margu78
Hej,

Jag har ett citronträd som jag haft i 6-7 år. I början bytte jag jord varje år men nu har trädet blivit så stort att det inte fungerar att göra det längre. Jag har trädet utomhus på sommaren och fram till hösten när temperaturen närmar sig 0 grader. Då ställer jag det under växtlampa i vårt förråd. Trädet får citrusnäring sommarhalvåret och jag har lagt lite kogödsel ovanpå jorden på våren. I slutet på förra sommaren började löven på trädet bli fula och nu när jag ställt trädet i vårt växthus under fiberduk tycker jag att det har blivit värre. Är det någon som vet varför det blivit så här och vad jag kan göra för att få fina gröna blad igen? Bifogar bild.
Åsa, mälardalen zon 2
Ser ut som näringsbrist möjligtvis järn eller magnesium eller båda. Man kan ju sticka ner nått rostigt i jorden och försöka vattna med vatten med lite lägre pH ex. regnvatten + ge lite epsomsalt med jämna mellanrum. Epsomsalt kan man köpa hos hudvårdsfirmor + ex. hos Apotea.se
Gunilla T
Jag håller med Åsa, det ser ut som kloros orsakat av järnbrist. Det betyder inte att det saknas järn i jorden utan att järnet är så hårt bundet i jorden att det inte är tillgängligt för växten.

Kloros orsakas av för högt pH värde i jorden. Sänk pH värdet och klorosen försvinner.
margu78
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 04-05-2018, 22:13) *
Ser ut som näringsbrist möjligtvis järn eller magnesium eller båda. Man kan ju sticka ner nått rostigt i jorden och försöka vattna med vatten med lite lägre pH ex. regnvatten + ge lite epsomsalt med jämna mellanrum. Epsomsalt kan man köpa hos hudvårdsfirmor + ex. hos Apotea.seTack, då ska jag testa det! :-)
Lottaolausdon
Hej! Jag har inte haft citronträd så länge, men fick redan från början problem med att bladen blev gula precis som du beskriver. Det hjälpte inte med näring eller jordbyte, men läste ett tips om att vattna med citronvatten för att sänka pH. Det gav effekt på bara några veckor. Jag brukar spara citronskal o citronrester och låta de ligga o dra sig i vattenkannan. Med vänlig hälsning, lotta
Unni
Tack för bra tips om citronvatten. Jag har haft kloros på mitt träd ett tag. Jag ska genoast prova citronvatten.

/Unni
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon