schalottenlök
Hur ska man koka potatis för att de ska bli bra?
Natur liv
Behåll skalet på, låt småputtra, inte koka våldsamt. Resultatet beror ju även på vilken sorts potatis det är. En del sorter passar bättre att göra potatismos på än att servera som hel potatis.
Jubbe063
Får bäst resultat med ångkokning i tryckokaren ca 6-7 minuter.
Mjärden
Det är faktiskt en befogad fråga. Om vi bortser från mospotatis (King Edward) så har koktiderna ändrats de sista 10-15 åren. Från den klassiska 18 min har koktiden höjts till över 20 min, får förlänga med 3 min och ibland tom 2 min till.
Ibland kokar vi med skalen på, ibland skalar vi. Fördelen med skalpotatis är att man kan spara de som bli över och steka upp till en annan dag. Skalad potatis förlorar väldigt snabbt i smak och överbliven potatis tvingas man slänga.
När jag jobbade och åkte hem på lunchen brukade jag koka upp skalpotatis några minuter, hälla av vattnet men lämna lite i botten, ställa tillbaka grytan på plattan och "hölja in" grytan med tre grytlappar och en handuk, så att eftervärmen bevarades. När jag kom hem på lunchen var det bara att värma upp dem i lite mer vatten och det blev oftast väldigt god potatis. Ett tips, som också kan tillämpas vid stekning av fläskkotletter.
terra
CITAT (Natur liv @ 16-12-2016, 17:43) *
Behåll skalet på, låt småputtra, inte koka våldsamt. Resultatet beror ju även på vilken sorts potatis det är. En del sorter passar bättre att göra potatismos på än att servera som hel potatis.


Mycket bra råd. Fler vitaminer kvar i potatis.
Myosotis
De flesta tar för mycket vatten. Potatisen ska inte vara täckt med vatten! När man har hällt av kokvattnet ställer man tillbaka kastrullen på den avstängda spisen en stund för att potatisen ska ånga av. Skaka runt några gånger.
Bee
CITAT (Mjärden @ 18-12-2016, 23:40) *
Det är faktiskt en befogad fråga. Om vi bortser från mospotatis (King Edward) så har koktiderna ändrats de sista 10-15 åren. Från den klassiska 18 min har koktiden höjts till över 20 min, får förlänga med 3 min och ibland tom 2 min till.
Ibland kokar vi med skalen på, ibland skalar vi. Fördelen med skalpotatis är att man kan spara de som bli över och steka upp till en annan dag. Skalad potatis förlorar väldigt snabbt i smak och överbliven potatis tvingas man slänga.
När jag jobbade och åkte hem på lunchen brukade jag koka upp skalpotatis några minuter, hälla av vattnet men lämna lite i botten, ställa tillbaka grytan på plattan och "hölja in" grytan med tre grytlappar och en handuk, så att eftervärmen bevarades. När jag kom hem på lunchen var det bara att värma upp dem i lite mer vatten och det blev oftast väldigt god potatis. Ett tips, som också kan tillämpas vid stekning av fläskkotletter.


Håller med där. Har också märkt att det ibland tar extra lång tid. Och 20 min är numera standard.
johnny_j
CITAT (schalottenlök @ 16-12-2016, 12:33) *
Hur ska man koka potatis för att de ska bli bra?


Skär i mindre bitar, koka i 5-8 minuter. Använd en sticka för att kontrollera att potatisen inte blir överkokt
albertleander
Ett enkelt sätt att förbereda potatisen för grillen är att linda in den i aluminiumfolie innan den grillas. Då ångas de i stället, och vid ångning bildas inte akrylamid. Det gör inte heller kokning. Om du skär potatisen i skivor ska du skölja skivorna i vatten innan du tillagar dem på något sätt, vilket också minskar bildningen av akrylamid.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon