Full version: Klematisproblem
MissLeia
Hej!

Har tre klematis som impulsköptes i ren iver utan att vara påläst och nerkörda i jorden förra året, nu inser jag dock att dessa behöver pysslas om lite bättre.

Läget är i stockholm, södervägg (!), olivträd och vindruvor stormtrivs, misstänker att det är för varmt och för soligt för dessa då solen ligger på från 10-11 och framåt.

Har sorterna Jackmanii, som växer bra men uppätna (?) blommor när den väl börjar blomma samt Blekitny aniol och Ville de lyon. Vem som är vem av dessa vet jag inte. Ena verkar dock ha stora blad och blommor på g men inte blommande än och dessa är ej uppätna. Den andra trodde jag var stendöd men var oerhört seg i starten men dök upp väldigt sent och segar på i tillväxt men växer dock.

Hur ska jag ta hand om dessa på bästa sätt? Antar att jag kanske måste flytta men är det bäst nu eller senare, ja, jag behöver råd överlag! Känner att det är en djungel när jag söker information!

Mvh MissLeia
Kajsa
Kan du förbättra med bra jord, skugga med rosor eller perenner framför ? Köp en säck med rosjord och lägg på. Vattna varje vecka vid torka, jag sätter på vattenspridaren så det blir ordentligt blött. Kan vara knepigt flytta klematis, har ingen bättre erfarenhet, men om du måste vänta till hösten när det blir svalare. Har själv klematis i söderläge men det får inte bli för torrt, det är viktigt. Första åren är det bra nypa tillbaka rankorna, vara lite hård i nyporna så stärker man rötterna.

Alla tre är sena stor blommiga klematis, grupp 3 och dom klipps ner okt/nov. så då gör det inget om rankorna slingrar sig i varandra, om du har plats för alla på väggen ?
MissLeia
Kajsa: Tack för svar!

Väggen är en 5 meters vägg och enbart en vindruva där på tillväxt så jag antar att plats finns. Jorden är rätt blöt där, tror inte att torka är ett problem och dessutom en djungel framför. Har odlat ogräs som nått höjder på 1,5 m under semestern, trodde att jag odlade fina sommarblommor som jag drivit upp från frön. *suck* Jag har även ett antal rosor som även dessa impulsköpta och är på tillväxt, jorden är överlag fin där men nu är jag inte hundra på hur egentligen jorden för klematis ska vara. Rosorna trivs i alla fall bäst i den rabatten.

Tror att jorden överlag är bra rosjord, skuggat nertill. Dock tror jag inte att jag grävde ner dom så djupt som jag tror att man kanske ska göra vad jag kommit på i efterhand. Kanske är det för trångt för dom och jag trodde att de eventuellt inte uppskattade den stekande solen där. Tidigare detektivarbete så kom jag fram till att tvestjärtar mumsar i sig dessa eftersom dessa kryllade förra året, men nu är jag frågande då alla blommorna är uppätna om det är en annan skurk.

Man blir ju lite osäker på vilken av faktorerna som spökar, vad som strular egentligen... Ibland känns det som man skulle vilja ha hjul på samtliga plantor på tomten! crazy.gif
Kajsa
Det tar flera år innan man får lite större klematis så du får se tiden an, men visst kan du köpa en 50 liters säck med rosjord och lägga runt dina klematis om du nu slarvade med planteringen, hellre det än gräva upp dom om det nu finns plats. På våren kan man kasta ut kornad hönsgödsel.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon