Luvinett
Efter det att vår granne tagit ner ca 10 björkar på sin tomt som sluttar ned mot vår, så har det så smått börjat växa vass i vår gräsmatta. För att avvärja en del av problemet (det finns inte möjlighet att dränera just där) och samtidigt skaffa oss ett insynsskydd så har vi börjat leta träd/större buskar som dricker mycket vatten och som klarar av fuktig jord. Ett av alternativen är häckpoppel som verkar uppfylla alla krav. Dock står det lite olika om trädet när man letar information. Är det någon som känner till trädet mer ingående och vet om rotsystemet är lika "aggressivt" som de andra popplarna? Inom en radie av ca 20-30 meter finns avloppstank och brunn. Det står att de inte skjuter rotskott, men det hindrar ju inte att rötterna letar sig fram till rör med vatten. Ska jag räkna med att häckpoppelns rotsystem beter sig som de andra popplarna och därmed olämplig att plantera så nära inpå hus och faciliteter?

Luvinett (Väddö, zon 3-4)
Huggorm
Den har nog ganska aggressivt rotsystem, men frågan är hur stor roll det spelar. Det kommer ta många år innan rötterna hunnit 20-30m bort. Och täta vattenrör kan de inte ta sig in i, de klarar bara av gamla läckande avlopprör.

Men att plantera träd för att dränera fuktig mark fungerar inte så bra. Träd dricker bara vatten när det är varmt ute, och de har löv. Det vill säga varma och soliga dagar mellan maj och september, resten av året dricker de inget vatten alls
Luvinett
Egentligen är det bara under sommarmånaderna som det är ett problem. Under vintern, våren och hösten har vi av någon anledning inte brytt oss så mycket, eller om det har varit en jämnare tillförsel av vatten kanske. Det är under sommaren som som vi besvärats och främst i samband med skyfall som i dagarna.. Men jag ska ta med i beräkningarna det som du Huggorm skrev.. att det tar lång tid ändå för dem att leta sig fram.
Huggorm
Ett annat träd som trivs där det är fuktigt och som dricker mycket vatten är vingnöt, exempelvis den kaukasiska, pterocarya fraxinifolia. Det blir ett stort, valnötsliknande träd så småningom.

http://www.eplanta.com/Index.asp?pagenr=170&group=3

Generellt kan man säga att desto mer bladmassa ett träd har, desto mer vatten dricker den.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon