annho556
Vi har en stor rabatt utanför vårt hus i vilken det växte Ölandstok när vi flyttade in. Vi har nu tagit bort dessa och vill istället anlägga en rabatt med några japanska lönnar, lite bambu samt marktäckare bla. Vi är osäkra på om det
är mycket ogräs i jorden sedan tidigare eftersom det bara vuxit buskar där. Vi funderar nu på vad vi behöver göra med jorden innan vi anlägger vår nya rabatt. Bör vi gräva bort all gammal jord, lägga markduk och sedan på med helt ny jord eller kan det räcka med att jordförbättra? kan marktäckare göra att man inte får så stora problem med ogräs (förhoppningsfull)?

Tacksam för svar!
addo
Gräv igenom jorden och ta bort allt ogräs och alla rotbitar ni hittar. Sen blandar in i kogödsel på påse eller kompost och eventuellt grov sand i jorden. Markduk är dåligt eftersom masken inte kan krypa igenom den och jorden under "dör". Efter ni planterat täcker ni jorden med 3-5cm gamla löv, barr, täckbark eller liknande. Den kommer hålla borta ogräset lite grann och minska avdunstningen så ni inte behöver vattna lika mycket.

En del ogräs får man alltid och det är bara att vara där och rycka så fort man ser något. När växterna växt till sig så brukar dom hålla borta ogräset ganska bra men första tiden får man rensa.
Gunilla T
Håller fullständigt med addo, sätt ingen markduk under växterna. Det går bra under några år men inte i längden, det blir problem därför att man bryter kretsloppet.

Det lönar sig att vara flitig med ogräsrensning på våren, dra upp allt som sticker upp, det brukar gå bra i fuktig jord. Se till att få med rötterna.

Plantera inte marktäckare under så vackra växter som japanska lönnar, de är ju riktiga primadonnor och skall inte behöva invaderas av invasiva marktäckare. Och nej, marktäckare håller inte bort ogräs, det blir bara så mycket svårare att hitta dem i ett tidigt skede.

Vill ni ha några små växter under lönnarna är det bättre att plantera något som inte sprider sig i rasande fart, lite vårblommande Primula kanske? Det finns många att välja på. Marktäckare slutar inte växa där vi tycker att gränsen går, de fortsätter..och blir så småningom riktiga ogräs.

Var inte rädd för lite bar jord under vackra växter, det gör bara att växterna kommer mera till sin rätt och när våren kommer är det lätt att fylla på ny jord och gödsel.

Sommartorparn
Ni kan också lägga markduk ovanpå jorden och plantera växterna i hål som ni gör i markduken. Sedan lägga tjockt med täckbark ovanpå. Gödsla ordentligt innan med långsamverkande naturgödsel! Jag har så och det underlättar!. Man måste röra om då och då i barken för små ogräs får fäste med tiden, men det är betydligt enklare än att gräva bort uppväxta ogräs.

(Obs jag har en sommarstugeträdgård så det är inte ens varje år som jag hinner rensa och då hinner ogräsen annars växa sig mycket stora mellan rensningarna - duken underlättar!)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon