markusbaga
Har dykt upp ett gäng sådana här skalbaggar hemma hos mig. Det är ett gäng på kanske 5-6 stycken (som jag ser i alla fall) som håller sig runt ett fönster här hemma. Nån som vet vad det kan tänkas vara för art? Dom är ungefär 6 mm långa... Skadliga?

tack på förhand!
/markus

[attachment=88317:skalbagge2.jpg]
masa
Det är en skalbagge som heter Necrobia rufipes, svenskt namn saknas. Tillhör underordningen Polyphaga-allätarbaggar, släkte Necrobia. De lever i torra miljöer, gärna inomhus. De äter på torra kadaver, kött, ben och skinn.
Lite komplettering: Skalbaggen heter Red-legged ham beetle på engelska. Den har faktiskt ett finskt namn: Aittaluukuoriainen. Här i Norden lever den uteslutande inomhus eftersom den kräver en temperatur på minst 20 plusgrader. Den äter också torkad fisk, ost, kokos, rökt skinka, torkad frukt och ytterligare andra livsmedel.
Larven borrar sig in i livsmedlen medan skalbaggen äter på ytan. Den är en besvärlig skadegörare på livsmedel i varmare länder, och har så varit i kallare klimat innan djupfrysning blev ett vanligt sätt att bevara livsmedel.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon