Full version: Fyra träd rikare!
Sidor: 1, 2, 3, 4, 5
Cilla
Idag kom jag över fyra efterlängtade träd. Har någon här satt eller levt längre med någon av dessa?

Kopparlönn, Acer griseum


Man bara måste känna på barken när man går förbi, det flagar och under kommer en bronsskimrande, len bark. Det är ett litet träd som växer långsamt och kanske inte blir högre än 5 meter eller så.

Strimlönn, Acer pensylvanicum eller tegmentosum (finns fler strimmiga)

Liten lönn, max 8 meter hög med härligt grön och strimmig bark.

Glanskörsbär, Prunus serrula

Stammen är oemotståndig. Dock bör man ha väldrönerat för att den ska bli så här glansig. Jag får gräva rejält...

Ullungrönn, Sorbus dodong

10 meter hög rönn med fin blom och mycket starka höstfärger, vindtålig och med droppformade rönnbär. Brukar vara svindyr. E-plantmärkta varianten har bäst höstfärger säger de som testat.
Mi70
Åh, vilka fina träd rolleyes.gif Blir lite avis jag..... sad.gif

Har ingen erfarenhet, är bara fylld av beundran!

Hur dyra var dessa, om man får fråga......?

Själv släpade jag hem en tre meter hög rönn från skogen i augusti förra året, som tappade alla blad och såg död ut hela hösten. Nu kommer den med stora knoppar!
Cilla
Kul med rönnen Mi70 - skickligt!

Ja inte blir man pengarik på trädintresse, men trädrik. Jag hittade äntligen unga träd, 2 och 3-åringar och då blir de billigare. Inte billga, men mindre dyra, dvs ett par-tre hundralappar per styck och någon liten rabatt på det.

Handeln säljer alldeles för stora träd tycker jag och då blir ju priset därefter också. Å andra sidan är ett träd för 200-350 spänn inte så farligt om man jämför med allt möjligt annat krims man kan köpa för den summan. Fast det gäller ju att ha den också, och idag var en sådan dag.
Ingis
Jättefina träd Cilla. Jag skulle också vilja ha. Att sätta på mitt landställe för hemma har jag så liten tomt så det fungerar inte.
En ullung-rönn köpte jag till min svägerska på 40-årsdagen. Den växer väldigt fort.
En glanskörsbär hade jag här hemma, men den drabbades av grentorka så till slut sågade jag ner hela. Men stammen var underbar.
Undrar om kopparlönn och strimmlönn går i zon 3?
Jag har aldrig sett dem här i Sth-trakten.

Jag är väldigt förtjust i lönnar samt vackra stammar.

Grattis till dina fina fynd, jag måste erkänna att jag är lite avis.
Hälsningar Ing-Marie
Cilla
Ja, ullungrönnen har jag placerat i sidan av tomten där den kan få blir hög som den vill. Den sägs tåla vind bra. Hoppas att den växer fort också här - jag tycker så mycket om praktfulla rönnar.

Kopparlönn går upp till zon 3 och strimlönn till zon 4 - vissa sorter till zon 5 också. Jag har sett kopparlönnen på lite skyddade ställen i och kring Stockholm. Går du på Zetas trädgårdar någon gång - missa inte de fullvuxna exemplaren vid caféet.

Kopparlönnen kan du säkert få plats med - det är ett litet träd och det växer mycket långsamt. Mer än 5 meter högt blir det inte och oftare blir kronan smalare än så. Man kan stamma upp det genom beskärning på hösten så att kronan kommer högre upp. Lite sur och humusrik jord vill den ha.

Strimlönnen är större - det finns olika arter och jag tycker att Acer pensylvanicum har vackrast stam men det finns också andra vackra strimlönnar som blir lite mindre. A. Pensylvanicum blir 4-8 meter högt.

Grentorkan får jag säkert vara på min vakt med för glanskörsbäret. Så trist att du behövde såga ned ditt!

Om man gillar träd och inte har plats för dem kan man presentplantera... Jag gör det åt vänner ibland, men det kan vara svårt att ge bort ett träd för att det är en så personlig och långvarig växt. Ett annat sätt att njuta av trädplantering är att busplantera. Man får naturlitgvis göra det med förnuft och inte sätta träd som kommer att dominera, sprida sig, som behöver en massa skötsel eller som är sjuka - men det finns ofta små skogsområden i städerna som ingen riktigt bryr sig om. Där kan det bli fint med ett körsbär, en vildapel eller annat. För det mesta behöver man inte busplantera - det är bara att ringa till parkchefen och säga att man gärna skulle vilja sätta ett träd i kanten av ett skogsparti och höra vad han/hon har för synpunkter på det. Jag har satt ett tiotal träd i samråd med parkcheferna i olika kommuner och det har gått bra.
kerstin z5-6
Glanskörsbär och Dodong odlas här också smile.gif fast inte sedan så länge , men de ser fina ut,hoppas vintern varit snäll .
Ingis
En kopparlönn ska jag spana in nästa gång jag åker till Zeta.
Min man blir lite svettig när jag åker dit. (Jag förstår inte varför.........)

Förra året hade jag siktat in mig på en guld-lönn, men den var superdyr, den minsta lilla plantan.

Ett träd som jag köpte där för flera år sedan är en korkalm. Den tycker jag är fantastisk med sin stam och sina friska blad. Tyvärr har den blivit alldeles för stor så jag måste kapa den varje år.
Visste inget om den när jag såg den på Zeta och blev så förtjust i stammen
Där stod att den inte blev högre än fyra meter, men sedan läste jag om den i en bok att den kan ju bli jättehög.
Men nu är det försent att flytta den. Men det skär i hjärtat att behöva stympa den varje år.
Hälsningar Ing-Marie
Cilla
Sylvia och Bernt har skrivit en artikel om träd med intressanta stammar:
http://www.odla.nu/artiklar/stammar_och_bark.shtml

Korkalmen ska jag överväga till ett annat år... Likaså den Manchuriska valnöten och vingnöten. Båda två intressanta träd och de finns som E-plantor:
Juglans cinerea fk Örebro E - grå valnöt (till zon 4-5). Ett stort och brett träd som passar som vårdträd eller i park. Jag funderar på att testa att låta ett klämma sig mellan några andra i sidan om min tomt, kanske till nästa år.


Pterocarya fraxinifolia fk Uppsala E - kaukasisk vingnöt (till zon 4-5)
Stort träd med exotiska hängen och frukter. Kan bilda rotskott. Har någon ett sådant i trädgården kan man fråga om man får ta ett så blir trädet billigt. Jag funderar på att kolla om det är möjligt att hålla den som hägg, dvs som flerstammiga buskträd där man tar ned ett o annat lite då och då.
Ingis
Tack för tipset Cilla.
Man blir ju sugen på så mycket. Synd att man inte har en sjö att ösa pengar ur.

Men att korkalmen oftast bara blir en buske här, vet då inte min korkalm om. Den är säker 5 meter redan nu efter c.a 5 år och då har jag ändå kapat den 2 ggr. Men det är klart, det stod oftast i artikeln.

En kaukasisk vingnöt kanske får plats.
Jag får väl börja satsa lite mer på landet där har jag nästan obegränsat med plats.

Kan jag klämma in med en fråga? Här på tomtföreningens mark har vi tillsammans satt två hästkastanjer som knappt överlever.
Stammen har spruckit som man för övrigt ser på nästan alla träd på området. Kan det ha att göra med att vi har blålera i botten?

Hälsningar Ing-Marie
Cilla
Kaukasiska vingnöten blir ca 20 meter hög och den blir flerstammigt bred pga rotskott... Om du har så god jord så att korkeken växer i höjd 5 meter på fem år kanske du ska välja ett mindre träd. (Du verkar ha ett perfekt trädodlarställe!)


Relativt ung vingnöt på Öland.

Kopparlönnen däremot växer normalt långsamt - kanske du kan få fart på en sådan istället. Den blir inte högre än 5 meter.

Men ofta är den dyr... De flesta vill inte köpa den som riktigt liten och det kostar att ha den hos odlare i flera år. När man ska köpa träd gäller det att titta på de små spröten i handeln. Zetas tar in sådana ibland, och då är de överkomliga i pris.

Blålerjord låter som ett problem för träden, ja - men om de symptom du ser beror på det kan jag inte säga.
Är det stammarna som spruckit på kastanjerna, eller är det barken?
Är det vanlig hästkastanj, Aesculus hippocastanum? De olika arterna vill ha lite olika jordar och tål väta/torka olika bra.

Om man gräver en grop stor som en hink och fyller gropen med vatten bör vattnet rinna undan inom ett par timmar för att jorden ska vara väldränerad nog för träd. Rinner det snabbare undan får man satsa på torktåliga träd, och står vattnet kvar får man antingen dränera eller satsa på de får arter som klarar stående väta bra.
Ingis
Javisst, det var kopparlönnen jag menade.

Jag ska gå ut imorgon i ljuset och titta närmare på sprickorna, hur djupa de har blivit. Jag har inte tittat i år ännu.
Men vad jag minns så har sprickorna börjat med barken men blir större och går liksom djupare in i stammen för varje år.

Får jag återkomma när jag har kollat lite bättre?

Hälsningar Ing-Marie
Cilla
Javisst, återkom gärna och berätta mer. Trädproblem kan man aldrig få nog av!
Ingis
Hej igen Cilla. Jag var ute igår och fotograferat våra skadade träd, men jag lyckades inte få in bilderna i forumet.
Min son kom nu till helgen och vi får se om han lyckas, när hockeyn är slut
Hälsningar Ing-Marie
Åsa, mälardalen zon 2
Ingis om det är så att du försöker bifoga bilder från din hårddisk så går det inte. Bilderna måste vara utlagda på nätet för att det ska fungera. Har du ingen hemsida så går det att lägga upp ett album här på forumet som man sedan kan länka in bilder ifrån i sina meddelanden.

http://www.odla.nu/album/
Ingis
Tack så jättemycket Åsa för upplysningen. Det var det jag gjorde från början att försöka föra över från hårddisken.
Sedan försökte jag från mailet där de låg och då fick jag som svar att de var för stora. Sen försvann mitt fotoalbum.
Jag har knökat med detta så länge nu så jag håller på att bli tokig. Hoppas hockeyn tar slut snart.....
Hannele
Härliga träd, Cilla!
Själv har jag blivit med oxel - jag älskar de mjöliga smaklösa bären! wub.gif
Oxel var det som fattades på vårt berg av växter Evert Taube sjöng om.
Cilla
Grattis! Oxel ja, det är ett fint träd. Litet - passar bra också för små trädgårdar. Prydligt - bildar en så fin krona alldeles av sig själv. Vindtåligt - bra i häck och som kronträd i blåsiga lägen. vackert bladverk - den där speciella mörkgröna lite lätt glansiga och silvrigt håriga baksidan. Och så bären förstås - härligt att de sitter kvar så länge om man inte plockar dem.

Oxeln för mig är som en rätt sträng och stark karaktär som inte så lätt låter sig beröras av just något, men som generöst ger sina välvårdade blomklasar på våren och noggrannt upphängda bär på hösten.

Vad gör du av bären Hannele?

Hannele
CITAT (Cilla @ 16-04-2004, 22:19)
Prydligt - bildar en så fin krona alldeles av sig själv.
Vad gör du av bären Hannele?

Tror du, Cilla, jag kan låta bli kronan på mitt nya dyra träd...? unsure.gif

Jag äter bären bara som dom är - och spottar kärnorna.
Jag älskade de mjöliga oxelbären på skolgården!
Förr i tiden malde man och blandade torkade oxelbär i mjöl.
Man kunde också koka sirap på dem och brygga öl och svagdricka och brännin.
Torkade bär blandades i bröd, soppor och välling. Man gjorde mos och gelé.
Man kunde göra pannkaka med oxelbär. Även som grisfoder.

Finnoxel, Sorbus hybrida, har lite surare och saftigare bär,
dem plockar man efter första frostnatten.
Cilla
smile.gif Nej låt inte bli den Hannele, formklipp du. Har vandrat på dina hemsidor igen och det finns en sådan skönhet och fantasi på ditt berg! Till och med jag som helst ser träd växa vilt facsineras. Fast det är klart - om du kan vänta ett par år är det bättre för rotetaberingen...

Finnoxel, det var intressant. Slog upp den - vilket vackert bladverk! Mindre träd också, bra för den som vill ha vindskyddsträd i liten trädgård.

Sorbus hybrida, Finnoxel


Sorbus intermedia, Oxel
Exotic
Hej Cilla flera av dem du skrev om , har jag titta på oxå ,men med mycket liten tomt , , , så slog jag till med
Ja du vet "Glanskörsbär " rolleyes.gif tongue.gif laugh.gif
men så läckra träd det finns om man bara börjar och titta smile.gif tongue.gif
MVH
Lena
Hej

Jag ser ni diskuterar träd, jag har skickat efter en Maackia från Zetas i dag, det ska vara ett väldigt vackert träd härdigt till zon5, hade aldrig hört talas om det trädet, men han på Zetas rekade det, undrar om någon här har ett sånt, skulle vara kul att höra

Lena zon 4
fiffigafrun
Prunus Mackia = Näverhägg är ett jättefint träd som är härdigt till z 6-7 tror jag. Har planterat två st själv förra sommaren o de växer bra. Fin glansig stam. Skir fräsch grön färg på löven tycker jag också. Rekomenderas i högre zoner, för här uppe har vi ju inte så mkt roligt att välja på ju.

En oxel funderar jag också på. Hur härdiga är dom? Är det ungefär lika fina höstfärger på oxel som på rönn också? Jag vill ha ett lagomt stort fågelträd på södersidan.

/Karin
kerstin z5-6
Maackia amurensis -Lyllos -det haver vi sått här så jag får ett men kan nog inte hålla mig från att köpa ett i alla fall -ett stort -blad

blomställning
helt härdigt i Byske z5-6-så ett sånt ska jag ha bara laugh.gif laugh.gif
Cilla
Den vanliga oxeln sorbus intermedia klarar zon 5-6, blir gulbrun på hösten. Det är bären som är fina. Hanneles fina tips sorbus hybrida är mindre härdig.

Rönnen Sorbus aucuparia fk Västeråker E - rönn klarar zon 6-7 och har härliga röda höstfärger, anspråkslös med jordkrav och klarar sol-halvskugga. Ett mindre träd, har för mig att det blir 6-7 meter högt och ganska smalt.

Titta in på www.eplanta.com och sortimentlista och sedan buskar och träd - det är bra med träd att köpa E-märkt!
www.nordplant.se ligger i Gävle och tar fram träd för nordligare trakter - kolla deras produktlista.
Sylvia
CITAT (Cilla @ 14-04-2004, 16:19)
Sylvia och Bernt har skrivit en artikel om träd med intressanta stammar:
http://www.odla.nu/artiklar/stammar_och_bark.shtml

Ja, jag är trädgalen med en för liten trädgård! Så jag brukar köpa trädplantor eller så själv och ge sedan de vuxit mig ut ur huset bort till vänner och släktingar som har större trädgård. Men lite har jag också själv. Annars går jag omkring i bl.a. Botan och sucktar, det är där vi har fotat de flesta av artikelns träd. Och där finns många fler underbara träd!!
Det har f.ö. kommit en strimlönn med röd stam! Den vill jag haaaaaaaa!
Lena
Tack Kerstin, för bilderna på Maackia, jag hade ingen aning om att det är så fint, det blir jättebra här hos oss

Lena
Cilla
Strimlönn med röd stam Sylvia - vad heter den? Låter som ett måste... tongue.gif
Ingis
CITAT (Cilla @ 14-04-2004, 21:16)
Javisst, återkom gärna och berätta mer. Trädproblem kan man aldrig få nog av!

Hej igen Cilla. Efter mycket strul med att lägga upp album så har jag äntligen fått ordning (ja inte ordning egentligen eftersom det blev 2 med samma bilder), men huvudsaken att jag fick in bilderna.

Dessa knölar och sprucken uppfnasad bark är på flera äppelträd på området och även ett biggaråträd.
Bilderna blev tyvärr inte så tydliga.
Hälsningar Ing-Marie
Sylvia
CITAT (Cilla @ 19-04-2004, 13:01)
Strimlönn med röd stam Sylvia - vad heter den? Låter som ett måste... tongue.gif

Den heter Acer conspicum 'Phoenix'. Rångedala plantkola hade den, de hade nyss fått in den och den kostade skjortan, 759,- för en halvmeters pinne!!!!! tongue.gif ohmy.gif wub.gif
Cilla
Tack Sylvia! Attans att den skulle vara så dyr. Kanske om man får tag i någon som stammar upp dem på hösten att man kan få en ympkvist...

Ing-marie - det här var svårt. Inte för att bilderna är dåliga utan för att barkfall kan ha så många orsaker och att man gärna vill vara på plats och se trädets miljö. Här kommer några säkra gissningar och några rena gissningar. Tar mig friheten att lägga några bilder här så det blir enklare att se. Andra med trädkunskaper - bidra ni med!

1. Hästkastanj.

Gammal skada, troligtvis från mekanisk skada. Har du rådjur i trakten är det troligt att en ungbock kan ha stångats med kastanjen när den var mindre. Kambiet ser ut att ha bullat ut och sitta tätt mot veden. Känn med fingrarna runt sårkanten. Sitter det tätt har trädet goda chanser att gå vidare och innesluta skadan.

2. Hästkastanj
Några sprickor kom i vintras/vårvintras, några är äldre. Ser ut som hyfsat normala sprickor, kanske uppstått pga sammanpackad eller lerig mark eller ett par hårda vintrar/vårvintrar med stora temperaturskillnader natt o dag.

3. Hästkastanj

Gammal skada som trädet snart inneslutit. Snarlika på den nivån brukar uppstå av gräsklippare. Ännu värre blir det av trimmers, de brukar flisa upp mer runt om och djupare. Denna skada har trädet snart klarat av.

4. Äpple

Fruktträdkräfta utan tvekan. fler sådana sår finns säkert i trädet. Kräfta uppstår i träd som står i sank, lerig eller sammanpackad mark, som beskärs hårt och för mycket eller med illa lagda snitt, och den är sortbenägen (nästan omöjligt inte få den i vissa äppelsorter).

5. Äpple

Svårast att tolka. Kan vara relativt ny mekanisk skada från hjortdjur eller mekanisk skada. Ser inte att kambiet (tillväxtskiktet under barken) är levande, och barken ser ut att flaga vidare utanför den ev mekaniska skadan. Barken är för gammal för att locka harar och kaniner. Har en maskin använts här? är det samma träd som har kräftsåden på den yngre veden?
Det här är en allvarlig skada och något måste göras för att stärka trädet, se nedan.

Bild 6 + 7
Lite svårt att se om övervallning sker, om det kan vara kräftsår eller mekanisk skada. Ser ut som någon gått med kniv/yxa på ett ställe? Inte lika allvarligt än som ovanstående trädskada, än. Antar att det gröna bandet är en limring mot frostfjäril - har du sådana i trädet?

För att stärka trädet 4 + 5 + 6/7 (eller om några är samma): Luckra upp mer av gräsmattan i dropplinjen, dvs i marken där krongrenarna slutar. gröngödsla och vattna vid torr väderlek. Upphör med starka växtgifter kring träden om du använder sådana.
Både kräfta och barkfall kan gynnas av kvävegödsling. Om du blåkornar, toppdressar eller hönsgödslar gräsmattan i trädgården - upphör med det.

De längsgående sprickorna på träd 6+7 kan vara virus, som alla äppelträd har som inte är E-märkta. Sprickorna uppstår på vårvintern när temperaturskillnanderna natt o dag är stora. Sådana sprickor klarar trädet oftast av även om de är försvårande. Men flaget är knappast virus, inte något jag känner till iallafall.
Ingis
Tack så mycket Cilla för ditt engagemang och intresse.

Alla bilder på äppelträd är samma lilla träd. Som alltså har både kräftan och den uppflagade barken. Det ser inte ut som om något djur har gjort det för det går så långt ner på stammen. Ända nerifrån där jorden kommer. Och runt hela stammen. Nu är det inte mitt träd utan grannens, men jag kan inte tro att de har kört med någon trimmer intill.

Det andra äppelträdet som jag inte har bild på är mycket större och äldre och hon har vårdat sitt träd väldigt väl (hon har varken gräsklippare eller trimmer).
Men felaktig beskärning och kompakt jord kan jag tänka mig.
Jag ska visa dina svar för dem och tack än en gång för hjälpen.
Ing-Marie
Cilla
Idag berikades jag med ett träd till - Daggvide, Salix acutifolia. Fin liten vide som har dagg-beklätt grenverk och färger på årsskotten i lila och rött. Blommar just som jag vill så att bin tidigt ska lockas till just min trädgård.

Precis så lång så att jag kunde få in den i bilen, och bra pris 114 kr.

Hittar inga bra bilder på nätet. Har någon en sådan hos sig?
Ingo
Hemskt kul tråd. Visst finns det mycket som är roligt med trädgård, men träd är nog det bästa jag vet. Tyvärr har jag för liten tomt för att ha plats med särskilt många och jag brukar kära ner mig i sorter som jag inte har plats med alls.

Jag har ett glanskörsbär sen tre år, Cilla. Ett stort ex som var beskuret till flerstammigt, c:a två meter högt och nu är det en meter till. Svindyrt men jag ville så gärna ha ett...
P g a att det var beskuret på det där sättet vill det gärna bli buskigt, d v s de många stammarna ger många sidogrenar långt ner. Jag försöker stamma upp det så sakteliga - ger mig inte på de grova grenarna, det får gärna vara flerstammigt, men tar bort några av de lägre sidogrenarna varje år. Jag tar det försiktigt, vill se hur trädet utvecklar sig och anpassa beskärningen till det efter hand.
Apropå Zetas så har de ju ett stort flerstammigt glanskörsbär också, strax ovanför barrväxtavdelningen.

Maackia amurensis har jag också en, sen en vecka tillbaka! Jag satsade på ett meterhögt ex för drygt fyrahundra. Tyckte att det kunde vara värt det, för jag har läst att Maackia växer mycket långsamt som liten planta, vilket f ö lär vara anledningen till att den inte är så populär i handeln. Just nu håller de första knopparna på att spricka upp och jag följer det ivrigt - bladutspringet är sirligt och alldeles silverdunigt.
Annat bra-att veta om maackia amurensis som jag har inhämtat på nätet (mest amerikanska sajter):
- Tål de flesta växtförhållanden utom extremt blött och extremt torrt;
- anpassar sig bra till olika pH-förhållanden;
- tillhör ärtväxtfamiljen och har kvävefixerande bakterier i rotsystemet som gör att den inte behöver mycket gödsling;
- blir vanligen flerstammig och ganska bred, och har man något emot det bör man vara tidigt ute med beskärning, för stora sår (t ex om grova grenar kapas) har en tendens att läka mycket sakta på maackia.

Min maackia står förresten där jag tidigare hade ett plommonträd. Jag skrev om plommonet i höstas och fick svar från bl a Cilla - det började få bruna löv i slutet av augusti och blev så småningom nästan helt brunt, fast frukten mognade som de skulle och vid skrapprov såg det friskt och grönt ut under barken. Men när våren kom var det helt dött. När jag grävt en bit runt och skulle bända loss det gick stammen av någon decimeter över marken. Veden där verkade rutten, men inte högre upp. Jag förstår det inte - ruttna nerifrån, det låter väl som att den skulle ha stått för blött, men marken består av sten, grus och sand med små tunna stråk/skikt av moränlera och det är alls inte blött när man gräver.
Hur som helst, jag planterade maackian där och ett nytt plommonträd (Reine Claude d'Oullins) några meter bort på en plats som tidigare låg i svår "regnskugga" av en stor tall, som stod en meter in på grannens tomt men avverkades i vintras. Jag gjorde var sin STOR grop åt träden - två meter i diameter och en halvmeter djupa, plus att jag lade på jord så att det kom i nivå med hålens övre kant (marken lutar), vilket gör ytterligare 20 cm jorddjup och mindre risk för att träden får för blött om fötterna. Jag myllade ner massor av kompost, höstens lövhög och några säckar kodynga, och kring plommonet har jag sått gröngödslingsväxter. Så nu sjutton ska väl trädjävlarna trivas, annars vet jag inte vad... tongue.gif

Ang kaukasisk vingnöt som det skrevs om: Jag har ingen egen erfarenhet av den men har hört att den ofta blir mycket bred, mer bred än hög! Och med tanke på att den kan bli 20 m hög så lär det behövas mycket plats...
Fast det finns ju fler träd som kan bli mycket breda. För ett år sen planterade jag ett sibiriskt korkträd (phellodendron amurense) fyra meter från vårt hus. Men sen har jag upptäckt att vissa uppgifter jag hade om det trädet nog var lite missledande...inga namn, men en bok klassificerade det som "medelstort" och illustrerade med en bild på ett ex som jag nu har förstått var inte ens halvvuxet. Sibiriskt korkträd blir uppåt 15 meter och betydligt bredare, det får många grova stammar som gärna böjer sig utåt och t o m nedåt. Men det verkar vara ett kul träd, så jag ska avvakta och se vad jag kan göra medan det växer upp. Kanske lite försiktig beskärning efter hand, kapa skott som ränner iväg åt ogynsamma håll över något bättre riktat sidoskott..?
Cilla
Himla rolig tråd - jag håller med Ingo! Kul med alla bidrag.

Ingo - ditt plommon är ett mysterium. Låter som rotröta - den går uppåt. Frågan är vad som orsakat den. Sorkar?

Dina växtbäddar för de nya träden låter perfekta. Om de inte gillar detta - svär inte åt dem, svär åt sorken... ;-)

Och japp, jag har känt på glanskörsbärets stam på Zetas många gånger. Måste också varje gång känna på de två kopparlönnarna när jag går förbi.

Jag har fått trädplanterardille och planterar träd vart jag går och står. Närapå all annan odling står i träda.

Körsbärskornell Cornus mas kunde jag inte låta bli. Hittade en liten buske som jag tänker stamma upp. Fantastiskt träd för den som gillar mycket tidig vårblom, vackra röda bär och ett träd som blir lite mindre. Jag tror att max hos oss är ca 5 meter högt, och man kan beskära det så att det behåller ungefär samma bredd utan att det far illa. Man kan ha den som lite yvigare flerstammigt buskträd, eller som prydligt enstamsträd.

Nu är det näverhäggen prunus maackii som måste komma i backen...
Ingo
Cilla, apropå plommonet: Jag har aldrig sett till några sorkhål här. Undrar om inte marken är för stenig för dem.
Men förra våren kom det fram ett par-tre stamskott på plommonet, precis i markytan. Jag ryckte bort dem. Kanske var det i de såren som rötan kom in..? Nä, det får nog förbli ett mysterium.

Körsbärskornell har vi ett par mycket stora gamla buskar av i omgivningarna där jag bor (har varit stora parktomter kring diverse byggnader i den gamla bruksmiljön - Gränges disponentvilla etc). De ser verkligen härliga ut när de blommar på bar kvist. Båda är stora som gamla hasselbuskar modell större.
Elihe
Köpte en "liten" Kopparlönn i höstas, modell pinne o går nu i spänd förväntan på att den skall ge något livstecken ifrån sig. En stilla undran -är trädgården stor? Träd tar ju så mycket plats
Sömniga hälsningar
Elihe sleep.gif
Cilla
Elihe - min kopparlönn är också långsam i lövsprickningen - så långsam att jag stack in på Zetas trädgårdshandel igen för att se hur långt deras kommit.

Det är långsamma där också. Det här är ett mycket långsamt träd, Acer griseum. Kanske släpper de löven i sakta mak också, vem vet. När de väl slår ut är de vackra, och när väl stammen tjockat på sig är de underbara. På sin 80-årsdag får man kanske njuta!

Jag har berikats med ett träd till, eller kanske ett par sedan jag skrev sist. En balsampoppel, sorten hette Tacamahaca. Oemotståndligt, eller hur? Doftar lika njutbart om lövverket som de vanligare sorterna. Och så en näverhägg, men det kanske jag redan skrivit om.


Balsampoppelns blad doftar så man blir rusig - hela sommaren heta dagar!

Tomten min är full av stora träd och annat och är knappt 1500 kvm. En massa sol har jag också, men inte på samma plats hela dagen förutom en liten plätt där jag har kryddor och en annan plätt (huset) där jag ska skugga lunchsolen lite lätt med något härligt träd i framtiden.

Nästa träd blir en kaukasisk vingnöt, manchurisk valnöt och en prydnadsapel om jag kan hitta någon av dem jag vill ha. Funderar också på en palm a la de som Andreas har i Uppsala.
Cilla
Jo det här med storleken på en tomt och stora träd - det löser jag hittills med att plantera som i skog. Jag försöker härma skogen och plantera lågväxande som vill ha skuggigt under de stora granarna, och låter de som vill välla ut göra det åt ett eller ett par håll mellan andra träd. En strimlönn får strimma sig upp till ljuset och en poppel får välla ut mellan lönnarna.

Man kan också tänka i banor av parkplantering, och då ska ju alla träd stå i enskild prakt, men så är det inte hos mig. Här får de trivas tillsammans - främst på baksidan av huset och på sidorna av tomten. Jag njuter av dofter och blom, stammar och nedfallna blad när jag spankulerar mellan träden.

Jag har flera öppna ytor än man kanske kan tro, två små ängspartier som inte trädplanteras mer än med några fruktträd. Där böljar skuggor av mina tre stora ekar som står nära vattnet, skapar glimtljus på sommarblommen och vindlä åt frukten.

Förresten behöver jag föryngra mitt tallbestånd. Min gamla härliga tall börjar bli åldrig. Någon som har en pinussort som är fin och härdig i zon 3?
Hannele
Jo det här med storleken på en tomt och små träd...
Det finns en hel del lösningar för oss trädälskare.
Ulla Molins plommonlund är inte många meter lång i verkligheten.


Den här lilla hästkastanjen, som min mor har haft på sin balkong,
har inte plats att växa på berget, så det blir sekatör så småningom...


I dag plockade jag fyra lönnbabysar i buskaget hos min mor.
De får inte heller bli för stora, men jag kommer att ha glädje av dem många år.
Cilla
smile.gif Jag har också trädbebisar - i krukor. Vissa frösådda i min äng är så fina att jag inte har hjärta att klippa av dem nu på våren. Mitt i stora krukor med pelargoner och andra blomster står ett träd - lönn, ek, bok, rönn od.

Förutom att man kan dra upp små träd bra i kruka första säsongen och att de gullar att jorden blir skuggad av blomstren kring dem, så blir det också fint med en liten topp i krukan.

För övrigt är det ett mysterium för mig att lönnar har så litet rotsystem i början, med så stora blad. Visserligen får man räkna hela ytan på rotsystemets alla fina rötter också, men ändå. Vilken liten rot som försörjer så stora blad!
Hannele
CITAT (Cilla @ 15-05-2004, 12:48)
smile.gif Jag har också trädbebisar - i krukor.

rolleyes.gif Du trodde du var ensam, Cilla...
En lönnbabys i latrintunna, en i flätad korg
och en här med aster i hittegods:


Min mor har haft självsådda lönn och bok i krukor på balkongen i tredje våningen!
Cilla
Nja, känner mig inte direkt ensam - flera av mina trädtoksvänner har BARA träd i sina krukor... tongue.gif

Och visst är det härligt att trädfrön sprider sig även till balkonglådorna! När jag ser sådant brukar jag tänka att om vi människor lämnade en stad i 5 eller 10 år skulle det växa överallt när vi kom tillbaka. Till och med jag skulle antagligen ta fram motorsågen...
Elihe
Hej Cilla!
Har själv en trädgård på 1600 kvm, men tycker det är svårt att bestämma hur o var man skall sätta träden. men ett bra tips att härma skogen, där fick jag något att fundera på. Nu har min lilla körbärslönn börjat så det känns bra.. Däremot har jag stora granar o enar på tomten planterade av förre ägaren o jag grunnar om man kan göra något bredvid dessa. Under en av blågranarna har jag satt en rododendron + astilbe 0 ormöga o funderar på en japansk blodlönn i dvärgform. Den granen är uppstammad en bit, men lite torrt blir det därunder
MVH Elihe rolleyes.gif

Livet är inte ett problem som skall lösas
utan en verklighet som skall upplevas
Sören Kierkegaard
Cilla
Hej Elihe! Roligt att läsa om dina trädidéer. Körsbärslönn - hur ser den ut?
Låter vackert på din tomt. Enar funderar jag på här också, men jag har två och snart fler päronträd och vill inte ha in päronrost, så det blir att fundera lite till.

De lågväxande blodlönnarna blir vackra när de får stå nära sina mörkgröna eller silvergråa grangrannar! Lade förut in en bild här på det, men minns inte var.

De flesta lönnar vill ha sur jord, det gäller att undvika undantagen om man ska plantera vid gran, där jorden säkert är lite lätt sur. Japanska blodlönnar såg jag att det numera finns ett otal av i handeln (iallafall på Zetas i Stockholm).

Ja, det svåra med plantering vid och under gran är att det är torrt där. Ljust kan man ofta fixa till genom att ta bort en eller ett par grenar. Jag har ingen bra lösning på torkan, men själv tänker jag vid kommande plantering under mina egna granar
- lägga ett par dräneringsrör ytligt (20 cm kanske) från en bit utanför granen till planteringsstället under granen. Detta har jag gjort förut på andra ställen, enklare än man kan tro. Vattnet leds från ett våtare ställe till det torrare och granarna verkar inte lida av det heller.
- plantera marktäckare som skuggar jordytan under granarna, så att vattenavdunstningen minskar därifrån. Hålelr på att experimentera med sockblomma för att se hur mörkt och torrt den klarar av. Vill gärna ha växter med blad som vissnar, så att det bilas litet humuslager varje år.
Elihe
Hej Cilla!
Menade kopparlönn förstås. Det är något jag alltid säger o skriver fel nu också på. Jag har satt en liten Ginko förra hösten, den kommer nu. Lite lurigt med zonen här i Linköping, men första vintern är överlevd. Amerikansk strimlönn är också något som jag skulle vilja ha. Vilka lönnar tror du vill ha sur jord- jag som är nybörjare trodde alla ville det.
Min tomt är också väldigt solig hela dagen o på baksidan, söder, känns som om man skulle vilja ha något skuggar mer. Har en del gamla frukt träd som trots allt gör viss nytta.
Regniga hälsningar
Bettan-Elihe rolleyes.gif
Ingo
Jag är inte så säker på att någon av de där små japanska lönnarna nödvändigtvis ska ha surjord. Vad jag har hört är att att Japansk lönn (acer palmatum) vill ha jord som är "gärna lite sur, men inget måste" medan Solfjäderslönn (acer japonicum) inte alls har någon preferens för surjord men kan tolerera det. Zetas har f ö inte markerat dem som surjordsväxter i sin katalog.
Däremot lär båda arterna trivas i mullrik och fuktig jord och det kan som sagt vara ett problem under din gran.
Cilla
Bettan - körsbärslönn hoppas jag korsas fram snart - det låter som det kan bli ett härligt träd. Kanske kan du testa att korspollinera? ;-)

Många lönnar vill ha först och främst mullrik jord, de flesta vill att den ska vara lite sur, men kanske gäller surhetsönskan inte någon av de japanska lönnarna. Dock tycker jag att det ska kollas innan man planterar, lönn är en så stor familj och variationen är stor också bland de japanska varianterna. I år har jag sett 15 eller 20 olika japanska lönnar i handeln.

Här exempel på några:
Acer palmatum Japansk lönn grönbladig
Acer palmatum Atropurpureum Japansk blodlönn rödbladig
Acer palmatum Dissectum Garnet Flikbladig japanlönn
Acer palmatum Dissectum Japansk fliklönn
Acer palmatum Ornatum Flikbladig japanlönn
Acer palmatum Osakazuki Japansk dvärglönn grönbladig
Acer shirasawanum Japansk lönn
Acer shirasawanum Aureum Japansk gyllenlönn gulbladig

Av strimlönnarna nämns mest den Amerikanska strimlönnen Acer pensylvanicum. Jag köpte Koreansk strimlönn Acer tegmentosum. Det finns fler med strimmiga stammar, bl a Acer capillipes och
Acer davidii George Forrest.

Lönn är ett imponerande släkte träd! Man ksulle kunna plantera endast lönnar och ändå få en variationsrikedom som hette duga.

Acer campestre Naverlönn
Acer campestre Nanum Klotnaverlönn
Acer carpinifolium Avenbokslönn
Acer circinatum Vinlönn
Acer crataegifolium Hagtornslönn
Acer distylum ex hallandsåsen Lindlönn
Acer drummondi Vitbrokig lönn
Acer glabrum douglassii
Acer griseum Kopparlönn
Acer mandchuricum Mandchurisk lönn
Acer negundo Kellys Gold Asklönn gulbladig
Acer nikoense (maximovitzianum) Nikkolönn
Acer oliverianum
Acer pectinatum Forrestii
Acer platanoides Skogslönn
Acer platanoides Crimson Sentry Blodlönn
Acer platanoides Globosum Klotlönn
Acer platanoides Royal Red Blodlönn
Acer pseudoplatanus Sykomorlönn
Acer pseudoplatanus Atropurpurea Tysklönn rödbladig
Acer pseudoplatanus Brilliantissimum Sykomorlönn
Acer pseudosieboldianum Koreansk Dvärglönn
Acer rubrum Red Sunset Rödlönn
Acer rubrum Rödlönn
Acer rufinerve Rostlönn
Acer saccharinum Silverlönn
Acer saccharinum Laciniatum Wieri Silverlönn flikbladig
Acer saccharum Sockerlönn/sirapslönn
Acer sieboldianum Solfjäderslönn
Acer Silver Vein
Acer spicatum
Acer tataricum Rysklönn
Acer tetramerum betulifolia
Acer ukurendense
Acer velutinum vanvolvexemii
Cilla
Kul med ginkon Bettan! Jag hittade en liten liten 8 cm hög med tre blad och synlig nötkärna som ville komma hem till mig. Står i blomkruka med saxifraga nu och tål visst inte frost de första åren. Den får komma in i kalldelen av stugan i vinter, om den överlever sommaren.

Ginko förstod jag mig inte på förrän jag såg en bakom Tekniska Högskolan i Sthlm som är STOR för att leva i Sverige. Vilket härligt träd! Att det sedan förmodligen är världens äldsta nu levande trädsort lägger också till mystik kring växten - det har funnits i 150-200 miljoner år och i Europa innan istiden.

Ginkon heter Ginkgo biloba på latin och i Kina kallas den för Ankfot för formen på bladen, som egentligen är att betrakta osm barr. Han- och honblommor kommer på skilda träd och de plommonlika frukterna på honplantorna kan ätas men sägs lukta illa.

Gula strimmor kan utvecklas på bladen (ett av mina 3 blad har sådan strimmighet) och lär komma vid hetta. På hösten blir bladen illgula och lysande.Elihe
Så mycket kunskap du har om träd o trädgård,Cilla. Har en flikbladig japansk lönn- dissctum Garnet som har överlevt vintern trots att jag planterade den i höstas vilket man ju inte ska. Otroligt vacker. Växer ganska nära Kopparlönnen (ej körsbärslönn) o jag tror att det blir vackert när de får några år på nacken. Där växer också ett elefantgräs vilket jag förstår att jag kanske måste flytta på så småningom eftersom de inte bara blir höga utan väldigt breda. En Azalea Irene Koster är också planterad i närheten . Två små babyrönnar grävde jag upp från skogen bredvid mig o de har också kommit fint.
rolleyes.gif
renate
Ullungrönnen har jag, den är underbart,så har jag en Ginnalalönn,där har jag tagit fröplantor och planterat+givit bort en hel del,jag har Pärlrönn som jag uppdraget från frö.Lönnar är jag väldigt svagt för men i en villaträdgård kan jag inte har för stora träd,Kopparlönn vågar ja inte plantera i zon 4 men Strimlönn går om den inte blir för stor.Jag har 2 vanliga Lönnar som jag klipper varje sommer till hanterligt storlek.

Den lilla bilden var inte meningen men får inte bort den.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon