser ju ut som en riktig Ronja skog smile.gif Kan se vitsipporna under snön -och Roddarna smile.gif
Tingstäde
Tack Kerstin z5-6!! ....
... för att du "framkallade" bilden.
Tyvärr är ju roddisar och gotländsk kalksten en så gott som omöjlig kombination. Kalkstenen har ju en stor buffertkapacitet vad gäller syra i marken. Roddisarna blir pyttesmå och ynkliga.

Tingstäde
Sylvia
Hjälper det inte att isolera mot marken med geotextil och bygga med torvblock?? Annars så kommer en tysk odlare, Vorwerk Pflanzenhandel, med en ny sorts rododendron. Den tål nämligen både sol och kalk och kan därmed planteras i de flesta lägen i trädgården. Varunamnet är Inkarho® och den finns i flera namnsorter i olika färger. Bilder finns på deras egen
hemsida
Tingstäde
Jag blir helt mållös inför de otroliga kunskaper och erfarenheter på såväl bredd som djup som förbehållslöst ställs till alla oss på Odla.nu förfogande. Man säger "att som man ropar får man svar". Det gäller då inte här. Ett generösare eko får man leta länge efter.
Tänk vilken mötesplats IT-tekniken möjliggör.

smile.gif rolleyes.gif wub.gif tongue.gif

Tingstäde
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon