Letade men hittade ingen tråd som riktigt passade... Kanske ett helt döfött och dumt projekt, men jag vill ge det en chans i alla fall
Jag har ett gäng gamla och tidigare ganska miss-skötta vinbärsbuskar som skulle behöva beskäras. Både svarta och röda. När vi flyttade till gården så var buskarna uppgrävda och kastade åt sidan och legat så under ett års tid. De hade dock haft en stor jordklump med sig och satte lite blad och något enstaka bär i somras. Jag grävde ner dem, gödslade och vattnade och hoppas förstås på att kunna rädda dem. Som jag har förstått har de ha stått här åtminstone i ett par decennier... men kan även ha stått mycket längre än så. Övriga buskar etc på gården vet jag planterades hit när gården byggdes i mitten av 30-talet, då det även odlades potatis i anslutning till bärbuskarna och har gjorts så varje år sedan dess. (Med enda undantag för året då det grävdes sönder och kastades iväg buskar...)
Gården var bebodd fram tills 90-talet ungefär, sedan har den bara använts till sommarställe, potatisland och så vidare innan de som vi köpte av började röja runt. Vi har även grävt ner ett par andra vinbärsbuskar, några år gamla de med men inte äldre än 3-4 år.
Hutr som helst...
Jag tänkte beskära dem nu innan bladsprickningen, men när ungefär kan jag räkna med att det händer? I dagsläget tittar 3/4 delar av buskarna upp ur snön, och vi har minusgrader på nätterna men syren och hägg har börjat få små bladknoppar som ser ut att vilja spricka upp inom den närmaste veckan... Kan jag beskära "nu" utan att riskera att döda grenarna, eller bör jag vänta ytterligare några veckor? Kommer jag behöva beskära hårt på de riktigt gamla buskarna eller är det bättre att göra det i omgångar över flera säsonger?
Bör jag gödsla nu på våren också? Duger det med brunnen hästgödsel (utan spån) eller ska man ha nåt kraftigare? Jag använder helst det som finns på gården redan men är inte säker på att hönsgödseln är färdigbrunnen redan i vår. Den blir nog för kraftig.
Egentligen är väl det bästa att ersätta dem med nya buskar, men jag vill så gärna ha kvar samma buskar och äta av "samma" bär som gårdens ursprungliga familj... lantlig sentimentalitet eller nåt kanske.
Jag tänkte gå lite hårdare åt de svarta buskarna än de röda, då de röda verkar vilja ha kvar gamla grenar för att ge bär... på de "nya" buskarna då. De riktigt gamla räknar jag inte direkt med någon skörd på redan i år. Jag bor på gränsen mellan zon 6 och 7.