Synnöve
Jag har flera gamla björkar som står längs vägen. I höstas flyttades ett hus längs vägen och man var då tvungen att såga av några grova grenar på ett träd. Nu har jag upptäckt att det droppar sav från dessa avsågade grenar, och jag undrar om björken kommer att "förblöda"? Det är ganska grova grenar som är kapade och de lämnade kvar ca en halv meter och dessa "stumpar" är också ganska mörka. Hade det varit bättre att kapa grenarna alldeles intill stammen? Kan man göra det nu eller är det försent? Kanske finns det någon här på forumet som vet eller har något förslag på vad man kan göra?
Med vänliga hälsningar!
Cilla
Förhoppningsvis skedde det inte för sent på hösten så att trädet hann att aktivera några av sina försvarssystem. Det är sällan björkar förblöder av beskärning även om det droppar, men grova snitt i björk förkortar alltid deras liv betydligt genom att rötskador uppstår.

Låt stumparna vara ett par år och skär sedan med vass såg strax utanför grenkragen - inte strax invid stammen. Titta på http://www.juniper.se/tradvard/snitt.htm för att se hur grenkragar set ut. Om du låter björken ha "tapp" ett par år ser du lättare var det bullat ut lite och hur grenkragen ligger.

På björk är de dock inte lätt att se, och de övervallar inte som andra träd heller. Ibland är det med grova grenar bättre att lämna dem kapade än att gå in en gång till vid stammen - även om det ser ofärdigt och i viss mån "oproffsigt" ut. Dock är det alltid ofproffsigt att kapa grovt i björk, och den skadan är ju redan skedd.
Synnöve
Grenarna kapades före lövfällningen, så om det är sent vet jag inte. Jag får väl avvakta och se även omdet ser hemskt ut. Tack för svaret!
Tesa
..så länge det bara droppar borde det väl vara lungt...passa på att samla upp dropparna....söt och god dricka....
Cilla
Javisst - och inte bara en gång... När man gör det lite senare på våren är saven sötare.

Jag skadade en björkrot när jag planterade träd häromdagen och det strömmade sav. Synd att den skadan inte kom längre upp i trädet för björksav är en riktig vårstärkelse både för kropp och själ!
KURT
Lite mera information om hur man tar hand om björksav (det är en färskvara och skall förvaras som man förvar mjölk):

http://www.cybis.se/craft/birch/tappning.htm

Och länk till ett examensarbete om björksav:

http://www.lovtrainstitutet.se/pdf/BJORKSAV.PDF
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon