andcar37
Jag har en avlång slänt som är vänd mot nordost (1,5 m bred och 15 m lång). Ovanför slänten har jag gräsmatta och nedanför bor grannen och har där gräsmatta. Se den fina bilden där grönt är gräs och rött slänten. Det är mycket besvärligt att klippa gräset i slänten som nästan är 45 grader brant. Så jag tänkte plantera någon marktäckare. Gärna grön på vintern men den behöver inte blomma. Den ska ha låg växthöjd och täcka helt så småningom.

Tycker vit vintergröna är fin men är rädd att den tar sig ner till grannen och in på min egen gräsmatta.
Tror ni det funkar med vintergröna eller kommer den att ta över gräsmattorna?
Något annat förslag som passar bättre i denna situation?

[attachment=87561:Namnl_s.png]
Gunilla T
Vintergröna slutar inte växa när vi tycker att det räcker, så är det med de flesta marktäckare, det är deras natur. Om man planterar vintergröna bör man komma åt att rensa så den inte tar över på platser där den inte är önskvärd.

Slänter är knepiga platser och oavsett vad du planterar måste du hålla ogräset stången innan ny växtlighet har tagit över. En växt som jag tycker är trevlig är Cotoneaster radicans `Eicholz´ småbladigt krypoxbär. Den täcker effektivt när den väl etablerat sig men den måste klippas in när den växer utanför den tänkta platsen. Även på höjden måste den klippas om man vill hålla den låg. Tål klippning jättebra.
andcar37
Det jag funderade på är att det borde vara skillnad på hur "motståndskraftiga" de är mot gräsklippare. Ovanför slänten kommer jag ju klippa gräset och funderar på om gräsklipparen kommer att hålla marktäckaren stången någorlunda eller om jag behöver klippa den separat.
Kanske är olika på olika marktäckare och hur de växer och sprider sig hur enkla de är att hantera med endast gräsklipparen.
Gunilla T
Jag vet faktiskt inte hur vintergrönan reagerar mot gräsklippning, vet inte heller om den också förökar sig via frön eller enbart via rötterna.

En del marktäckare som penningblad och revsuga sprider sig ut i gräsmattan och hukar enkelt under gräsklipparen och konkurrerar ut gräset men tyvärr vet jag inte hur just vintergröna beter sig. Den är en överlevare i alla fall, den får lätt fäste i naturen där folk slängt sitt trädgårdsavfall.
Stefan A
Vintergröna hukar även den under gräsklipparen - passa dig för den! Varje litet bladpar skickar nya rötter som suger sig fast. Den måste handryckas ur gräsmattan.
Gunilla T
CITAT (Stefan A @ 02-10-2017, 08:29) *
Vintergröna hukar även den under gräsklipparen - passa dig för den! Varje litet bladpar skickar nya rötter som suger sig fast. Den måste handryckas ur gräsmattan.


Bra information om vintergröna Stefan! Generellt så är jag ingen vän av marktäckare, de skapar mer problem än de löser men i trädgårdens begynnelse planterade jag in just vintergröna under ett gammalt äppelträd. Jag hade nog tur i min okunskap för det är stenar runt hela planteringen så jag kommer åt att klippa när de börjar växa över stenarna. Det får jag göra flera gånger varje säsong.
Moonwind

Jag har haft samma problem mellan två tomter. En lång brant slänt mot nordost. När jag tröttnade på att klippa gräset hade jag tur och fick massor av bergeniaplantor av en bekant.

Det blev perfekta marktäckare. Jag tog inte ens bort gräset, grävde bara ner plantorna. Det enda som behövdes göras extra var att täcka marken mellan plantorna med ett tjockt lager barkmull. Det gjorde att gräset fick svårt att komma tillbaka samtidigt som bergenian fick en extra skjuts.

Andra året fyllde jag på med mera barkmull sen klarade dom sig själva. Lagom höjd, vintergrönt och lättskött. Bergenian anses tråkig av många men den blommar vackert på våren och har fina höstfärger.Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon