Full version: Ringduva
Gossen Ruda
Ett ringduvepar håller på med bobygge i en stor buxbumbuske/träd vid vid mitt sovrumsfönster. Det har gått fort, före helgen hade jag inte sett något och på söndagen fanns det redan ett bo och möjligen något ägg. Det skall väl gå bra men jag hoppas ungarna håller tyst så jag inte störs, men ungar i öppna bon brukar hålla låg profil. Frågan är dock om de ändå klarar sig från skator och kajor.
Kakaduan
Hej,

Vad trevligt!

Vi har en stor granhäck ungefär 4 meter från sovrumsfönstret. I häcken brukar vi ha ringduvor med ungar. Ungarna har vi inte hört mycket av, utan det är mer föräldrarna som sitter i närheten och "hoar" tidigt på morgonen. Tidigare satt de gärna på TV-antennen och då hördes de tydligt ner genom skorstenen till vårt sovrum, men när vi tog bort antennen flyttade de sitt hoande till något träd i närheten.

Kakaduan
Gossen Ruda
Jo, lite kutter har hörts men inget störande.
Mjärden
Varför heter den ringduva, är det för fläcken på halsen ? Fast egentligen borde den då heta fläckduva för fläcken ser inte ut som en ring. Eller har det något med att den ringmärks ?
Kakaduan
Jag tror att det sannolikt beror på att det var den första fågel som började använda mobiltelefon. De ringer varandra hela tiden!

yes.gif
Kakaduan
Mjärden
CITAT (Kakaduan @ 08-04-2019, 13:14) *
Jag tror att det sannolikt beror på att det var den första fågel som började använda mobiltelefon. De ringer varandra hela tiden!

yes.gif
Kakaduan

Eller kanske de började dansa ringdans med kakaduor ! smile.gif
Gossen Ruda
Jag börjar bli konfunderad över "boet". Det verkar mer vara en övernattningsbostad. Duvor bygger oftast ganska slarviga bon men detta är bara en liten plattform av grenar. Ett ägg skulle knappast ligga kvar. Det ligger en duva där då och då på morronen men sällan under dagen.
Natur liv
Det verkar som om ringduvan klarar sig med sina rätt slarvigt byggda bon. Jag har nyligen fått in ringduvor i min trädgård, tidigare höll de till längre in i skogen. De verkar inte vara så noga med bobygget. Ringduvor gör kanske som andra fåglar; använder det framtida boet som övernattningsbostad en period. En del fåglar använder boet flera månader innan äggläggning. I alla fall de småfåglar jag har i trädgården.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon