chili_martin
Upptäckte till min fasa idag att något (hare?) har gnagt på det äppleträd som vi planterade förra året.

Mängden snö som har kommit i år och vädret senaste dagarna har gett en hård skare som gjort att man lätt har nått över gnagskyddet även om man är kort i rocken. Jag får skylla det på orutin, hade aldrig tanke på att jag skulle behöva skotta runt trädet under vintern.

Hur som helst, det är ordentligt gnagt, nästan runt om. Det är bara några millimeter med bark som håller ihop på vardera sida.

Är det kört nu eller kan det överleva?

[attachment=87847:apple_01.jpg]
[attachment=87848:apple_02.jpg]
Gossen Ruda
Vem som är skyldig hade du kanske kunnat se på spårstämplarna, om sådana syntes på skaren. Hare möjligt men jag tror mer på rådjur. Åtgärd. Jag hade kapat trädet tätt nedanför gnaget så det kan skjuta nya skott som du sen får försöka forma till ett träd. De gnagda grenarna duger knappast till något.
chili_martin
Brukar ha besök av harar lika ofta som rådjur, men såg inga spår alls runt trädet förutom svaga krafsande märken i snön på ett ställe. Var därför jag misstänkte hare då jag tänkte att ett rådjur borde ha lämnat spår även om det var skare.

Hur snabbt märker man att det ovanför de gnagda området är förlorat? Är det något man ser redan till våren (att inga knoppar eller blad kommer) eller är det först efter en säsong eller två som trädet faktiskt börjar dö?

Jag tänker att när man ringbarkar ett träd kan det ta flera år innan lövverket börjar avta och man kan få ringbarka flera gånger.
Huggorm
Om det är tillräckligt mycket bark kvar kommer trädet börja utvidga området ganska omgående efter löven slagit ut i vår. I slutet av maj kommer det synas tydligt. Men trädet kommer förmodligen inte våga satsa allt på ett kort utan skjuter nog också nya skott från längre ned på stammen som kan ta över om det går fel upptill.

Den knäckta grenen bör du dock ta bort, den är inte värd att satsa på.
Stefan A
I stället för att kasta den knäckta kristen har du nu chansen att testa bryggympning med den. Finns bra beskrivande filmer på Youtube eller info här https://www.odla.nu/fragor-svar/bryggympning

Jag har märkt då jag ringbarkar asp att livslängden efteråt beror på trädets storlek. Ett litet träd dör på en till två säsonger medan större kan leva i flera år.
Andreas1974
Jag råkade ut för samma sak som jag ser här... Jag gick in här på forumet för att fråga här om man kan ympa in grenar från annat äppelträd på det skadade trädets stam. Trädet är illa åtgånget, nästan varje gren ringbarkad...


Skadat Aroma Av rådjur eller hjort ringbarkat Aroma, skada uppkommen i mars... den långa vintern 2018. Bilden tagen den 30 mars då jag först noterade skadan.

Bryggympning, som Stefan skriver om, läser jag är som en "bypass-operation", för att försöka rädda "originalträdets" grenverk. Då måste alltså ympriset lyckas växa fast på två ställen.
Nu har jag klippt med ympris från ett äldre träd och lagt i kylskåpet, tvååriga kvistar av en blyertspennas tjocklek ungefär.

Det borde väl gå att ympa på stammen på vanligt sätt (och ta bort alla de barkade "originalgrenarna")?

Ska man göra det omedelbart? Och är det rimligt att anta att det kan fungera med med ris som jag tagit nu?
Vi har har några dagar med plusgrader, men snön är inte riktigt borta än.
Yllestrumpan
Hej,

Jag har också råkat ut för detta. Planterade ett äppelträd (Malus Rödluvan) hösten 2016.
En hare har gnagt rejält på grenarna. Stammen har klarat sig då den var skyddad men hade ingen tanke på
att behöva skydda grenarna också.
Vad tror ni? Kommer äppellträdet att klara sig?
chili_martin
Det kanske är intressant för andra som fått sina träd uppätna att få reda på hur det har gått för trädet.

Ett par grenar fick tas bort och och första sommaren tog det lång tid för bladen att slå ut, trädet mäktade med endast en blomma den sommaren och inga nya grenskott alls.

Under andra sommaren hade delar av skadorna vuxit igen, grenarna som var kvar sköt ut ett par nya grenskott men absolut ingen mängd, trädet blommade och gav faktiskt 15-20 äpplen.

Nu inför sommar tre har barken gått ihop så pass att det kanske är 1cm innan det skulle gå ihop helt där det var som mest gnagt på stammen. Imponerande med tanke på att det bara var någon millimeter bark kvar på vissa ställen. De mindre gnagskadorna är helt igenvuxna.

Formen är lidande och trädet ser skralt ut när de grenar som finns har skjutit så få skott. Men jag hoppas att det rättar till sig den kommande säsongen.
Andreas1974
Bra att du uppdaterar! Fantastiskt vad träden ändå mäktar med att läka! Och att du redan fått frukt på ditt efter de svåra skadorna!

Jag följer ditt initiativ och följer upp med erfarenheten av mitt söndergnagda Aroma ovan: Jag fick ta av trädet till c:a 50 cm eftersom det var för söndergnagt längre upp.

Eftersom trädet var relativt nytt, och jag inte hade mycket hopp om det, grävde jag upp det och placerade det i en annan del av trädgården. (Jag satte ett Kavlås på det ställe där jag ursprungligen ville ha ett nytt äppelträd.)

Jag försökte att ympa på den söndergnagda stammen/grenresterna på Aroman, men det var inget som växte fast. Däremot slog det ut skott från stammen, så nu har jag tre spröt som får bli huvudgrenar.

[attachment=89230:Aroma_so...ern_2018.JPG]

Eller möjligen om jag ska ta av två av dem.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon