Marie Falkering
Hej! Jag är ny här och hoppas kunna få hjälp och även dela med mig av mina nybörjarerfarenheter wink.gif

För ett par år sedan planterade jag ett vildvin i en kruka på min inglasade balkong. Balkongen är i sydvästläge och rätt mycket skugga stora delar av dagen. Det är planterat mot sidan som vetter mot väster och får solen snett på sig när den är i sydväst så det blir det några timmar sol rakt på och varmt på balkongen (men jag försöker vädra och hålla det öppet)

Vildvinet har mått bra och frodas och klarar vintrarna bra.

Nu till mig fråga. Jag har tänkt testa med ros och klematis i år. Kan dessa klättra tillsammans med vildvinet? Jag klipper ju inte ner vildvinet men tydligen ska man ju göra det med ros/klematis) Hur slingrar de sig ihop? Är det lätt att lirka bort rosen/klematisen från spaljén? Tror ni att det kommer bli för tjockt och trångt på spaljen? Kolla bilden.

Bör jag ge upp iden?
Tacksam för alla råd som går att få.
octachoron
Om du ska klippa ner klematis eller inte beror på vilken typ av klematis det är. Vissa blommar på föregående års tillväxt, andra blommar på detta års rankor och vissa blommar på båda (i regel de känsligaste).
Jag har ingen erfarenhet av krukodling av klematis, ställ gärna denna fråga på Klematis och klätterväxter-forumet så får du nog mera detaljerade svar.
Bassam
Hej

Klematis finns olika sorter som passar bredvid vildvin, man behöver att hjälpa din klättra på spaljé. och man ska fråga om vilken grupp lägger din, det finns 3 grupper, och varje grupp behöver en viss tid för att beskära.

Men rosor vet du att de behöver mycket sol för att trivas men om man planterar de på halvskugga, de kan klara sig, men de kan inte ge mycket blommor, jag förslag till dig den här klättra rosa som kan klara sig i halvskugga.

Flammentanz’

Populärnamn: ’Flammentanz’
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

H.Bassam
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon