Full version: Klippa ner?
Siv i Bollnäs
Jag har fattat det så att man ska klippa ner storblommiga klematisar i augusti, för att de ska hinna samla näring till ett övervintrande rotsystem. Är det så? Jag bor i zon 5, och denna sommar har inte varit så bra - den kom sent igång och det har varit mycket regn. Just nu finns det flera av mina storblommiga klematisar som är i full gång med sin blomning, medan andra verkar ha "blommat ut". Jag har väldigt svårt att klippa ner överdådigt blommande plantor... Kan man inte vänta tills blomningen avtagit åtminstone?
Finn Klematis
Hej!

Jag har väntat med att svara på denna fråga. Hoppades at någon
annan skulle komma med svar.
Jag citerar Hasse Alfredsson. " Varför svarar Ni inte " !
Så till frågan. Siv Du Skall inte klippa Dina storblommiga klematis
i Augusti. Du skall klippa dom enligt anvisningarna för den klippgrupp
dom tillhör. OBS. Det förekommer storblommiga i varje klippgrupp.
Jag tror att Du har missuppfattat rådet om att klippa fröställningarna
för att spara roten och få bättre tillväxt nästa år.

Finn
Bassam
Hej
Jag tycker först om du kan vet vad heter den, för att vi kan vet vilket grupp är den, då kan vi bestämma, hur kan vi beskära den, jag tycker om att den lägger på grupp 3. så de blommar på årsskott. så vi kan räkna de som perenner. vi kan beskära dem nu efter blomning nära marken sen på hösten eller tidigt på våren. man ska lämna 2 bar blad. det betyder att beskärning höjd 20 cm från marken.

H:Bassam


Obs

Jag ska skicka till dig en sidan som hittade idag i Internet. du kan läsa den om du har tid:

Beskära Klematis:

Grupp 1.
Klematis som blommar tidigt på våren eller försommaren, indikerar att de redan har blomknoppar när våren kommer. De bildar blomknoppar på nya grenar under sommaren året innan och man brukar säga att de blommar på fjolårsskotten (fjolårsved).
Dessa sorter behöver som regel bara en lättare putsning av fula eller döda grenar innan blomningen. Ibland krävs ingen beskärning överhuvudtaget. Om plantan börjar bli alltför omfångsrik kan man gallra eller beskära den radikalt för att få den att börja om på nytt. Det gör man strax efter avslutad blomning för att nya blomknoppar ska hinna bildas inför kommande säsong.
Grupp 2.
De knepiga sorterna är de som både blommar tidigt och sent på säsongen. De blommar nämligen såväl på fjolårsskott som nya årsskott från innevarande år. Här får man hålla tungan rätt i mun.
Om man klipper ner dem nära marken så uteblir den tidiga blomningen. Om man inte klipper alls tenderar plantan att bli väldigt risig med tiden. Målet är således att spara levande fjolårsskott men klippa bort döda, samtidigt som man stimulerar tillväxten av nya årsskott genom beskärning.
Tidigt på våren gör man därför så här; studera grenarna ingående och leta efter friska, gröna knoppar. På varje kraftig gren klipper man bort döda partier ovanför ett par av gröna knoppar. De allra tunnaste grenarna beskärs vid två par av knoppar ovan markytan, d.v.s. ca 20 cm höjd.
OBS: Efter en sträng vinter kan alla grenar ha frusit bort ända ned till marken och då beskärs plantan där. Växten blommar då bara en gång under sommaren på nya årsskott.
Grupp 3.
Klematis som blommar senare på sommaren, ofta från juli och framåt, bildar blomknoppar under vår och försommar. Man säger att de blommar på årsskotten. De beter sig med andra ord på samma sätt som perenner. Därför gör man precis som med perennerna och klipper ner dem nära marken, sent på hösten eller tidigt på våren. Spara ca 2 bladpar vilket innebär en klipphöjd av ca 20 cm.
OBS: vid all beskärning av klematis lägger man snittet på grenen strax ovanför ett bladpar, alt ett par av knoppar.


Siv i Bollnäs
Tack för svar! De klematisar som blommar som bäst hos mig just nu är Ilka, Hagley Hybrid och Arabella. Jag har fattat att sådana skulle klippas ned på hösten, men eftersom de blommar så mycket nu så blev jag osäker...och är det fortfarande måste jag säga.
Siv i Bollnäs
Efter vad jag kan läsa av Bassams bifogade klippråd, är dessa klippgrupp 3, dvs blommar på årsskotten och ska klippas ned på hösten. Det var väl vad jag trodde, men jag undrade egentligen bara hur länge man kan vänta med att klippa ner dom, utan att det skadar fortsatt liv.
Dessa klematisars nedklippta grenstumpar finns det inget liv i när våren kommer, utan det kommer alltid nya små ljusgröna skott nerifrån marken, och det är på dessa som nya grenar och så småningom blommor, kommer. Övriga klematisar av samma klippgrupp och växtsätt hos mig har blommat ut. De enda klematisar av annan typ som jag har är gullklematis och Integrifolia.
Finn Klematis
Hej !

Varför är Du tveksam ? Dom tre klematis Du nämner tillhör klippgrupp 3.
Det gör också Dina Integrefolia ( som förmodligen är Diversifolia ). Din
gullklematis är en Tangutca klippgrupp 1.
Du kan klippa Dina klematis, klippgrupp 3, från mitten av November till
mitten av April. Jag klipper hårt ca 15 cm över marken.

Finn
Siv i Bollnäs
Hjärtligt tack! Då vet jag att jag lika gärna kan vänta med nedklippning till våren. Att Integrifolia också var en sådan dvs klippgrupp 3:a, har jag inte tänkt på, eftersom den till utseendet när det gäller blommorna mera liknar gullklematisen, men när du säger det så brukar nog faktiskt även Integrifolian skjuta nya markskott på försommaren!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon