Amorinan
Hej!
Har precis blivit medlem här, verkar vara ett trivsamt forum. :-)

Har ett problem med min Kaprifol som jag planterade för två år sedan. Den har vuxit MYCKET sedan dess och i år var där massor med doftande blommor på den, och jag har varit så glad för den.
Bor i Skåne, nämner det om det har någon betydelse...
Idag när jag kom ut i trädgården så såg jag att min Kaprifol börjat vissna helt, som den gör på hösten. De gröna bladen har istället blivit gulbruna och den ser riktigt risig ut. Men det är ju inte höst nu och det är inte heller torka här, utan ganska regnigt som väl övriga Sverige har.
Har planterat dit en kantnepeta samt satt sockerärter och en krusbärsbuske runtom Kaprifolen, kan det vara någon av dessa som inte går ihop med Kaprifolen?
Denna Kaprifol är mitt "skötebarn" i trädgården och det är riktigt ledsamt att den nu har vissnat så mycket.
Är det någon här som har någon idè om varför den vissnat ner så här mycket?
Den har ingen ohyra så det beror inte på det.
TACKSAM för svar!
HelénE
Mest troligt är att den på grund av det blöta vädret drabbats av någon svampsjukdom. Ta bort alla vissna blad och släng dem i soporna.

Helén
Amorinan
Hej!
TACK för rådet! rose.gif
Ska klippa ner den helt och hoppas att den kommer igen nästa år.
Har läst runt på nätet och det jag kommit fram till är nog att den fått en svampsjukdom. :-(
TACK än en gång för hjälpen! rose.gif
HelénE
Jag skulle nog bara ta bort alla blad som var fula om det är så att den tidigare varit fin. Kanske glesa ur lite rankor där den är som tätast så det blir lite luftigare mellan bladen.

Kapar man ner den helt så tar det ett par år innan den vuxit upp igen. Man ska helst också bekära den på vårvintern om man ska ta ner den mycket.

Somliga säger man kan pröva att speja svampangripna växter med vatten och bikarbonat, men jag har aldrig prövat så jag vet inte vilken blandning det ska vara i så fall.

Helén
Krolliljan
Jag har samma problem med min annars jättefina kaprifol på altanräcket.
Igår tänkte jag bara gräva upp den och sedan kom tanken att klippa ner den, spruta resten med bikarbonatlösning och se om den blir bättre när man börjar om. Känns inte roligt när en kaprifol vuxit sig " snygg".
Puttar upp denna tråden och hoppas på bra tips på lösning att spruta med.
HelénE
Min Tellman var så där för ett par år sedan, sen var det även det att den var stor och fin uppe men kal och bara vedartad nere. Jag läste då runt lite på nätet om beskärning av den och nu minns jag inte riktigt varför men av någon anledning var det bättre att klippa ner den helt på vårvintern, typ jan-feb (i Sthlm) än på sommaren.

Jag klippte ner den förra året i februari, förra året växte den upp rätt bra, och i år då har den verkligen tagit sig och till och med blommat lite. Problemet med bladen som blir fula o vissnar är helt borta.

Helén
Krolliljan
Då tror jag att jag gör som du,Amorinan och klipper ner den till vårvintern. sad.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon