Muffin
Jag var på ikea och såg att de hade växtbelysning med LED-lampor. Dessa ska bara dra 4,8 kWh per månad och därför väldigt billiga i drift. Men funkar LED lika bra som traditionella lampor och lysrör? Någon som har erfarenhet av växtbelysning med LED?

Ikeas heter VÄXER https://m2.ikea.com/se/sv/p/vaexer-led-vaex...ergad-90323109/

uno
Jag har två års erfarenhet att odla under ledväxtlampor. Den lampa som Du hänvisar till är på 10w och kanske räcker till enstaka växt. Jag drar upp tomatplantor och har två armaturer med ledlampor 30w vardera.
De klarar min yta som är 40x60 cm.
lux788
Hej, är det helt vanliga LED-lampor som fungerar? undrar lite om hur många lumen dom ska vara på minst och om det ska vara kalla eller varma eller om man ska blanda?
Connon
Enligt Karl-Johan Bergstrand, forskare på SLU, så spelar det ingen roll om det ska vara varm eller kallvitt. Det viktiga är att det är tillräckligt starkt ljus.
Själv har jag ledarmatur på 5400lm från jula. Det har funkat riktigt bra!

https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/art...-din-inneodling
Huggorm
Skillnaden mellan varmvitt och kallvitt är om ljuset är lite mer åt det röda eller blå hållet. Det har ändå en liten påverkan på växter, det ena gynnar tillväxt medan det andra gynnar blomning. Vilken som är vilken minns jag dock inte.
Lotta76
Spelar ingen roll om ljuset är varmt eller kallt. Det viktiga är att lampan har ett högt antal watt. https://www.plantbyran.se/nyborjare/vaxtbel...t-lumen-och-lux
Huggorm
Watt spelar ingen roll, det måste väll vara hur mycket ljus de sänder ut som är viktigt? Alltså Lux eller Lumen eller motsvarande enhet
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon