Full version: Jordgubbar torkar ut
FetChans
Hejhej
Dubbla heltidstjänster+småkottar hela mitt liv och ska nu på min 39års dag äntligen få börja ta hand om mig själv. Lite Farbrorfri känsla börjar inkomma. Men har jag verkligen lyckats blivit så kass att jag inte ens kan få jordgubbar växa?

Landet har fått växa lite vilt i 4-5 år fram tills förra året då jag började rensa de mer frekvänt. Men jordubbar uteblir eller blir mindre än smultron. Ser ut som de torkar ut trots jag vattnat varje kväll och även haft på kogödsel nu i år.

Vad är fel, kan de vara nått av nedanstående?

*orginalplantor har blivit alldeles för kraftiga+växt ihop med nya små skott så inte tillräckligt med näring tillförs.
*Jag la i en matta i botten pga jag har en närliggande häck som annars växer in i landet. Gjorde jag inte tillräckligt djupt? Mattan ligger 10-11cm under jordnivå, har för mig jag la den mycket djupare men icke...
*Orginalplantorna är för gamla dvs 6-7 år tror jag...
*Vattnat för lite ändå kanske?

Mvh/Utbränd men pånyttfödd Dalmas
Natur liv
Kanske är plantorna för gamla. Jordgubbsplantorna behöver bytas ut och en ny växtplats behövs med några års mellanrum.
andersen
CITAT (Natur liv @ 11-07-2018, 16:55) *
Kanske är plantorna för gamla. Jordgubbsplantorna behöver bytas ut och en ny växtplats behövs med några års mellanrum.


Ja jag tror på det,så brukar det se ut då.
Mjärden
Jag odlar inte jordgubbar längre, då de är stöldbegärliga och kräver mycket jobb, när revorna växer ut samt har begränsad "storhetstid". I stället har jag satsat på smultron och har fått rikligt sista åren. Förra året flyttade jag dem till en del där det varit jordgubbar och fick bra skörd. I år har alla smultron torkat in och inget har kunnat ätas liksom några kvarvarande jordgubbsplantor.
Bidragande orsak kan vara torkan, samt att du har en matta under som gör att det torkar ur ännu mer. En del av mitt land har berggrund under och där torkar det ur väldigt lätt, så frågan är om du verkligen skall ha mattan under.
ps. de som odlar jordgubbar på vårt lottområde har fått mängder av bär, men i liten storlek.
Gunilla T
Jordgubbar gödslas efter skörd, annars går näringen till bladtillväxt. Ditt jordgubbsland behöver nog förnyas, plantorna är överåriga.

Om det är markduk du satt under plantorna bör du ta bort den. Markduk skyddar inte mot rötter från träd och buskar, de tar sig enkelt genom duken. Däremot bryter markduken det nödvändiga kretsloppet där maskar och mikroorganismer sköter nedbrytningen av organiskt avfall och luckrar jorden. Inget fungerande kretslopp ger en utarmad jord.
Mjärden
Pratade med en odlare idag och han vattnade en del av jordgubbslandet. Han sa att det var den delen som skall vara kvar till nästa år, medan andra halvan fick vara, då de ändå skall grävas upp och slängas. Jag frågade hur länge plantorna ger god skörd och han svarade 3 max 4 år, sen måste man plantera på nytt.
Det stämmer ganska bra, ty då jag började odla fick jag ta över ett jordgubbsland och det gav fin skörd i två år, men sen mattade skörden av så att jag fick gräva upp och plantera på nytt efter 4-5 år.
FetChans
CITAT (Gunilla T @ 12-07-2018, 07:58) *
Jordgubbar gödslas efter skörd, annars går näringen till bladtillväxt. Ditt jordgubbsland behöver nog förnyas, plantorna är överåriga.

Om det är markduk du satt under plantorna bör du ta bort den. Markduk skyddar inte mot rötter från träd och buskar, de tar sig enkelt genom duken. Däremot bryter markduken det nödvändiga kretsloppet där maskar och mikroorganismer sköter nedbrytningen av organiskt avfall och luckrar jorden. Inget fungerande kretslopp ger en utarmad jord.Hej.
Nej de är inte markduk. Dem är katastrof och vet inte riktigt vad man ska ha för användningsområde för dessa. jag kör med viraduk som är taget från mitt arbete på ett pappersbruk. Under duken är de hård blålera. Mask finns de då gott om men kanske bara ska ha duken i kanten av mina land vid nästa omgrävning ändå då.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon