Jag har haft hand om ca 25 persikor i mitt liv så kunskapen är minst sagt begränsad. Framför allt känns kunskap begränsad när man inte sett så många fullvuxna persikoträd, och de har jag sett ännu färre av tror jag!
Med unga stamträd har jag så tidigt som möjligt låtit grenarna växa utan inkortning. Vissa av träden är redan beskurna i plantskolan med inkortning medan andra inte varit det, jag har inte sett någon skillnad på hur de växer sedan (men erfarenheten är för liten). Däremot har jag tagit bort grenar som vuxit in i kronan och alltför långt ned. Jag tror att man kan också arbeta på andra sätt när trädet fått god etablering på stället och har bra tillväxt, och att man då kan korta in grenar som man vill ska bilda grundstruktur.
Låt oss kolla på vad det är för struktur man ska skära fram när man skär i det unga trädet, och vilka tyngder trädet ska kunna bära:
Ganska typiskt - många smala grenar, böjliga, utan inkortning, i princip friväxande med viss gallring.
Kina. Så här gamla blir sällan persikoträd i Sverige, och här ser det ut som att man småknipsat, i princip med nagelsax, regelbundet. Dessa är formbeskurna och antagligen inte skurna för att ge mängder med frukt utan ha prydnad.
Grekland, troligtvis kommersiell fruktodling. Så här hårt inhållna tror jag itne att de klarar att vara i Sverige och det är inte nödvändigt heller om man inte eftersträvar maximal storlek på frukten.
Så här ser många vuxna persikoträd ut, dvs ganska friväxande. Jag skulel tro att man i början sett till att man med kronträden tog bort de allra lägsta grenarna för att få kronan att börja på en höjd man ville ha.