Full version: Hur odlar man squash?
Fotograf Johanna
Hur odlar man squash? Ska plantan ligga på marken eller bindas upp som gurka?
Wilmer
Jag har bara haft en sort som växer rätt upp av sig självt, den behöver inget stöd, eller möjligen en pinne vid stammen. Squasharna växer ut från stammen på den sorten. Har en känsla av att det kan finnas sorter som har rankor?
fvd
Enkelt peta ner fröerna och de sköter sig själva. Jag brukar odla 2-3 sorter varje år. Jag har ett stort jordgubbsland där odlar jag squash. Jag lägger ett par frö längst upp i raderna tidigt på våren. När jordgubbarna är plockade växer de som marktäckare i landet och hindrar ogräset från att växa och jag skördar hela tiden. Jag gör likadant med gurkorna. På hösten klipper jag blasten i småbitar och gräver ner den på plats.
Finfin näring ! Jag har ett hallonland också med stödfunktion där jag gör likadant fast jag binder upp plantorna odlar tomater där också. Jag gör "squashaka"(svensk moussaka) och woukar hela vintern väldigt gott och näringsrikt. Om du vill kan jag skriva ner vilka sorter jag brukar använda,
EKLO
Mina squash brukar ringla en bit. Jag brukar därför täcka marken ordentligt med gräs, hö, halm - så att inte frukterna blir för kletiga mot marken när det regnar.

Ett nybörjarbekymmer brukar vara att man oroas över att det blir så mycket hanblommor, och färre honblommor - men det verkar vara högst normalt, på mina i alla fall. Det kan dock vara lite lurigt att få honblommorna pollinerade ibland, jag brukar hjälpa till lite...
Fotograf Johanna
Tack för era svar!

Jag är dock fortfarande tveksam till om jag ska ha någon squash. Det verkar ju krävas otroligt mycket utrymme om den ska odlas liggande.
Kapa
Hej!
Jag försöker också med squash for första gång i år. Fick också tipset med att den kan växa i jordgubbslandet. På min förskolan står den på taket över förrådet och kan sprida sig. På detta sättet tar den inte så mycket plats.
I nåt program så jag en odlare göra små simpla tyggposer till meloner som hun odlade på höjden. Vill du odla på höjden så gör det, och fokusera mer på att binda upp frukterna.

Mvh Karsten
Åsa, mälardalen zon 2
Sommarsquash /zucchini växer oftast i buskform så den ringlar inte. 1kvm brukar räcka till en planta.

Vintersquash som är mera åt pumpahållet har rankor och kan ringla iväg.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon