Full version: En skorstensbyggare
amaira
Det finns så många lustiga kryp. "Den lilla världen" är rik och spännande!

Här presenterar jag Mörk lergeting, Odynerus spinipes, som inte är alltför ovanlig om bara rätt betingelser finns för att de ska kunna gräva sina bon i marken, med tillhörande "veranda", som i våra ögon mer ser ut som skorstenar smile.gif

I småkrypsvärlden finns de som arbetar hårt för brödfödan och för barnens ve och väl. Och sedan finns det de som överlåter både arbete, brödföda och barn åt andra att ta hand om. Fast "de andra" vet oftast inte om det, och gör vad de kan för att förhindra snyltgäster.

Den mörka lergetingen har en speciell gäst som har inriktat sig just på dem! Hon heter Chrysis viridula och är en av de så otroligt vackra guldsteklarna.

Fotona tagna 20 juni 2013.


Det guldstekeln gör, att alltså att försöka smyga sig ner i skorstenen när getingen inte ser, och lägga sitt eget ägg där. Där finns ju både ihopsamlad mat och en ägg/larv för guldstekelns bebis att växa sig stor och stark på.

På fotona inspekterar guldstekeln hur bygget fortgår, och hon bidar sin tid.
.
hattstugan

Är det den här gynnaren som bygger bo i fönster så de inte går att öppna utan våld?
Gossen Ruda
Solitärgetingarna brukar bygga sina bon relativt öppet så jag tror inte det. Däremot finns det en grupp bin som kallas murarbin som gärna bygger sina bon i springor och hål, släktet Osmia m.fl.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon