Gossen Ruda
Känner att jag behöver lite råd. Jag har ett gäng tulpaner i min trädgård. Sorten är Gudoshnik. Det var min mamma som beställde dem från Holland för säkert 40 år sen och de återkommer troget varje år. Till skillnad från tulpanlökarna man kan köpa nu som i stort sett är ettåriga. Mamma grävde upp lökarna efter blomningen och rotslog dem på olika ställen för att sen plantera dem igen på hösten. Förstod inte riktigt varför detta onödiga besvär för jag gör inte så men de kommer igen ändå. Nåja, nu skall jag flytta allihop till ett centralt ställe eftersom de står lite utspridda. Delvis beroende på att hon inte hittade alla där hon hon rotslog dem så jag har tulpaner exempelvis bland vinbärsbuskarna. Nu är frågan, när skall jag flytta dem? Plocka upp dem direkt efter blomningen eller markera var de står och sen flytta när de vissnat mer? Eller nu innan de blommat? Eller kvittar det?
Gunilla T
Vårblommande lökar går in i vila efter blomningen och tillväxten startar under hösten. Så lämplig tid att flytta är när lökarna är överblommade, ta inte bort blasten. Lämpligt att gödsla med benmjöl eller chrysan i samband med omplantering. Vanligaste anledningen till att lökväxter går ut är näringsbrist. Moderna tulpansorter är ju ofta bara engångsblommande, oavsett näringstillförsel eller inte.
Gossen Ruda
Tack. Så om jag fattar rätt är det bäst just när blasten vissnat ner. Jag gjorde en uppskattning av antalet lökar nu och fick det till 175 st fördelade på 14 grupper. Lite ostruktuktuerat alltså och också onödigt tätt på ett par ställen. Några grupper står inne under en häck, det blir nog lite svårt att gräva upp dem.
Gunilla T
Ja, så skulle jag göra, gräva upp dem när blasten vissnat. En hel del lökar ja, men tulpaner blir snygga i massverkan. Det gör väl inget om det blommar i häcken, det kan ju bara vara trevligt tycker jag. Kanske inte värt besväret att få bort dem från häcken.

Googlade på Gudoshnik, en fin tulpan är det och säkert har den ett affektionsvärde för dig.
Gossen Ruda
Jo, det är en fin och pampig tulpan. Passar nog inte i häcken, dels så växer blommorna upp i häcken och försvinner och dels trasslar de in sig i ett nätstaket jag har satt i häcken för att hålla obehöriga smådjur ute. Jag skulle kanske påpeka att jag nu rör mig i trädgården i stan. Förra året gjorde jag delvis klar platsen dit jag skall flytta tulpanerna. Eftersom det är jag använde jag Roundup mot djungeln som fanns där innan. En pesthärd med Kanadagullris, Rudbeckia, Kirskål och Åkerfräken. Det var inte bara att sätta spaden i marken för där fanns även Tidlösa och Höstkrokus och en Magnolia. Jag passade på att spruta efter höstblommarnas bladverk vissnat ner men innan blommorna kom. Det lyckades, inget har dött och jag har inte sett Höstkrokusen så frodig förut. Kirskålen är en stor jordutsugare. Nu har jag grävt upp jorden där det inte fanns några lökar och tagit bort döda rotstammar och luckrat. Klart för tulpanflytt nån gång senare.
Gossen Ruda
Jag kan ju visa en bild hur det ser ut. Jag skall alltså gräva här för vinbärsbuskar plus ogräsrensning. Lite ostrukturerat. Notera även tulpanerna i nätet. Det finns ett par bestånd till utanför bild.

Gunilla T
Ja, jag förstår att det är näst intill omöjligt att gräva upp tulpanerna bakom nätet. Tycker du att de förstör på något sätt? Det är ju en kort tid på våren, sedan är de borta.

Att restaurera gamla rabatter är nästan mera arbete än att anlägga nytt. Nu i vår när jag hållit på i trädgården med vårbruket ser jag en del som borde åtgärdas. Jag har inga ogräs men stenläggningar och kanter håller inte i evighet och måste göras om, inget roligt arbete och alltid finns det växter som måste grävas upp och delas.

Ibland måste man förhärda sig och acceptera att en del växter måste offras, inget jag är särskilt bra på men gör det i ren frustration när det blivit fult.
Gossen Ruda
Jag tycker att de är finast när de syns. smile.gif Som tur är det ganska lätt att plocka bort nätet tillfälligt. Men först får de blomma över.
maxbyerly
Check for information about your issue here https://www.gardenia.net/plant/tulipa-Gudos...ble-late-tulip/. When I had same situation I contacted to site owners and they wrote article about it. Same I did when was looking for https://bestsinkdisposal.com/ garbage disposal reviews
Gossen Ruda
Nu blommar tulpanerna. Verkligen praktfulla, och stora. 15-20 cm i diameter fullt utblommade. Färgen går från gult till rött och det lustiga är att de gula blir rödare och rödare. Ca 85 st tillsammans på olika ställen. Kunde varit 5 till men något djur har varit och smaskat för ett tag sen. Troligen ett rådjur, harar kommer inte åt denna delen av trädgården.johnny_j
Fina bilder. Det har inte regnat mycket heller ...
Gossen Ruda
Jag återkommer med en fråga till. Nu är det dags att gräva upp lökarna för bara blomstjälken återstår, väntar jag blir det svårt att hitta dem. Men den nya planteringsplatsen är inte klar så jag får förvara lökarna en eller ett par månader. Hur? Mörkt, ljust, svalt, varmt, fuktigt, torrt?
Gunilla T
Kan inte påstå att jag vet för jag har aldrig gjort det men jag skulle förvara dem svalt, torrt och inte i alltför mycket ljus, lökarna är ju i vila nu. Du kan börja plantera ut dem i augusti.
Gossen Ruda
Tack, det var ungefär så jag tänkte också.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon