andersu
Hej. Vi har ett sjukt päronträd. bladen får mörka fläckar i blad-nerverna på våren och nu har fläckarna blivit mörkare och fler. Bladen blir även svarta och faller av. Päronen spricker och får mörka fläckar dom också. Någon som har en anning om vad det kan vara för sjukdom.
Cilla
I södra Sverige är det många som har klimatskador på frukterna, särskilt päron. Stark värme i mars gjorde att träden kom igång och blommade tidigt, sedan kom kylan, därefter dagliga regn som gjort omständigheterna bra för all slags svamp.

Jag är inte helt säker på vad du har på päronträdet, det kan mycket väl vara flera angripare. Skorv ser frukten ut att ha, och den kan ofta få päronen att spricka. Men jag tror de kan spricka av fler orsaker också.

Kika på skottspetsarna på flera ställen i trädet. Är de bubbliga? Är de inte det så har skorven (en vanlig svamp) inte drabbat grenarna, det är bra. är det bubbligt (skicka in bild om du är osäker) har trädet grenskorv och det måste man försöka skära bort. Finns det i hela trädet är det nästan igörsligt att bli av med det.

När löv och frukter faller, kratta ihop dem och lägg dem nederst i en kompost eller bränn. Skorv övervintrar på nedfallna blad, och om de finns i grenarna där också.

Sedan får vi hoppas på lite längre torrperioder nästa sommar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon