Full version: Det här med kameror
Pius
Jag köpte en ny kompaktkamera 2008, Canon Powershot sx10is och har varit ganska nöjd med den.

Tyvärr fungerar den inte längre att återställa till fabriksinställningen. Jag har varit i kontakt med Canons support som efter förslag som inte fungerat, hänvisar till reparatör. Därför funderar jag på ny.

Men en sak som alltid retat mig är att den är så fruktansvärt långsam inomhus. Jag har tre katter som far omkring och det skulle vara kul att inte enbart ta sovande bilder på dem. flirting.gif

Är det en systemkamera jag måste ha?

Och är dessa bättre på färgåtergivning? Jag fotograferar framförallt blommor, olika röda färger som oftast inte får rätt färg med min kamera.

Lite tips vore bra.

Pius
vips

Det finns i princip två olika system för autofokus; fasigenkänning och kontrastigenkänning. Systemkameror har oftast det förstnämnda och kompaktkameror det sistnämnda, sedan finns det en del hybrider också.

Kontrastigenkänningen använder informationen från sensorn i kameran för att fokusera. Att det går långsamt att fokusera i kompaktkamerorna beror möjligen på att processorn i kameran inte mäktar med att bearbeta informationen snabbt nog, tekniken som sådan är det inget fel på, jag har själv en systemkamera som använder samma teknik men som ändå är mycket snabb.

Jag har dålig koll på marknaden, men rimligen borde det alltså även finnas kompaktkameror som kan fokusera snabbt, annars är det systemkameror som gäller. Jag tror då att systemkameror med fasigenkännande fokus kan ha en viss fördel när man skall följa rörliga motiv, nackdelen är att de bara har ett givet antal fokuspunkter (sensorer) fördelade öven bildytan. De mer avancerade modellerna har vanligen fler fokuspunkter och kan även i realtid använda information om bilden för att spåra ett rörligt motiv och välja bästa möjliga fokuspunkt.

Själv föredrar jag systemkameran för att kunna byta objektiv efter behov, men det är ju lite mer att släpa på jämfört med en kompaktkamera. Egna behov och preferenser måsta styra valet... smile.gif

mvh Magnus

kerstinbern
på Fotosidan.se kommer du förmodligen få råd från personer som har erfarenhet av betydligt fler olika modeller
Piccante
Jag har en kompaktkamera som jag använder som "fick-kamera" på kortare resor o dyl. Den är ganska all-round och har flera motivprogram man kan använda som landskap, kvällsbelysning, natur-macro, mm där finns ett "husdjursläge" för rörliga motiv. Ofta klarar nyare kompaktkameror av lite utmaningar. Men tyvärr har jag oxå lite taskig färgåtergivning på min kompakt.
malcolm
Jag har en Olympus som jag är mycket nöjd med, inte var den dyr heller, ca. 1400:- hos ElGiganten.

[attachment=71180:olympus_...09109041.jpeg]

Pius
CITAT (Markus_H @ 06-07-2012, 15:57) *
Jag har en kompaktkamera som jag använder som "fick-kamera" på kortare resor o dyl. Den är ganska all-round och har flera motivprogram man kan använda som landskap, kvällsbelysning, natur-macro, mm där finns ett "husdjursläge" för rörliga motiv. Ofta klarar nyare kompaktkameror av lite utmaningar. Men tyvärr har jag oxå lite taskig färgåtergivning på min kompakt.


Husdjursläge, det lät något för mig det. giggle.gif

Jag har Canon Powershot sx10is men den är fasansfullt seg inomhus, den fokuserar hur länge som helst så minsta katten hinner både springa och komma tillbaka innan den är klar. Undras vad som menas med Husdjursläge, ska kolla upp det.

Pius
Lokan
Vad du behöver är en ljusstark kamera!
Ville själv ha en liten 'fickkamera' för skogsturer och köpte i vintras den här:

http://www.pricerunner.se/pi/29-2697329/Di...duktinformation

Den tar bra bilder inne - också i vintermörkret - och har en närgräns på 3cm (om jag kommer ihåg rätt) Den går inte att zooma särskilt långt med, till det har jag systemkamerorna. Filma går bra! Jag har varit väldigt nöjd med den! Fotat både barnbarn och katter.
Vinterflickan
Sonys lite mer avancerade kompaktkameror är ofta väldigt snabba i fokusen, och även Casios modell EX-ZR10 och andra modeller i ZR-serien. Min svägerska använder just ZR10 och den är grymt snabb, brorsbarnen fryses på bild utan problem, och dom har mycket spring i benen smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon