chili_martin
Har fastnat för Rugosaros Hansa och skulle vilja anlägga en 8 meter lång roshäck. Rosbusken verkar vara tillräckligt härdig och anspråkslös för att klara av läget som är rätt så torrt, utsatt för vind och i Zon 5.

Problemet är att Rugosaros Hansa verkar bli för stor när jag läser om den. Ungefär 1,5-2 meter hög och nästan lika bred. En lämplig slutstorlek för roshäcken hade varit 1,5 meter hög men bredden/djupet kan inte bli mer än 1 meter.

Går det att klippa och beskära en Rugosaros Hansa så att den inte blir bredare än 1 meter? Eller kommer den då må dåligt eller växa fult?
Kajsa
Citerar " Rosor för nordiska trädgårdar " av Lars - Åke Gustavsson om Hansa
Trivs bra på torra, magra jordar. Kan beskäras och förnyas med slåttermaskin.

men om den tål att hållas in så hårt som du skriver, kanske blir det väl jobbigt hålla ner rosen år efter år ? Har den själv i trädgården och den växer lite för skuggigt här.

Annars två andra Rugosa rosor i liknade färg men mindre
Moje Hammarberg 1.5 x 1.5 m zon 7
David Thompsson Kanadaros 1.5 x 1.5 m zon 6


Hansa
chili_martin
Tack för förslagen på de alternativa sorten. Jag har insett själv att det nog är bättre att hitta en sort som naturligt blir rätt storlek.

Men nu har jag sista dagarna blivit orolig för rotskott så jag börjar tvivla om roshäck verkligen är för mig. Jag tycker om att kunna gå barfota. rolleyes.gif
Kajsa
Rotskotten dröjer, har haft mest rotskott av Gallica rosorna här, har du gräsmatta nära häcken klipps gräset och ev, rotskott hela tiden. Rugosa häckar skyddar mot rådjuren, taggarna avskräcker och dom är alltid friska.
Av alla rosor jag har och haft är Rugosa rosorna stora favoriter, inge krångel, fryser aldrig.
Pauline/Sthlm
å men är inte Wild Edric något för dig då? Austin-rugosa, taggig som få men marginellt m rotskott hittills (4-5 år här), blommar om och om och om och doftar. Går att hålla inne bredden genom att ta av ngn gren som går åt fel håll (t ex där jag ska passera...), eller trä den lite med tjocka handskar.
Zon 6 enligt Flora Linnea.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon