Mattias03
Hejsan

Är ny här på forumet men har intresserat mig för växtbelysning!
Jag har försökt leta men hittar inte svar på mina frågor kring skillnaden mellan växtbelysning och vanlig belysning.

Vad är skillnaden? En del växtbelysning har ju samma kelvin-antal som en vanlig lampa. På växtbelysningen brukar där ju stå att den har det fulla spektrat och hög par/ppdf men hur vet man hur bra en "vanlig" lampa har?

Tack för all hjälp!

Mvh,
Mattias
Parkdufa
Jag har hört att det är ljusets färg som avgör. Vanliga lampor ger ju ett varmt (mysigt) ljus. Men växter vill ha kallt ljus.
Fröken Odört
Så här har jag fattat det (hävdar alltså inte att det jag skriver är 100% sant). För försådder inomhus, så måste ljuset vara 6500K för att man inte ska få gängliga och ogrenade plantor, 6500K kan man även givetvis använda till vinterförvaring osv, men eftersom de plantorna redan är uppvuxna klarar de sig med lägre K, som jag har 4000K till mina paprikaplantor vintertid. 6500K är kallvitt, 4000K närmar sig varmvitt och allt därunder är varmvitt. Råkar det nu vara så att man inte har något annat än varmvitt, så är det ju givetvis bättre än ingenting. Växtbelysningen ska dessutom ha så hög W som möjligt och den ska inte heller avge någon vidare värme (allra helst) eftersom de också får plantorna att sträcka på sig.

Sedan finns det en massa instruktioner om vilken K som är bäst för blomning och fruktsättning, men det har jag inte ens försökt att sätta mig in i, eftersom jag bara vinterförvarar och förodlar.
Kompostkvarn
Kelvin verkar inte spela så stor roll för växter. Det här svaret hittade jag från en "expert" hos Clas Ohlson ang en av deras växtlampor:
"Man anger inte LED-växtlampor i Kelvin, utan i ljusvåglängd (nanometer). Det intressanta för en växt är det blå (600- 660 nm) och det röda (cirka 450 nm) ljuset.
Hela poängen med växt belysning är att inte producera onödigt ljus, i detta fall gult och grönt ljus. Kelvin är en storhet för färgtemperatur som används till allmän belysning och som är anpassat till hur vi människor ser upp upplever ljus. Om man envisas med att mäta Kelvin på vår LED-växtlampa så får man ett ungefärligt värde på cirka 2000 Kelvin, men eftersom ljuset inte innehåller så mycket gult och grönt så uppfyller den inte kraven för att ange Kelvin."

W (Watt) har ingenting med själva ljuset att göra över huvud taget, utan anger bara hur mycket ström lampan drar. Därför är det bra med LED-belysning, då de både drar lite ström och inte alstrar någon värme att tala om. Förutom att de har en brinntid på så där en 20000-25000 timmar och inte innehåller kvicksilver och sånt smile.gif
Loppan i Solberga
Vad och Var köper ni andra. Undrar också!
segelbåt
CITAT (Loppan i Solberga @ 07-01-2017, 16:30) *
Vad och Var köper ni andra. Undrar också!


Vanliga vita LE eller LED lampor/lysrör fungerar bäst. Biltema/rusta etc brukar ha billiga.
Kompostkvarn
Jag har precis köpt en LED-variant på Clas Ohlson som egentligen är tänkt att montera över en bänk, men som jag ska försöka hänga upp i ett fönster. Ser ut som ett lysrör, men har tre olika lägen beroende på om en ska driva upp plantor från frö, små plantor eller plantor som bär frukt/blommor. Och det är en växtlampa. Tänkte att vanliga lysrör kanske funkar, men har ingenstans att sätta dem och kände att det kanske är skillnad på frösådd och att behöva lite ljus till övervintrande växter. Har dock inte hunnit prova det än, spänd på resultatet smile.gif
Kusten
T5 Lysrör för sticklingar och frösådd . Utbyggbart med hållare för flera lysrör, enkelt att justera höjden med "hissar", Behagligt ljus som funkar i vardagsrummet.
https://www.wexthuset.com/odling/vaxtbelysn...sning-t5-lysror

Högtryck natrium lampa för ett helt rum gult ljus som gatlamporna!
Willabgarden

Lite lyxigt, det ger fina växter att flytta ut till våren smile.gif
Fjortispower
Nu ska jag vara radikal och säga att enligt mina erfarenheter så spelar inte Kelvin-graderna den avgörande rollen.

Jag hade en "sån där vanlig" lysrörsarmatur som säljs på Plantagen och Blomsterlandet med lysrör i 6500K 20 W. Det räckte för att mina växter skulle överleva vintern.

Nu har jag ett växthus från IKEA med medföljande lysrör som påminner om "LED-halogen" i betydligt lägre Watt-styrka och i varmare ton men där ljuset ändå är starkare och mer riktat mot växterna. Samma växter som jag hade under föregående belysning upplever nu sommar, de växer och knoppar så det knakar.
segelbåt
Absolut inget radikalt att säga att tillräckligt ljus är viktigare än kelvin, ganska logiskt faktiskt.
Antal K ser jag bara som en finjustering. Själv använder jag både 4000 och 6500 K.

Vad är ""LED-halogen"? Led är bra, halogen är dåligt.

Kusten
Massor av info och jämförande tester.


http://www.naturochtradgard.se/vaxtljus_va...vaxtlampor.html
elsabeskoww
CITAT (Loppan i Solberga @ 07-01-2017, 17:30) *
Vad och Var köper ni andra. Undrar också!


Hej, jag har kollat på lite olika sidor på nätet efter rätt lampor. Bland annat så kan man jämföra på Pricerunner där jag hittade den härlampbutiken. Är det någon som har något annat tips? smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon