Full version: Trasigt träd
Ann-Marie
Vi har ett äppelträd, Transparante Blanche, planterat i mitten av 60-talet. I år upptäckte vi att trädet har spruckit ända ner till gräset och vi band ihop det spännband men sprickan är ju fortfarande kvar.
Kan man "laga" det på något sätt? Lägga över något i vinter? Eller ska det bara få vara kvar så länge det ger frukt (vi fick massvis med äpplen från det i år).
Huggorm
Det går inte att laga, sådana skador kan aldrig växa ihop igen.

Ett nästan femtio år gammalt äppelträd närmar sig livets slutskede. Låt det vara så länge det bär frukt, men plantera ett nytt som kan växa till sig under tiden.
Ann-Marie
Tack. Då har vi tänkt rätt. Vi ska sätta ett nytt träd till våren.
Cilla
Nej, sprickan sammanväxer inte men det finns en rad saker att göra. Skicka in några bilder på hela trädet och på sprickan så kan vi ge bättre råd.

Om trädet är planterat för 50 år sedan är det inte ett gammalt träd, utan i sin högsta produktivitet med många decennier kvar. Träd som planterades då har antingen genetisk förmåga att leva i flera hundra år (om sorten sattes på frögrundstam) eller ett hundra år (om den sitter på A2 grundstam).
Ann-Marie

P1020154W.jpg


P1020153W.jpg

Här är ett par bilder på trädet (om länkarna fungerar, det var inte det lättaste att få dit bilderna, de försvann i någon meny "hantera uppskickade bilder" först så de ligger väl någon annanstans också).
Om det går att göra något åt trädet så är jag tacksam. [attachment=65561:P1020156W.jpg] Här tror jag faktiskt den tredje bilden är.
Bassam
Hej

Du kan koppla bada delar hård tills du känner att sprick blir försvann med tiden .
Obs

Täck skadan området på paraffin vax för att inte lämna Rum för insekter och sjukdomar som angriper dem


H.Bassam
Huggorm
Det där är en gammal skada, och att kleta på vax är det dummaste man kan göra, då stänger man inne eventuella svampsporer och skapar ett perfekt livsrum för dem.

Jag skulle tro att det bästa man kan göra är just det ni har gjort, att staga upp trädet med ett spännband. Eventuellt kan man flytta spännbandet lite från år till år så det inte veden växer runt det. Man kan kanske beskära lite i kronans ytterkanter också, så inte hävstångseffekten förvärrar risken för att det skall spricka.
Gossen Ruda
Skadan kommer aldrig att läka men trädet kan leva länge med sprickan. Egentligen borde inte trädet en gång lämnat plantskolan utan kasserats. Så små grenvinklar kommer förr eller senare att utvecklas till en fläkning, det är ofta en självgående process.
Mike R Petersen
Enligt min åsikt bör ni avlastningsbeskära trädet och hålla trädet i en mindre omkrets.

Spännband är absolut inte bästa lösningen för att stabilisera trädet på långt sikt kan det till och med ha motsatt effekt, dynamiska kronstabiliseringar är oftast bättre för trädet och med dom nya material och tekniker vi har på marknaden i dag är det väldigt sällsynt att statiska stabiliseringar används av yrkesfolk.
Ann-Marie
Avlastningsbeskära? Kapar man in de grova grenarna en bra bit då och "fiffar" till trädet så det ser runt och fint ut (ungefär)? Vi har haft hjälp i alla år men nu har han gått i "pension" och jag vet ingen annan som gör sånt här.

CITAT (Mike R Petersen @ 17-10-2011, 02:48) *
Enligt min åsikt bör ni avlastningsbeskära trädet och hålla trädet i en mindre omkrets.

Spännband är absolut inte bästa lösningen för att stabilisera trädet på långt sikt kan det till och med ha motsatt effekt, dynamiska kronstabiliseringar är oftast bättre för trädet och med dom nya material och tekniker vi har på marknaden i dag är det väldigt sällsynt att statiska stabiliseringar används av yrkesfolk.


Vad betyder dynamisk i ett äppelträd?
Huggorm
Avlastningsbeskära innebär att man kapar de längsta grenarna en bit för att minska brytkraften i stamsprickan
Mike R Petersen
I ert fall skulle avlastningen vara på sidorna korta inn grenar så du minskar trycket på den försvagade klykan.

Det finns grundläggande 2 typer av stabilsering (och många olika sätt att utföra dom på) statisk och dynamisk, vid användning av statisk stabilisering drar man oftast ihop stammerna lite nackdelen med denna typ är att trädet under stabiliseringen försvagas något då det inte får den påverkan av vind mm som det annars skulle få, en dynamisk stabilisering fungerar ungefär som ett bilbälte och bromsar trädet så det inte får extrema påfrestningar.

Oftast blir det gjort en avlastningsbeskärning samband med stabilseringen och då trädet redan har anpassat sig till den påverkan som var innan tål det redan där mycket mera, den dynamiska stabilisering sitter inte stramt men ger trädet en möjlghet att utvecklas i många år på trots av sin skada.

Om du känner dig osäker så är mitt bästa råd att ta kontakt med någon kollega (arborist/trädvårdare) även om det är ett äppelträd så är det ändå sådant här vi är specialister på!
Ann-Marie
Tack. Jag ska kolla vad det finns för hjälp här. Jag vet att det finns en handelsträdgård i Färila så han kanske kan hjälpa till.
Bassam
Hej


Du koppla bada sprickor tillsamman efter du kan korta alla grenar för at hjälpa grenar klistra med varandra och de blir friska igen .


H.Bassam
Cilla
Jag håller med Mike, men vill nyansera: Avlastningsbeskärning i fruktträdssammanhang är att tänka i vikter. Man ska ta bort vikt, och fruktved står för betydande vikt i äppelträd. Det är sällan man lyckas avlasta bäst i fruktträd genom att skära in grova grenar. Man satsar istället på att glesa och ta bort fruktved, många klipp i tunnare ved alltså.

Sprickor som dessa (av det man kan se av bilderna) kan hålla länge, särskilt om man
1) upphör att beskära ung ved som växer/sträcker sig uppåt, nära stammen (kroncentrum) och upphör med att satsa på att trädet ska ha horisontella grenar. Låt trädet få växa som det är byggt för, dvs med yttre kronsilhuett som en oval med längsta grenarna nära kroncentrum. Toppa inte, låt trädet bilda sidogrenar från topparna i egen takt. Ta inte bort uppåtstående grenar, viktavlasta istället genom att ta bort nedfallande i yttre kronan.
Och 2) förhindra rörelse vid extrem snöbelastning, starka vindbyar och tyngsta frukttiden genom en eller ett par slakt hängande linor (dynamisk stabilisering).

Är det större träd gör man inte detta själv, en arborist behöver se och göra det för att det verkligen ska stärka trädet och inte tvärtom. Men med fruktträd kan man göra det själv. Jag kan skicka bilder om du är intresserad!
Gossen Ruda
Cilla, känner du till om det går att limma ihop levande träd? Det finns ju tvåkomponentslim som är starkare än träet självt. Om man kan pressa isär sprickan lite, hälla i lite lim och sen pressa ihop.
Kutas
CITAT (Gossen Ruda @ 28-10-2011, 10:18) *
Cilla, känner du till om det går att limma ihop levande träd? Det finns ju tvåkomponentslim som är starkare än träet självt. Om man kan pressa isär sprickan lite, hälla i lite lim och sen pressa ihop.


Visst måste det gå !!!! En gång råkade jag få en trasig tub med Karlssons Klister under hatten och sen satt den fast väldigt länge. Eftersom jag är både frisk, levande och många kallar mig för träskalle så drar jag slutsaten att det går att limma ihop levande träd, så att det blir friskt !!!
Mike R Petersen
Jag kan iaf svara på din fråga om lim och svaret är nej, kanske limmet skulle kunne fungera en stund men träd är levande varelser, skulle du pressa isär delarna skulle du högst sannolikt öppna upp såret förstöra barriärzonen som trädet skapat för att stoppa angrepp samt skada den reaktionsved som är bildat och därmed försvaga trädet ytterligare, så lim är precis som betong och liknande medel kortsiktiga lösningar som har negativ effekt på sikt!

Gossen Ruda
Man behöver bara pressa upp springan någon mm sen sugs limmet in av sig själv. Vitsen skulle vara att fixera trädet så att det kan valla över skadan i lugn och ro.
Mike R Petersen
Tittar du på bilderna så ser du att trädet redan har gjort så.

Detta är ingen ny skada så utöver att trädet har "vallat över" har det också skapat sina barriärzoner, även om det bara är ett par mm så öppnas dessa med en ny läkningsprocess till följd.

Genom att trädet har skapat reaktionsved som egen avstivning har det också stabiliserat sig själva och då skadan är så pass gammal som den är har det även anpassat sig efter skadan (om nu inte den statiska stabilseringen som sitter där idag har motverkat detta) enda anledningen till avlastningsbeskärning och dynamisk stabilisering är att stödja trädet vid extremiteter såsom hård vind, snö och/eller fruktsättning.


En av anledningerna till att jag så kategoriskt kan avfärda förslaget är att det är provat i olika former, och när vi har jobbat med veteranträd där det varit gjord olika åtgärder såsom lim, betong, påspikade huvor, målning, skum etc har vi sett att träd med dessa åtgärder har haft större pröblem än träd med mindre radikala ingrepp gjorda (läs beskärning och olika typer av installerade kronsäkringar) även i samma träd har skillnader kunnet ses på behandlade skador och obehandlade.

Gossen Ruda
Nu menade jag rent allmänt färska skador på träd. Det här trädet har ju en gammal skada som sakta blivit större och större. Eftersom trädet inte självt kan limma ihop vedsprickor och det vara omöjligt för det att valla över en öppen spricka som rör sig.
Mike R Petersen
Vid färska skador där 2 stamdelar har gått isär som här, kan du dra hop delarna om delarna inte passar kan du skära rent med skarp kniv för att få delarna tätt ihop.

Antingen lindar du skadan som vid eller med en midertidig statisk stabilisering det blir då som en ympning där delarna på sikt växer ihop.

Beroende på hur skadan ser ut och trädets övriga tillstånd gör du i samband med detta en beskärning i periferin på kronan för att avlasta den skadade delen, och efter 1 till 2 år kan du avlägsna lindningar/statisk stabilisering och ev montera in en dynamisk stabilsering.

Att använda lim kan inte rekomenderas, det som kommer att hända är att trädet åt sitt håll växer samt att det alltid kommer att vara något röt/svampangrepp som gör att den levande massan minskar, samtidigt kommer limmet med tiden att minska i volym och därigenom uppstår det ett hulrum med en försvagning av stam - infästning som resultat.


Alternativt vid väldigt grova stamdelar kan det monteras in ett stag dvs bor rakt genom delarna och montera in en genomgående bult, det är inget bra alternativ men absolut bättre än lim eller andra tillsatsar.
Gossen Ruda
Uppenbarligen förstår du inte vad jag menar eller vad för lim jag pratar om men det finns bättre saker att syssla med än att försöka förklara allt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon