sostra
Jag undrar om någon har lite mer fakta att komma med när det gäller maxbelastning av balkong?

Enligt en artikel i DN från 2006 kan man belasta med 200 kg/kvm. Det står dock inget om detta gäller balkonger med alla möjliga byggår, eller om det bara är mer moderna balkongkonstruktioner som tål den vikten. Jag bor i ett tegelhus byggt på 50-talet.

När man googlar hittar man också uppgifter i olika forum om att gränsen går vid 100 kg/kvm. Ofta står ordet ”tror” med i sådana texter, eller ”jag har för mig att jag läst...”. Eftersom det jag håller på att plantera väger ca 160-180 kg på en ca 2 kvm stor balkong, är det väldigt viktigt för mig att få korrekta uppgifter. (Min egen vikt inte inräknad, och jag är rätt kraftig...). Jag vill ju inte orsaka nån risk för varken grannarna under mig, eller mig själv...

Samtidigt är odlingen en sån viktig del av mitt liv, och jag har dessutom nyss fått ett asfult höghus rakt framför näsan, som gjort att jag levt med persienner neddragna och aldrig gått ut på balkongen i snart två år... Allt detta är ett försök att återta mitt balkongliv och få en drägligare utsikt + insynsskydd. Jag vill alltså inte strunta i klätterrosen om jag inte ABSOLUT måste... Genomvattnad väger den bortåt 70-80 kg, trots en lätt Lindesbergskruka som bara väger 2,6 kg. Men 3 säckar rosjord á 20 kg/st. + vatten väger desto mer... Och volym behövs om rosen ska överleva o bli stor!

Utöver klätterrosen har jag byggt spaljé, lagt trallgolv inklusive lite sten = ca 25 kg.
Tänkte ha ett syrenträd = ca 20 kg inkl Lindesbergskruka, samt en kruka med klematis = ca 20 kg.
Plus två 80 cm balkonglådor = ca 12 kg/st när de är fullt vattnade.
Skulle också vilja ha en skål med vatten (fontän) på 8-9-10 liter = kg.

160-180 kg sammanlagt alltså.

Ska man lita på DN:s uppgifter funkar det att även jag får vara på balkongen. ;) Men om det ”bara” är 100 kg/kvm som gäller är det ju riskfyllt att jag går ut mot balkongkanten och vattnar... :(

Vad säger ni?!

Mvh //Anna
Tapio
Halaj!

enda sättet att säkert veta är ju att fråga fastighetsägaren. Jag skulle iaf inte lita på någon anonym på ett forum som påstår något. Om inte personen kan länka till byggföreskrifter som gällde då ditt hus byggdes.

//T
Bengalow
Det är inte bara föreskrifter som gäller i ditt fall. Den armering som håller balkongen på plats, har säkert börjat att rosta efter dessa år, och försvagat hållfastheten. Har balkongen stödpelare i ytterkant?
sostra
Oj! Två svar! Tack för det Tapio och Bengalow! Jag trodde att man fick nån blänkare till sin vanliga email om någon svarade här, men har nu lärt mig att det får man visst inte! smile.gif

@Tapio - Fastighetsägaren är jag själv mfl, dvs en bostadsrättsförening som jag själv var med och startade. Känner mina grannar och vet att ingen av dem är byggnadsexpert. Är därför rätt säker på att föreningen inte kan ge mig svar på denna fråga.

@Bengalow - Jag tänker också så. Och nej - inga pelare utan helt frihängande.

Hur som helst letade jag runt på nätet och hittade nån doktorsavhandling om bygg- och balkongkonstruktioner genom decennierna (puh!) och lärde mig lite om hur de inspekterar slitage och bedömer renoveringsbehov. Balkonger byggda på 50-talet håller tydligen i ca 100 år, men det finns ju alltid individuella variationer. Övervägde om jag skulle köpa nån konsult nån timma för att få ett svar jag vågar lita på, men gav sedan upp och sålde min gigantiska kruka på Blocket. Det får bli en klematis istället. F-n... Hade längtat efter den där rosen.

Jaja. Jag gav det ett seriöst försök iallafall! biggrin.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon