Hej,
Jag har en lägenhet högst upp i ett trevåningshus med en balkong i söderläge nära Stockholm. Förra året hade jag storslagna planer för blommor/grönsaker/örter på balkongen men kom bara en liten bit på vägen. I år vill jag gå ett steg längre och söker därför tips om hur jag ska lägga upp min balkong!

Förra året planterade jag en klematis som stod i en isolerkruka i ena hörnet, en klättrade på en spalje och jag fick en del blommor och hyfsad höjd på den. Tyvärr dog den i vinter då jag borde skyddat den bättre. Jag skulle vilja ha något liknande i år, gärna något som växer och blommar i stora mängder, gärna längre perioder under sommaren!

Utöver det hade jag ett fåtal växter i krukor på den plåthylla jag ställt mot mitt insynsskydd. Dessa var sånna jag fick och inget jag planterade själv. Förra året köpte jag även en 80cm självvattnande balkonglåda, dock fick jag inte i någonting där då lusten aldrig kom.

I år vill jag ha flera balkonglådor, jag har plats för 3 på långsidan och en på kortsidan, sedan har jag även det hörnet jag hade min klematis i som jag måste göra något med. I andra hörnet kan även rymmas något som antingen kan stå på en pall och klättra om jag bygger en spalje eller liknande, eller om ni har några andra tips.

Jag motar gärna alla typer av tips! Allt ifrån färger, upplägg kring mängden blommor, placeringar osv samt även typer av blommor/växter.

Lite saker att ta hänsyn till gällande förutsättningar och önskemål från min sida:

- Söderläge, det kan vara väldigt gassande på dagarna när solen ligger på och det är vindstilla
- Jag vill gärna både ha blommor, grönsaker samt örter. Mottar gärna förslag på passande sådana och placering.
- Hjälp med hur jag nyttjar min hylla bäst, det är fyra plan där det understa är väldigt skuggat medan det översta är väldigt fritt och soligt.
- Plats för 4x80 balkonglådor, hur lägger jag i så så fall upp dessa bäst?
- Ni ser mina balkongmöbler som tar den platsen de visar.

Hur nyttjar jag min balkong bäst? Jag vill gärna ha allt! Vackra blommor, doftande blommor, tomater, potatis?, smultron, sallad, örter av alla slag, doftande blommor osv! Dvs allt haha.