Jag vet känslan - man vill inte kapa ett uns i onödan! Samtidigt är en del av det du har av grenar efter uppstamning till 2 meter, det som sedan ska bilda grov struktur och bära upp alla andra grenar. Det är därför bra om de blir lite kortare i förhållande till sin grovlek. Och det är mycket bättre att skära nu än senare när de är grövre.
Man behöver sällan med Gravensteiner skära någon gren rakt av, även om det inte är fel att skära över knopp på ett ungt träd. Man kan skära intill sidogren, där man sparar den mer uppåtriktade sidogrenen så att den fortfarande har en naturlig ändknopp men den längre grenen är borta. På så sätt kan man korta in grenar utan att korta in på avhugget sätt, och samtidigt behålla de fruktgrenar som bär bäst och mest ljusbelys frukt.
För att hjälpa trädet att snabbast och i unga år prioritera den struktur som sedan ska bära alla tunga fruktgrenar, och för att slippa göra stora snitt, så skär man mer i ett yngre träd än i ett äldre. I proportion till totala andtalet grenar tar man alltså bort mer i det yngre trädet. Och då slipper man skära så mycket senare!
Sätt in bilder på trädet tagna från olika håll så kan du få fler konkreta förslag.
Med Gravensteiner som är ett av äppelträdens konungar och som vill breda ut sig mer än andra äppelträd kan man tidigt skära så att de lägst sittande grenarna blir uppåtriktade, och därmed inte dinglar ned för lågt.
Utan bilder blir det många ord och svårt att förklara! :-)
Här exempel på hur man kan behålla merparten av sin lägsta förgrening och prioritera uppåtväxande ved, för att undvika att grenar alltför tidigt blir fertila och lägger sig ned - och så småningom måste grovkapas aå att man kommer fram under trädet.