Camilla.ny i branschen
Hej!

Har köpt frön på kapkrusbär ifrån denna sida, det står på odlingsbeskrivningen att de ska sås inomhus i februari-mars och när de är stora nog att hantera ska man plantera ut i växthus eller avhärda och sätta ut dom i krukor på solig plats.
Min fråga nu är att det är ju augusti, går det så dom ändå? Hur gör jag i såfall när de blivit större? Eller kan jag helt enkelt så dom utomhus nu? Och hur avhärdas en planta?
Har nämligen inget växthus.

Många frågor men tacksam för svar!
Ny på området så försöker lära mig =)

Mvh
lottapotta
Jag skulle tro att det är bättre att vänta tills våren. Jag sår dem ganska tidigt (februari), men vi har växthus. Om jag inte hade växthus skulle jag nog vänta tills mars-april, eller skaffa extrabelysning för inomhussådd.
Jag har haft physalisplantor utomhus, och min erfarenhet är att de inte överlever vintern, men att de frösår sig väldigt mycket och lätt. Jag hade två plantor i pallkragar, och oj vad jag fick dra upp småplantor i dem två år efteråt när jag skulle ha annat där...
Kanske finns någon med andra erfarenheter, jag har bara hållit på med odling några få år ännu.
Om du har fått många frön kan du ju också testa att "offra" några få för att testa så nu. Men skaffa en bra belysning då, är mitt tips! 😊
lottapotta
Ah, glömde att du hade fler frågor...
Avhärda en planta är att gradvis acklimatisera den med utomhusklimatet. Jag brukar sätta plantan i halvskuggigt i en timme, och gradvis öka på både tid och sol. I början trodde jag att det handlade om att plantan skulle vänja sig vid kallare temperatur, men det handlar lika mycket om att den ska vänja sig vid solens strålning.
Mycket bära in och ut ett tag. whistling.gif

OM du sår nu i augusti och sedan ska ha plantorna inomhus behöver du utrymme. Physalisplantor växer snabbt, blir riktigt stora och behöver riktigt stora krukor.
Jag har läst om någon som klipper ner sina physalisplantor kraftigt och övervintrar dem, och sedan tar sticklingar på våren för att få frukt tidigare. Det är ju bra om man inte har växthus, tänker jag.
Jag sparar som sagt inte mina plantor, men om du vill experimentera kan du nog googla på beskära physalis.
Här har du en länk:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=76589.0
Camilla.ny i branschen
Tack för svar!
Får nog lov att vänta till våren om jag vill att det ska ta sig ordentligt =)
Fröken Odört
Sår man på våren enligt beskrivningen, så brukar man inte hinna få någon vidare (om ens någon) frukt. Jag sår mina på sommaren och övervintrar under växtbelysning hyfsat svalt, satte mina frön för någon månad eller så sedan, i växthuset, de är cirka 20 cm höga nu.
Kapkrusbär är perenna (om man nu inte som jag har en katt som utsåg förra årets plantor till kattoalett, det överlever dom däremot inte), så du kan ha dom i flera år.

Så ja, du kan sätta dina fröer nu, om du har ett svalt rum med växtbelysning att vinterförvara dom i. De blir dock ganska omfångsrika, de tål dock en hel del beskärning.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon