Garden bliss
Vi har sandjord som är lättgrävd men rätt näringsfattig. Vi ska plantera en bokhäck och funderar på om man kan gräva en fyrkantig ränna som är 50x 50 cm och sedan fylla den med jord från återvinningscentralen (kompostjord) och plantera i detta. Behöver det gödslas något vid planteringen? Är det i så fall bäst att blanda gödseln (blir i så fall välbrunnen hästgödsel eller billig påsko) i kompostjorden eller lägga den ovanpå efter planteringen är klar? Eller ska man lägga den i botten av rännen? När alla plantor är i jorden tänkte vi täcka med geotextil med täckbark ovanpå. Som gödsling tänkte vi använda guldvatten.

Vet att man egentligen bör blanda den nya jorden med den gamla men det känns rätt arbetsamt. Den befintliga jorden är som sagt väldigt genomsläpplig så risken för att det blir vatten stående i "diket" är nog minimal. Och blandar sig inte den nya jorden med den gamla av sig själv med tiden?
Huggorm
Kompostjord i sig är ju ganska näringsrikt, så någon extra gödsling behövs egentligen inte vid planteringen. Rötterna utvecklar sig bättre om det inte är extremt näringsrikt.

Jorden kommer nog inte blanda sig, men en häck behöver ju inte lika utbrett rotsystem som solitärträd så det är väll egentligen inte någon fara. Det som du beskriver är ett ganska normalt tillvägagångssätt för att plantera häck.
Garden bliss
Till slut blev det så att vi blandade kompostjorden med den befintliga, ca hälften av varje. Kan det vara en god idé att lägga hästgödsel ovanpå då? Eller blir det FÖR näringsrikt?
Aqvakul
CITAT (Garden bliss @ 18-05-2011, 22:16) *
Till slut blev det så att vi blandade kompostjorden med den befintliga, ca hälften av varje. Kan det vara en god idé att lägga hästgödsel ovanpå då? Eller blir det FÖR näringsrikt?

Det hade jag väntat med till nästa säsong...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon