Full version: Svamptråd 2018-19
Gossen Ruda
Dags att ut och leta nu, har ni hittat något? Jag har inte plockat något än men sett några Karljohan och tegelröd björksopp.
Åsa, mälardalen zon 2
Har plockat en hel del detta hittade jag på 1tim promenad förra helgen, ska ut och plocka även denna helg
Gossen Ruda
Gratulerar. Mest karljohan och lite kantareller ser jag. Men vad är det nere till höger? Ser ut som trattkantareller men det är väl för tidigt.
Åsa, mälardalen zon 2
Japp det var trattkantareller och hyfsat stora var de men jag hittade inga fler så det var nog bara en liten, liten fläck där klimatet var helt perfekt
Huggorm
Jag hittade några kantareller runt midsommar men sedan dess har jag inte sett en enda. Inte ens någon pytteliten, det är som om de har torkat ihjäl helt. De har även tagit upp saken på radio, det finns i princip inga kantareller i år, däremot mycket Karl Johan. Hemma hos mig har jag sett mängder med aspsopp och någon Karl Johan men inte mycket annat.
Gossen Ruda
Resultatet från söndagens jakt blev ca 3-4 kg som i rensat, kokat och infryst skick blev 1,6 kg. Mest Karljohan och blodsopp men även en del strävsopp och sandsopp. Två citrongula slemskivlingar också. Kantarellerna dröjer nog men kommer nog så småningom.
Åsa, mälardalen zon 2
Inga Karl-Johan som gick att äta hittade jag idag men nu har trattkantarellsäsongen kommit igång här i Västmanland
Gossen Ruda
Jaså minsann. Här är det fortfarande sopparnas tid. Plockade en del idag och har just förvällt och paketerat för infrysning. 2 kg sammanlagt. Lite av varje men mest brunsopp och blodsopp.
Anki på Öland
Här finns inte tillstymmelse till svamp ännu.... Vi fick ett rejält regn för ett par veckor sen men tydligen inte tillräckligt för att få fart på svampen - men jag hoppas ännu....
Gossen Ruda
Vi får hoppas på det bästa. I helgen var jag ute i skogarna runt sommarstugan igen. Som vanligt mest sopp, brun och blod, men nu fick jag några trattkantareller också. Av vanliga har jag bara sett 2 pyttesmå telningar. Rensat blev det 1,75 kg. Just nu kokar jag dessa för att sen frysa in.
Åsa, mälardalen zon 2
Tog en svamptur i ny skog vid sommarstugan och vi gick och gick och hittade typ ingenting när jag var redo ge upp och gå hem hittade jag en massa svarta trattkantareller


Gossen Ruda
Svarta trumpeter har jag aldrig sett men röda växer på ett ställe och där hittade jag några i helgen. Men taggsvamparna lyser med sig frånvaro. Trattar börjar dock dyka upp. Sen hittade jag en premiärsvamp, blomkålssvamp. Har aldrig sett den tidigare. Idag stekte jag den till kotletterna. Särpräglad smak är väl det snällaste jag kan säga. Ingen höjdare med andra ord även om den gick att äta. Står sig slätt mot lite kantareller. Den får stå kvar i fortsättningen och ta död på tallarna.
Huggorm
Jag har bara sett blomkålssvamp en gång och det var nog 25 år sedan. Den gången fick den stå kvar i hopp om att den skulle fortplanta sig, men det hände aldrig.
Gossen Ruda
Idag ringde svägerskan. Hon och brorsan fick hälften av svampen. De tyckte den var jättegod. Fast hon gjorde lite mer än jag eftersom hon gräddstuvade den. Jag bara stekte och då kanske smaken blir starkare. Möjligen kan det bli ett nytt test.
Huggorm
Kantarellerna är bra igång redan, ut i skogen och hämta 000.gif
Mjärden
Jag skall på min årliga tränings/fiskeresa med sonen i nästa vecka. Vi brukar inleda med att springa några gånger i en lång uppförsbacke vid en sjö och på stigen upp brukar det växa kantareller. Förra året fanns inte en enda kantarell, då torkan gjorde att inga växte upp, men i år tror jag chansen är större att hitta kantareller. Oftast glömmer jag att ta med plastpåse till plockningen och då får man fylla fickorna på träningsoverallsjackan med kantareller, fast förra året hade jag med plockpåsen, men då kammade jag noll, keps duger också bra att plocka i.
Annars känner jag rädsla varje år under svampsäsongen att det skall komma med en giftig svamp av misstag, inte för egen skull, då jag inte äter svamp öht, men för dem som gillar svamp i vårt hushåll. Därför plockar jag bara säkra kort som kantareller, karl-Johan ev smörsopp, dock aldrig champinjoner pga risken att förväxla den med vit flugsvamp.
Gossen Ruda
Plockade den första soppen igår. Tyvärr en gallsopp så den fick vara kvar i skogen efter avsmakning.
Huggorm
Tror knappt jag sett så mycket kantareller förr som det är nu, åtminstone för att vara så tidigt på säsongen. När man är ute i skogen och går ser man dom överallt trots att man inte ens kollar efter dom. De verkar göra sitt bästa för att ta igen det de förlorade förra året
Gossen Ruda
Jag gick en sväng i helgen i Landvetterskogarna. En(1) liten torr bittersopp var allt jag såg. Det är snustorrt i markerna, alla bäckar är torra med bara lite stillastående vatten i de djupaste delarna. Det behövs mycket regn innan något skall hända.
Huggorm
Ja, lite regn hade inte skadat nu. Verkar komma in lite till helgen, få se om det räcker till svampen. Men åtminstone här växer det bra med svamp där det är lite skuggigt och fuktigt.
Åsa, mälardalen zon 2
Hittade runt 2dl kantareller vid sommarstugan för nån vecka sedan min mor hittade 3kg där hon bor, får väl se om nått sätter fart efter allt regn som varit
Gossen Ruda
Nu börjar det komma lite svamp, fick ihop 4hg i förvällt och infruset skick i helgen, dvs 3 portionsförpackningar. Mest sopp men lite kantareller. Men jag fick kassera det mesta, helt genomätet i en del fall.

Fast jag hittade något nytt förra veckan, någon sorts röksvamp. En dryg dm i diameter. Vit och fin inuti så jag stekte den i skivor. Smakade inte dåligt men inte supergott heller. Kraftig smak så den kräver nog något annat starkt smakande tillttugg för att inte ta över. Det fanns ett par stycken där de växte men jag nöjde mig med ett test. De växte alldeles vid en vägkant så det fanns nog en risk att nyttigheten kunde ifrågasättas.
Gossen Ruda
Mera svampplock i helgen. Fick ihop 2 kg orensat, 1,2 kg rensat och förvällt. Soppar, taggsvamp och kantareller, även trattar. Blev lite förvånad, hittade flera tegelröda björksoppar helt utan maskhål! Eftersom det regnat innan var en del kantareller milt sagt våta, några hittade jag i en vattenfylld grop. Nu sköljer jag ofta just kantareller så det gjorde inte så mycket. Vattnet avdunstar när jag förväller.
Huggorm
Extremt mycket trattkantarell ute nu, men även en del vanliga kantareller, taggsvamp och röksvamp
Gossen Ruda
Jo. Jag var ute en sväng idag och fick ihop 1,2 kg orensat. En sopp, lite kantareller, en del rödgul trumpetsvamp men mest trattkantareller. Såg några små taggsvampar men tog dem inte.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon