hannapana@hotmail.com
Hej, hoppas på hjälp smile.gif Är en trädgårdsamatör som behöver guidning med att välja en vintergrön växt att ha som häck som ska fungera som insynsskydd året om. Har en trottoar precis utanför fönstren, så den behöver bli rätt så hög. Andra fördelar som skulle vara fint är om den är snabbväxande, tät, lättodlad och härdig, inte kräver jättemycket skötsel, och billig! smile.gif Hört mycket om Thuja, men den dör tydligen lätt för ovana? Kan man sätta nån slags hög klätterspalje innanför staketet och låta typ murgröna slingra upp? Bor i Västernorrland, så det är väl zon 4?

Har du nån ide om detta, snälla dela med dig! Jag behöver hjälp i trädgårdsdjungeln smile.gif
Mvh / Hanna
Huggorm
Bor man i zon 4 är thuja nästan det enda alternativet. En granhäck funkar förstås också, men det är rätt mycket pyssel för att få den fin. Övriga vintergröna häckar har svårt att klara sig såpass högt upp i landet, särskilt om du inte bor nära kusten. Och thuja är nog inte så svår ändå, om man bara gör bra förberedelser och ser till att vattna mycket.
hannapana@hotmail.com
Tusen tack för svaret, då kör jag nog på Thujan ändå! Eller flyttar söderut wink.gif Tack för hjälpen!
Cilla
Svensk en är inte lika billig, men lika bra om inte bättre. Kolla om du inte kan få bra pris någonstans när du ringer direkt till odlare.
stephan sndlng
Tät thuja
Anders zon 1
Idegran skulle nog kunna funka också. Blir tät och fin om man sköter den men är betydligt dyrare än thuja och växer långsammare. Har man rätt typ av jord (lågt pH) och regnigt klimat går det också att ha rhododendron som häck. Det finns ju sorter som funkar bra i zon 4, t ex den vanliga R. x catawbiense 'Grandiflorum'.Den blir dock sannolikt ännu dyrare än idegran och växer också ganska långsamt. Trivs den inte riktigt bra, t ex om det är lite för torrt, växer den ännu långsammare och blir dessutom ofta rätt gles och tråkig. Men som sagt, under rätt förutsättningar så kan en rhododendronhäck bli fin. Hittade den här artikeln här på Odla om vintergröna häckväxter. Finns fler exempel på vintergröna häckväxter för zon 4 där. http://www.odla.nu/artiklar/ute/buskar-och...vintergron-hack
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon