Amirah
Hej,

Fick förra året tag i en odlingslott, där det finns några bärbuskar. Nu behöver jag er hjälp med att starta den. Jag vill odla mat, ekologisk mat. Men jag vet inte alls hur jag ska börja.

Jag vill ha potatis, kryddor, lök, grönsaker, jordgubbar osv. Men så har vi det där med att vissa sorter är svåra att odla, vissa är lätta. En del ska man börja med redan nu och när kan man egentligen börja bruka jorden när man bor i Gävle och en del sorter går ju inte alls att odla för att det är för kallt här och hur mycket plats tar egentligen allt får det plats på min lott med allt jag vill ha eller är det för lite. Lång mening utan andningspauser, för att visa er hur min hjärna surrar runt. Ber om ursäkt för det.

Snälla hjälp! Styr mig i rätt riktning och guida mig på vägen.
CeciliaR
Jag tror att du nog får vara mer specifik om du vill ha svar på dina frågor smile.gif Det mesta bör du nog kunna odla i Gävle, men om du nämner vilka grönsaker och kryddor du vill ha så kan du säkert få bra synpunkter här. 100 m2 är ändå rätt mycket odlingsyta! Jag tror inte du behöver vara panikslagen över att missa så mycket. Det mesta som ska drivas upp från frö inför sommaren har du ännu tid på dig att göra. Är din odlingsyta förberedd för odling eller har du mycket där du behöver göra?
Amirah
Jag har hunnit lugna ner mig nu och fundera lite över vad jag vill odla. Så jag skriver en lista.

Vitlök
Gul lök
Rödlök
Gräslök
Potatis
Morötter
Sockerärtor
Spenat
Sallad
Majs
Jordgubbar
Rabarber
Tomat
Gurka
Chili
Paprika
Palsternacka
Mynta
Persilja
Dill
Oregano
Rosmarin

Jag funderar dessutom på att ta ena sidan och odla blommor där, blev lite sjuk av längtan när jag såg alla bilder här på sidan.

Den är inte förberedd för odling. Förra ägaren avled för några år sen så den har bara stått. Jag måste rensa lite, planen var att jag skulle göra det förra året men det blev av olika anledningar inte av. Hur själva jorden mår vet jag inte, om den behöver gödslas t.ex. Ingen aning. Ogräs växer det mycket av iaf.

Jag har en del bärbuskar, vinbär och hallon som behöver beskäras. Kan man göra det nu till våren eller gör man sånt på hösten?
Huggorm
Det var en lång lista. Du bör nog börja försiktigt och välja ut bara några första året, annars kan det bli överväldigande. Kanske några lättodlade rotfrukter som potatis, morot och lök och sedan ett kryddland uppe mot någon varm södervägg med oregano och rosmarin. Tomat, gurka, paprika och chili är svårt att odla på friland, det skall man helst ha växthus till.
Rigoletto
Jag rekommenderar att du delar in dina grödor i fyra grupper:

potatis (minst näringskrävande),
mindre näringskrävande,
mer näringskrävande,
gröngödslingsväxter/bönor och ärtor (som återför näring till jorden).

Gör en enkel korsgång som skapar 4 olika fyrkanter som du kan odla i, sedan flyttar du grupperna varje år, så att du får en bra växtföljd. Att flytta de olika grupperna (växtföljd) är bra för att undvika sjukdomar i jorden och att jorden utarmas.

Kryddorna kan du göra ett eget litet land till, även jordgubbarna. De kommer ju att stå på samma ställe i flera år. Rabarbern är också bra att tänka ut en plats till, den kommer ju att stå där den står.

Tomat, chili och paprika kan odlas i kruka (kanske hemma) eller i mycket skyddat läge på lotten.

Här är ett förslag: http://smigo.org/wall/100kvmlott

Första året skulle jag lägga ned mycket tid på att rensa bort alla rotogräs och göra iordning jorden ordentligt. Glöm inte heller komposten!

/Rigoletto
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon