Bockstensmannen
antar de dyker upp i fruktdisken under hösten, tänkte testa att så och eventuellt plantera ute med skydd framöver. Någon som har provat?
Funderar på om det finns flera typer av frukter/(träd)? eller är alla samma sort/art? kanske finns någon som är aningen mer anpassad för kallare klimat.

Huggorm
Jag har inte provat själv men wikipedia har ett i sammanhanget intressant kapitel:

"Japansk mispel är ett ganska lättodlat träd som är städsegrönt. Kärnorna gror lätt. Trädet är ganska härdigt och kan odlas utomhus i zon 1 om man har mycket skyddat läge. Blomningen sker på hösten eller under tidig vinter. Frukten mognar under sen vinter eller tidig vår. Om man lyckas få frukt måste trädet hållas varmare än - 4 C för att frukten inte ska skadas och ramla av. Odlas som ett subtropiskt träd med svala vintrar och gärna utomhusplacering under sommaren."
Alexander-VG-zon3
Är kärnorna färska så gror dom lätt inne med högvärme. Annars behövs kyla innan grodd.

I skyddade lägen i en varm zon 1 går det, men det är inte alls så speciellt härdigt. Har testat och det funkar inte i nordöstra Skåne zon 1-2. Men vet i södra Skåne att det finna några som odlar och testar där dom trivs, kanske även finns det några på Gotland eller Öland det vet jag inte eller bra lägen längst västkusten.

Nästan alltid till vinter så fryser bladen bort/sönder och blir himla fula till våren innan nytt kommer, och skulle den frysa ner så växer dom inte så snabbt upp igen. Annars med krukodling blir dom stora och fina och kanske man även har chans till frukt. I kruka kan dom stå ute länge på hösten ner till -5c/-7c.
zohaa3492
Hej alla kloka

Köpte perennfrö på Impecta för tidig o sen höstsådd. Sådde för ngn vecka sedan de tidiga i 8 cm krukor, satt i pallkrage. Vissa har redan grott- kanon! Men! Inser nu att jag nog läst fel när jag googlat tips- det står överallt att man kunde ha flera frön i varje kruka- så det gjorde jag. Men det har nog blivit alldeles för många i varje sad.gif. Säkert 20 st i vissa. Ska jag gallra? Och i så fall när? Vänta till våren? Eller nu på hösten om de kommer upp lite mer?

Tacksam för hjälp!
kerstin z5-6
Sår alltid allt i samma kruka, vedartat och perenner skolar jag ut en o en i separata krukor så fort de är hanterliga.

Nu, kan du vänta till våren innan du gör det.

Gallra gör man med grönsaker och ettåriga växter-Perenner, ska ha ny näringsrik jord så fort det går och egen kruka för att kunna utveckla bra rötter. Om dina krukor inte är nergrävda än bör du göra det innan vintern.
Unni
Hej.
Denna tråden är ju några år gammal men tänkte ändå haka på med en fråga...

Jag har själv sått mispel och det tog sig lätt, det var ett tag sedan och jag tror att växten frös bort som liten.

Min fråga är dock, har någon fått frukt på en frösått planta med frö från typ matvaruaffären? Hur lång tid tar det innan den sätter frukt?

/Unni
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon